Открийте ни и в

Вашите пари

Останали сте без работа и имате въпроси? Ето отговорите

Няколко съвета как да постъпите, ако сте безработни заради пандемията

публикувано

на

Пандемията от коронавирус стана причина хора от различни социални групи да подадат заявление за осигуряване за безработица през последните седмици.

Коронавирусът доведе до закриване на голяма част от действащите предприятия в страната, което предизвика рекорден брой кандидати за обезщетения.

Сама по себе си застраховката за безработица е форма на социално осигуряване, която осигурява временна финансова подкрепа за лица, които губят работата си. Паричните обезщетения обикновено се изплащат седмично на получателите.

Ето някои отговори на често задавани въпроси относно обезщетенията за безработица.

 Как да подам сигнал за безработица?

Свържете се с бюрото по труда към вашия щат възможно най-бързо, след като станете безработни. Исковете могат да се подават по телефона или онлайн. Поради големия брой кандидати обаче много от офисите имат затруднения с приемането и обработването на нови молби. В тази насока някои щати имат нови процедури за подаване на необходимите документи. Например лицата могат да кандидатстват в извънработни часове, а според фамилното име молби могат да се подават само в определени дни от седмицата.

 Не мога да подам иск онлайн или по телефона. Какво да направя?

За съжаление това е така за хората в много щати, където бюрата по труда се занимават с рекорден и безпрецедентен обем. Въпреки че може да е разочароващо, служителите призовават кандидатите да бъдат търпеливи и да продължават да се опитват.

 Как да разбера дали имам право на обезщетения?

Длъжностните лица обикновено казват на хората да кандидатстват за обезщетения, ако смятат, че отговарят на условията.

В момента всеки щат актуализира програмите си, за да отговорят на последните промени във федералния закон. Ако все още не виждате актуализирана информация на уебсайта на вашия щат, Department of Labor съветва да кандидатствате.

 Кой има право на обезщетения?

Законът за CARES разширява групите работници, които се класират за обезщетения. По правило това са лица, които не могат да работят в резултат на пандемията. Включително самостоятелно заети лица и такива с ограничена работна биография.

Като цяло, може да имате право, ако в резултат на коронавируса някое от следните условия е вярно: вие сте освободени от работа; имате намалено работно време; вие сте самостоятелно заети лица и сте загубили доходи; вие сте под карантина и не можете да работите; не можете да работите поради риск от излагане на коронавирус; не можете да работите, защото се грижите за член на семейството поради коронавирус.

 След колко време ще получа първото обезщетение?

Обикновено отнема две до три седмици, след като подадете искането си. Този период обаче може да бъде различен в зависимост от щата и обезщетението може да се забави поради увеличения обем молби, отчитан от бюрата по безработица в цялата страна.

 Еднакви ли са ползите за всички?

Не. Сумите за плащане зависят от предходните заплати на работника, обикновено през последните четири тримесечия. Те също се различават значително между щатите, които администрират обезщетения за безработица и използват различни формули за изчисляване на помощта.

Каква е минималната сума, която мога да получа?

Отново това варира според щата. Новият закон обаче повишава значително минималното плащане. Например в Масачузетс са най-щедрите обезщетения, безработен може да очаква да получи около 800 долара на седмица. Мисисипи е сред щатите с най-ниска минимална сума.

Може ли да се получи повече от предишната заплата?

Да, това е възможно за някои хора в резултат на добавката от 600 долара на седмица към щатските помощи. Преди тази добавка лица, които получават ниски до умерени доходи, биха могли да получат повече от предишните си заплати.

Мога ли да се напусна работа и да бъда одобрен за обезщетение?

Като цяло, не. Новият закон обаче предостави гъвкавост на щатите в това отношение – например в случаите, когато човек напусне работа поради риск от излагане на инфекция или зараза или се грижи за член на семейството, може да бъде зачетено като валиден аргумент.

Всички ли безработни ще бъдат одобрени?

Не е задължително. Докато федералното правителство значително занижи критериите, всеки щат има широка свобода да тълкува новите правила като краен арбитър. Лица, уволнени по кауза, или такива, които получават платен отпуск, обикновено нямат късмет.

Трябва ли да следвам правила за молбата?

По принцип, да. Много от щатите обаче са прекратили предишни правила, като едноседмичен период на изчакване преди подаването на молбата или изискването от безработните лица активно да търсят работа.

1 Коментар

  1. ГРЕТА

    април 29, 2020 at 1:58 pm

    Освободените от работа преди вируса да се появи,от есента на 2019 год. ще получават ли помощи или ще умират. Познавам няколко такива и живеят на подаяния, защото са отрязани и нямат достъп за нова апликация.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Над 42 млн. жители на Америка са искали помощ за безработица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус тласна безработицата в САЩ към най-високото ниво от Голямата депресия (1929-1933), но статистическите данни показват, че пазарът на труда започна бавно да се възстановява. Въпреки това от началото на пандемията в САЩ безработните са се увеличили до над 42 млн. души.

Департаментът по труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май, информират Националното обществено радио и „Ройтерс“. Това означава спад с 249 000 спрямо предходната седмица, когато бяха регистрирани 2,126 млн. Броят на записалите се американци на борсата постоянно намалява от пика от 6,8 милиона за седмицата до 28 март.

„Ройтерс“ отбелязва, че за първи път от средата на март под 2 милиона безработни са подали документи за безработица за седмица. Анкетираните от осведомителната агенция икономисти прогнозираха 1,8 милиона безработни през миналата седмица.

Вчера компанията за човешки ресурси ADP съобщи, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

В Чикаго и предградията имотите поскъпват още. Ето защо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Цените на жилищата в Чикаго продължават да се увеличават. Комбинацията от малкото предлагани на пазара жилища, ситуация, която се наблюдаваше и преди пандемията (а след това се усети и още по-силно), плюс факта, че все повече хора искат да закупят дом, довежда до т.нар. multiple offers, тоест продавачът получава повече от една оферта за имота си.

През последните няколко седмици средната цена на жилищата, продадени в района на Чикаго, е била по-висока от съответния период през 2019 г., според новия доклад на Midwest Real Estate Data, цитиран в Crain’s. Докладът показа, че в дните между 4-ти и 7 май

средната цена на жилище е нараснала с 2,9%

 спрямо същия период на 2019 г., съобщи Crain.

Броят на еднофамилните къщи, предлагани на пазара, е паднал до 2760 през седмицата, приключила на 2 май, и това е бил най-ниският брой от януари 2007 г. До момента, според доклада на Crain, броят на апартаментите и къщи от градски тип „townhouses“ на пазара също е намалял.

Коронавирусът, който доведе до скок във виртуалните огледи „virtual showings“, също оказа ефект върху пазара на жилища.

Последните данни на Чикагската асоциация на брокерите „Chicago Association of Realtors“ показа, че по-малко хора са били готови да закупят жилище от края на март до средата на април. Приблизително 330 жилищни имота са сключили договор във всяка от трите седмици преди 18 април в сравнение с 674 жилища, които са сключили договор за седмицата, приключваща на 7 март.

Новопоявилите се имоти за продажба също са намалели и техният брой е стигнал 588 жилища във всяка от трите седмици преди 18 април. За сравнение – през първата седмица на март на пазара бяха обявени 1313 нови имота за продажба.

В цените на луксозни жилища обаче се наблюдаваше спад за същия период. Сборът от петте най-скъпо продадени имоти всяка седмица в Чикаго общо е бил 10 милиона долара, което е много под това, което се наблюдаваше преди коронавируса. Миналата седмица беше изключение. Общата сума бе стигнала до 14,4 милиона долара.

В световен мащаб

цените на луксозните жилища са паднали

в много от големите градове по света, включително Ню Йорк, Лондон и Пекин, според доклад на Knight Frank за цените на луксозните жилища. В други градове обаче, като в Тайпей и Стокхолм, цените са нараснали.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] За повече информация посетете и моя уебсайт: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Кои инвестиции да избягваме в момента 

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Следя статиите ти и също така се интересувам активно от инвестиционния климат в момента, защото смятам, че създалата се ситуация в икономиката дава възможност за добър инвестиционен растеж в следващите няколко години. Като твое наблюдение, би ли ме посъветвал кои видове инвестиции да избегна и върху кои да наблегна в този момент с цел печалба в следващите 12, 24, 36 месеца?

Здравейте и ви благодаря за въпроса! Както много други въпроси, върху които говорим често в последно време, така и този въпрос е сравнително често задаван под една или друга форма.

Преди да отговоря конкретно, бих искал да подчертая хоризонта, който задавате от “12, 24 или 36 месеца”, което на мен ми прилича повече на спекулиране, а не толкова инвестиране в класическия смисъл на думата. Както съм казвал и преди, в това няма нищо лошо, просто трябва да сте внимателни, защото спекулирането води със себе си по-големи рискове върху инвестирания капитал и възможността част от него да бъде загубен безвъзвратно.

Имайки предвид това, нека отговоря конкретно на вашия въпрос според моите наблюдения.

В този момент на високи амплитуди на пазарите, аз съветвам моите клиенти да стоят настрана от фондове с голямо участие на малки и средно големи американски и световни компании, както и фондове съсредоточени основно в акции на международни компании.

Малките и средните компании по цял свят, включително и в Америка, се очаква

да понесат най-големите загуби

и някои от тях дори да фалират. Излишно е да казвам отново, че е много по-добре за повечето инвеститори да се ориентират към фондове, вместо индивидуални акции на компании, защото съм го казвал много пъти и не искам да го повтарям постоянно, но това е важно условие, особено в този момент на икономическа суматоха в световен мащаб.

Нека да поясним, че тази ситуация се създаде не поради икономически проблеми. Тази ситуация се създаде поради политически и медицински натиск за затваряне на икономиките по целия свят и това доведе до буквалното стопиране на голяма част от икономическите процеси. Спадът на световните индекси от близо 30% през март не бе случаен и няма нищо учудващо в него, защото икономиката бе принудена да спре в голяма част от своя капацитет. „Защо?“ и „Как?“ са други въпроси, на които не съм компетентен да отговоря, аз просто отчитам фактите.

Няма как при една такава ситуация в глобален мащаб да наблюдаваме нещо по-различно от един масивен срив на стоковите пазари. Разбира се, както всичко в живота, това е едно временно явление, което за кратко време ни даде шанс да закупим повече акции на сериозно намалени цени, защото през април видяхме скок от над 15%. Но в никакъв случай все още

не сме там, откъдето паднахме

защото математически при един спад от 30% на нас ни трябва растеж от 43% да се върнем на началната точка преди спада, която бе най-висока в средата на февруари. Това прави и момента много добър за инвестиране, както и вие подчертахте във въпроса си. Сега сме свидетели на една пролетна разпродажба от около 15-20% на акции и фондове, които са под най-високата си пазарна стойност, и ако съдим по историята до момента, тази най-висока пазарна стойност ще бъде подобрена и повишена в даден етап – 6 месеца, 12 месеца, 18 месеца, само един Господ знае точно кога?

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Очаквайте продължение!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada