Открийте ни и в

Видео

Особености на българските избори в Германия (ВИДЕО)

България е наша и си заслужава да се подрудим за това, което заслужава, а не това, което представлява, разказва Миро

публикувано

на

За четвърти път през последните 18 месеца хотели и ресторанти в десетки държави се превръщат в избирателни секции, където сънародниците ни гласуват за бъдещето на родината. Стотици доброволци подпомагат процеса, често пъти търсейки решения на проблемите по организацията в продължение на седмици. Да организираш избори в Германия – разказ от първо лице за усилията на онези, които правят така, че вотът да бъде възможен, макар и далеч от дома.

Той казва, че за 13 часа могат да се свършат три неща – да влезеш в палатка на Октоберфест, да отдадеш почит на британската кралицата и ЦИК да обработи протокола на избирателната ти комисия. След повече от десетилетие живот в Мюнхен, Мирослав е на първа линия всеки път, когато дойдат избори.

Винаги е свързано с това да работиш извън работното ти време, да си постоянно на телефона. Говорим за цялостна стратегия. Преговори за подходящи помещения, собствениците дали ще са съгласни. Хотели, училища или нещо друго.

Ние можем да отворим Н на брой секции, но само на 40 адреса, казва Миро.

През последната година и половина Мирослав не спира да разяснява процеса по гласуване на сънародниците си зад граница.

Собственик на половин Лондон: Как живее "най-подходящият ерген на Острова"?

Четвърти избори подред вече не са изненада за българите, но са изненада за германците.

Споделям, че отново ще имаме нужда от тяхното помещение и наем. Първата реакция е пак ли, бе? Пак ли ще има български избори. Пита какви ще бъдат този път. Аз му казвам парламентарни. То пита през ноември не бяха ли пак парламентарни. АЗ от кумова срама казвам – тогава бяха 1 и втори тур на президентски – 2 недели, сега ще са само парламентарни, продължава Миро.

През последната година на места като хотелът, на който Миро звъни за четвърти път се образуват дълги опашки от емигранти, които търсят промяната, която да ги върне обратно. Но хиляди други не стигат дори до секциите.

Ретроградният Меркурий ни напуска, време е да продължим напред

С адресна регистрация в Германия има над 300-350 000 българия, а на избори гласуват значително по-малко. ПРЕСЕЧКА Но това се дължи и на други фактори. Не се прави необходимата кампания за информиране. Разчита се на инициатива на местни общности и известни българи, които да споделят информация.

На втори октомври обаче секционните комисии в Мюнхен ще отворят без уморени от избори членове.

Всички до един казаха – “Брой ме, тук съм отново или за следващите. Никой не каза до кога аджеба ще го правиме това упражнение.

Миро ракзазва, че медиите в България разглеждат изборите като общоевропейски въпрос в рамките на общността. Но за него всеки един вот е нещо повече.

България е наша и си заслужава да се подрудим за това, което заслужава, а не това, което представлява.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено