Открийте ни и в

Вашите пари

Останали сте без работа и имате въпроси? Ето отговорите

Няколко съвета как да постъпите, ако сте безработни заради пандемията

публикувано

на

Пандемията от коронавирус стана причина хора от различни социални групи да подадат заявление за осигуряване за безработица през последните седмици.

Коронавирусът доведе до закриване на голяма част от действащите предприятия в страната, което предизвика рекорден брой кандидати за обезщетения.

Сама по себе си застраховката за безработица е форма на социално осигуряване, която осигурява временна финансова подкрепа за лица, които губят работата си. Паричните обезщетения обикновено се изплащат седмично на получателите.

Ето някои отговори на често задавани въпроси относно обезщетенията за безработица.

 Как да подам сигнал за безработица?

Свържете се с бюрото по труда към вашия щат възможно най-бързо, след като станете безработни. Исковете могат да се подават по телефона или онлайн. Поради големия брой кандидати обаче много от офисите имат затруднения с приемането и обработването на нови молби. В тази насока някои щати имат нови процедури за подаване на необходимите документи. Например лицата могат да кандидатстват в извънработни часове, а според фамилното име молби могат да се подават само в определени дни от седмицата.

 Не мога да подам иск онлайн или по телефона. Какво да направя?

За съжаление това е така за хората в много щати, където бюрата по труда се занимават с рекорден и безпрецедентен обем. Въпреки че може да е разочароващо, служителите призовават кандидатите да бъдат търпеливи и да продължават да се опитват.

 Как да разбера дали имам право на обезщетения?

Длъжностните лица обикновено казват на хората да кандидатстват за обезщетения, ако смятат, че отговарят на условията.

В момента всеки щат актуализира програмите си, за да отговорят на последните промени във федералния закон. Ако все още не виждате актуализирана информация на уебсайта на вашия щат, Department of Labor съветва да кандидатствате.

 Кой има право на обезщетения?

Законът за CARES разширява групите работници, които се класират за обезщетения. По правило това са лица, които не могат да работят в резултат на пандемията. Включително самостоятелно заети лица и такива с ограничена работна биография.

Като цяло, може да имате право, ако в резултат на коронавируса някое от следните условия е вярно: вие сте освободени от работа; имате намалено работно време; вие сте самостоятелно заети лица и сте загубили доходи; вие сте под карантина и не можете да работите; не можете да работите поради риск от излагане на коронавирус; не можете да работите, защото се грижите за член на семейството поради коронавирус.

 След колко време ще получа първото обезщетение?

Обикновено отнема две до три седмици, след като подадете искането си. Този период обаче може да бъде различен в зависимост от щата и обезщетението може да се забави поради увеличения обем молби, отчитан от бюрата по безработица в цялата страна.

 Еднакви ли са ползите за всички?

Не. Сумите за плащане зависят от предходните заплати на работника, обикновено през последните четири тримесечия. Те също се различават значително между щатите, които администрират обезщетения за безработица и използват различни формули за изчисляване на помощта.

Каква е минималната сума, която мога да получа?

Отново това варира според щата. Новият закон обаче повишава значително минималното плащане. Например в Масачузетс са най-щедрите обезщетения, безработен може да очаква да получи около 800 долара на седмица. Мисисипи е сред щатите с най-ниска минимална сума.

Може ли да се получи повече от предишната заплата?

Да, това е възможно за някои хора в резултат на добавката от 600 долара на седмица към щатските помощи. Преди тази добавка лица, които получават ниски до умерени доходи, биха могли да получат повече от предишните си заплати.

Мога ли да се напусна работа и да бъда одобрен за обезщетение?

Като цяло, не. Новият закон обаче предостави гъвкавост на щатите в това отношение – например в случаите, когато човек напусне работа поради риск от излагане на инфекция или зараза или се грижи за член на семейството, може да бъде зачетено като валиден аргумент.

Всички ли безработни ще бъдат одобрени?

Не е задължително. Докато федералното правителство значително занижи критериите, всеки щат има широка свобода да тълкува новите правила като краен арбитър. Лица, уволнени по кауза, или такива, които получават платен отпуск, обикновено нямат късмет.

Трябва ли да следвам правила за молбата?

По принцип, да. Много от щатите обаче са прекратили предишни правила, като едноседмичен период на изчакване преди подаването на молбата или изискването от безработните лица активно да търсят работа.

1 Коментар

  1. ГРЕТА

    април 29, 2020 at 1:58 pm

    Освободените от работа преди вируса да се появи,от есента на 2019 год. ще получават ли помощи или ще умират. Познавам няколко такива и живеят на подаяния, защото са отрязани и нямат достъп за нова апликация.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

1,2 млн. съкратени американци подадоха молби за помощи

Искания за безработица, или тези, които са взимали обезщетения в продължение на две поредни седмици, са намалели с 844 000 до 16,1 милиона

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо 1,2 милиона съкратени американци подадоха молба за държавни помощи за безработица миналата седмица, доказателство, че коронавирусът продължава да принуждава компаниите да намалят работните си места, точно след като се изплатиха последните седмични чековете от по 600 долара за безработни.

Икономистите, смятаха, че цифрата ще е около 1.42 милиона души.

Сбогом, $600 за безработни и други помощи!

На фона на притесненията, че картината на заетостта се е влошила след два рекордни месеца на създаване на работни места, броят на исковете показаха съществено подобрение.

Продължаващите искания за безработица, или тези, които са взимали обезщетения в продължение на две поредни седмици, са намалели с 844 000 до 16.1 милиона.

Пазарите реагираха положително на новината, като фючърсите на индекса Dow възстановиха почти всички по-ранни загуби от деня.

Последният път, когато броя на седмичните молби е бил толкова нисък, беше на 14-ти март, точно когато коронавирусът удари пандемичен статус и американската икономика спря, в опит да ограничи разпространението.

Въпреки това, дори с подобрението през изминалата седмица, общият брой на безработните остава доста над преди пандемията и над предишния пик от 695 000 през 1982 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Microsoft преговаря за закупуването на TikTok

Тръмп ще забрани TikTok в САЩ. Ще провали ли сделката това?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на китайското видео приложение TikTok, пише Тhe Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с дискусиите източници. Същевременно по-рано в петък американският президент Доналд Тръмп каза, че обмисля да предприеме стъпки, които ефективно да забранят ползването на приложението от територията на Съединените щати.

„Гледаме TikTok. Може да забраним TikTok“, каза Тръмп пред репортери, докато се подготвяше да замине за Флорида. „Може да предприемем някои други неща, има няколко варианта. Но се случват много неща. Така че ще видим какво ще се случи. Разглеждаме много алтернативи по отношение на TikTok“.

Тръмп: Спираме TikTok в САЩ

Служителите на TikTok не са били открити непосредствено в петък за коментар. В изявление, публикувано онлайн тази седмица, изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер, който беше нает от Walt Disney Co. по-рано тази година, заяви, че компанията е ангажирана с прозрачността.

„TikTok се превърна в най-новата цел (на атаки, б. ред.), но ние не сме врагът“, каза той.

Американските власти изразяват опасения, че TikTok може да предаде данните, които събира от снимащите и качващи видео клипове в приложението американци на китайското авторитарно правителство. TikTok каза, че никога няма да го направи.

Сенатори републиканци: Китай може да манипулира изборите чрез TikTok

Запознат със случващото се източник каза по-рано, че американски представители са наредили на Bytedance – компанията майка на TikTok, да се откаже от собствеността си.

TikTok, който постигна световна слава през последните две години благодарение на своите видеа със закачливи танци и клипове със синхронизиране на речта, е собственост на базираната в Пекин ByteDance, един от най-ценните стартъпи в света. ByteDance, чиито второстепенни акции оцениха компанията на 150 милиарда долара през последните седмици, разчита на големи инвеститори в САЩ, като Coatue Management и Sequoia Capital.

Евентуална подобна сделка ще бъде изправена пред множество регулаторни пречки. През последните години Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ, който разследва придобиванията в САЩ от чужбина, пое много по-агресивна роля при прегледа и одобряването на сделки, които могат да застрашат националната сигурност.

Покупката на TikTok би представлявала огромен обрат за Microsoft, който ще привлече популярно потребителско приложение с огромна аудитория сред над младите хора. Microsoft и преди е осъществявала инвестиции в социални медии, но никога не е развивала своя популярна услуга в този доходоносен сектор.

Безспорно Microsoft разполага с нужните финансовите средства за поглъщането на TikTok. Усилията му в сферата на социалните медии обаче досега не бяха особено успешни, с изключение на поглъщането на мрежата за професионални контакти LinkedIn и компютърната игра Minecraft. Само преди няколко седмици Microsoft сложи край на видео стрийминг платформа за игри Mixer.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Apple за кратко беше най-голямата компания в света, изпреварвайки Saudi Aramco

Цената на акциите на технологичния гигант нарасна със 7,1%, достигайки рекордна пазарна капитализация от 1,765 трлн. долара

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Apple стана за кратко най-голямата компания по пазарна капитализация, изпреварвайки Saudi Aramco след по-добрите от очакванията резултати през второто тримесечие, предава Bloomberg.

Цената на акциите на технологичния гигант нарасна със 7,1%, достигайки рекордна пазарна капитализация от 1,765 трлн. долара. За първи път оценката на компанията изпреварва тази на националната петролна компания на Саудитска Арабия, която дебютира на борсата в Рияд през декември м. г. Преди това Apple се конкурираше с Microsoft за титлата най-голяма американска публична компания.

Надпреварата с Aramco се случва след бурен период за саудитската компания. Първичното й публично предлагане не отговори на очакванията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Фактическият ръководител на кралството първоначално искаше оценка от 2 трлн. долара и набиране на 100 млрд. долара. Но след като чуждестранни инвеститори се възпротивиха на подобна оценка, правителството се насочи към по-малко местно предлагане и набра около 30 млрд. долара, което все пак се превърна в най-голямото IPO в историята.

След това се случи тазгодишният срив на цените на суровия петрол, тъй като търсенето на енергия се сгромоляса заради вируса. Приходите за второто тримесечие на Aramco вероятно са намалели до около 37 млрд. долара спрямо 75 млрд. долара година по-рано, сочат данни на анализатори, събрани от Bloomberg. Това е по-малко от приходите от продажби на стойност 59,7 млрд. долара, които Apple обяви за последното тримесечие.

Книжата на Aramco са поевтинели с 6,4% от края на декември насам, въпреки че това е значително по-малко от спада на други големи петролни компании. Цената на акциите на Exxon Mobil намаля с 38%, а тази на Royal Dutch Shell се сви с 47%.

Същевременно Apple се възползва, тъй като пандемията засили пазарните позиции на най-големите технологични компании в света, които се радват на силен счетоводен баланс и бързо растящ бизнес благодарение на ускореното преминаване към дигитални услуги.

Производителят на iPhone е прибавил над 1 трлн. долара към пазарната си капитализация от началото на годината.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено