Открийте ни и в

Чикаго

Оспорвана надпревара се очертава за кметските избори в Чикаго през 2023 г.

Лори Лайтфут ще се бори за преизбиране

публикувано

на

Оспорвана надпревара се очертава за кметските избори в Чикаго през 2023 г.
Лори Лайтфут, Реймънд Лопес и Уили Уилсън. Сн.: АП/БТА

Докато Чикаго излиза от пандемията и се опитва да се справи с последиците от гражданските вълнения и престъпността, надпреварата за кмет на града през 2023 г. започва да се очертава като доста оспорвана.

Chicago Tribune публикува списък на хората, които вече дадоха заявка, че може да се кандидатират за поста.

56-тият кмет на Чикаго Лори Лайтфут все още не е обявила официално, но даде да се разбере, че ще се кандидатира за преизбиране. По време на мандата си тя преведе Чикаго през пандемията от COVID-19 и два кръга от граждански вълнения, но също така беше критикувана, че не изпълни обещанията си от предизборната си кампания, особено това за по-голяма прозрачност на местната власт към обществеността.

Цветнокожа, жена, гей - Лори Лайтфут е новият кмет на Чикаго (ВИДЕО)

За разлика от Лайтфут, кандидатурата си вече обяви Реймънд Лопес. Той си създаде имидж на постоянен критик на кмета Лори Лайтфут и влезе в сблъсък с бившия кмет Рам Еманюел. Повечето от критиките му бяха фокусирани върху въпроса за престъпността. Ако бъде избран, той ще бъде

първият латиноамериканец кмет

на Чикаго и първият гей мъж на поста.

Бизнесменът Уили Уилсън е широко популярен с това, че раздава милиони долари, за да помогне на непознати да плащат сметките си или данъците върху собствеността. От началото на годината той раздаде безплатно гориво за над $2 млн. През последните седем години Уилсън е много активен и в политиката. Досега два пъти се е кандидатирал за кмет, а също така се е кандидатирал и за Сената, както и за президент през 2016 г. Уилсън е спечелил богатството си като собственик на Omar Medical Supplies и няколко франчайза на McDonald’s.

Бившият министър на образованието

Арне Дънкан също беше спряган за кандидат за кмет, след като призна интереса си към поста. Той стана известен в Чикаго, след като беше избран от тогавашния кмет Ричард М. Дейли да ръководи обществените училища в Чикаго. По-късно е избран от президента Барак Обама, с когото е приятел, за министър на образованието. През март обаче Дънкан заяви, че няма да се кандидатира за кмет през 2023 г., защото иска да се съсредоточи върху ръководенето на Chicago CRED, организация с нестопанска цел, насочена към предотвратяване на насилието.

Конгресменът от Демократическата партия Майк Куигли, който представлява 5-ия конгресен окръг на Илинойс от 2009 г., също отдавна е обсъждан като потенциален кандидат за кмет, но никога не се е кандидатирал. През 2022 г. той похарчи 50 000 долара за анкета, за да прецени шансовете си срещу кмета Лори Лайтфут и сформира местен комитет за политическа кампания. През април обаче конгресменът обяви, че няма да се кандидатира.

Името на Пол Валас, бивш главен изпълнителен директор на обществените училища в Чикаго, също е сред спряганите за кандидат-кмет, макар че още няма официална информация от него. Валас е дългогодишен жител на Чикаго, който стана добре известен в управленските кръгове през 90-те години на миналия век като директор по бюджета на кмета Ричард М. Дейли и след това като човека, който Дейли избра да ръководи обществените училища в Чикаго. Той неуспешно се кандидатира срещу Род Благоевич на първичните избори на демократите за губернатор през 2002 г. и се кандидатира за кмет през 2019 г., но остана девети. След като загуби надпреварата за кмет през 2019 г., Валас критикува справянето на Лайтфут с престъпността.

Сред останалите имена, които са обсъждани като вероятни кандидати за кмет, са това на Джуди Фридланд, бивш комисар по сградите в Чикаго, която заедно с кмета Лори Лайтфут беше изправена пред критики заради

неуспешното разрушаване

в Литъл Вилидж, при което облак прах да се спусна над квартал Southwest Side.

Родерик Сойер е бивш ръководител на Black Caucus на Общинския съвет. Той заема място от South Side, което баща му Юджийн Сойер заема, преди да стане кмет след смъртта на Харолд Вашингтон.

Президентът на Братския орден на полицейската ложа 7, Джон Катанзара, напусна отдела през 2021 г. Преди това той прекара голяма част от изминалата година безуспешно в спор с кмета Лори Лайтфут заради изискването за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на полицаите, което той сравни с Холокоста.

През 2019 г. Джамал Грийн, обществен активист, се кандидатира за кмет, но не успя да влезе в бюлетината, след като кампанията на собственика на бизнеса Уили Уилсън оспори подписите му. Очакванията са той да се пробва и на изборите през 2023 г.

Изборният ден за кметската надпревара е 28 февруари 2023 г. Ако нито един кандидат не получи мнозинство от гласовете през февруари, балотажът ще се проведе на 4 април 2023 г.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено