Открийте ни и в

България

Осъдиха АПИ на 600 хиляди лева за загиналата жена от паднала лампа в тунел „Ечемишка“

АПИ оспорва исковете, твърди, че злополуката била „случайно събитие“

публикувано

на

Сн.: Стопкадър Нова тв

Агенция „Пътна инфраструктура“ дължи по 150 000 лв., или общо 600 000 лв., обезщетение на двете деца, вдовеца и майката на жената, която загина при нелеп инцидент в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ през февруари 2017 г. Това е решила съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд преди дни, става ясно от съдебните регистри, пише в-к Сега. АПИ е осъдена да плати и 27 000 съдебни разноски, както и близо 13 000 лв. такси по делото.

Жената загина, след като колата, в която се возеше на предната седалка, бе ударена от паднала конструкция на осветлението. Гредата и осветително тяло се стоварили върху автомобила. Инцидентът стана в тунела в посока София, който по онова време беше двупосочен заради ремонта на съседната тръба.

След трагичния инцидент е извършен демонтаж на носещата метална конструкция, демонтаж на осветителните тела, изтегляне на кабели и монтаж на лед осветителни тела върху стената на тунела само за седем дни, за 304 372 лв. При това положение да се твърди, че става дума за „случайно събитие“, което било непредотвратимо, е абсурдно, пише съдия Генева в отговор на твърденията на АПИ.

В иска си наследниците на жертвата твърдят, че са преживяли загубата тежко, а съпругът на загиналата е развил и онкологично заболяване. Те настояват, че причина за злополуката е нехайството на АПИ. Носещата конструкция на осветителните тела била монтирана през 1984 г. и повече от 20 години съоръжението било оставено без антикорозионна защита, поради което от 2010 г. е трябвало да се ремонтира основно, а от 2015 г. е трябвало да се демонтира, тъй като била в аварийно състояние.

Още през 2010 г. осветително тяло паднало върху друг автомобил, при което шофьорът бил наранен. През 2016 г. имало авария в тунела, засегнала една от напречните греди. Но въпреки тези инциденти ремонт не бил направен, разказва исковата молба.

АПИ оспорва исковете, твърди, че злополуката била „случайно събитие“. Твърди, че била сключила договор за обществена поръчка и изпълнителят по него – „Автомагистрали“ ЕАД, било отговорно за ремонта и поддръжката на инсталацията. Съдът е привлякъл към делото като трето лице помагач държавното дружество. Но в съда се доказва, че въпросните ремонти изобщо не са били част от договора му с АПИ, което се доказва.

На 24 септември 2020 г. пред съда свидетелства братът на загиналата, който е шофирал колата, когато става инцидентът. Той разказва, че се движели с 40-45 км/ч, когато внезапно нещо се строполило и станало тъмно. В първия момент той не различил сестра си. Когато излязъл и отворил вратата от нейната страна, видял, че мястото й е затрупано с железа, а тялото й било изместено чак на задната седалка, притиснато от едно желязо. Шофьорът на тира, който се движил пред тях, дошъл, премерил пулса й и казал, че е мъртва. Други участници в движението се обадили на 112, пристигнала полиция и линейка и констатирали смъртта на й.

Съдът обяснява, че според Закона за пътищата ремонтът и поддържането на републиканските пътища и пътни съоръжения, каквото безспорно е тунел „Ечемишка“, е задължение на АПИ.

Експертите са установили, че шофьорът не е имал възможност да предотврати удара. Невъзможно е било да забележи увреждане на металната конструкция, тъй като осветлението е на височина 5,70 м. и не се вижда нищо над осветителните тела. От техническа гледна точка при посочените параметри ударът е бил непредотвратим, обясняват експертите.

„Разрушаването на връзката е следствие от липса на експлоатационна поддръжка“, категорични са експертите. Съдът приема, че дори и да е имало някаква поддръжка, тя несъмнено е била недостатъчна. Основна роля за съхраняване на носещата способност на стоманената конструкция има качеството на нейната антикорозионна защита; тъй като се намира в условията на много агресивна среда, тази защита се износва ускорено, обяснява експертизата. Необходимо е било периодично нанасяне на антикорозионно покритие.

Още през 2015 г. и 2016 г. има доклади за „тревожното състояние на носещата конструкция и осветителната инсталация“. В доклада от 2016 г. се отбелязва, че за 32 години експлоатация на лявата тръба на тунела не е правен никакъв ремонт. Огледът след инцидента показва, че конструкцията на осветителната система не е била безопасна за експлоатация поради корозия над 50% и деформация на елементите от връзките. Те са били „укрепени“ чрез привързване с тел.

От всички 2400 осветителни тела към 2016 г. пълноценно светели само 135 и в резултат на доклада били монтирани 125 натриеви лампи високо налягане. Преди движението да бъде организирано двупосочно, били свалени само 900 осветителни тела, което олекотило конструкцията с 18 т. Цялата конструкция обаче тежала 144,9 т, осветителните тела – 21 т и кабелите – 39 т.

Решението не е окончателно и агенцията може да го атакува пред Софийския апелативен съд. За разлика от гражданското дело за инцидента, наказателното още се протака.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Изборите за членове на ВСС отново се провалиха заради ниската активност

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Процедурата по избор на нови двама членове на ВСС е нередовна, съобщиха след края на втория изборен ден от изборната комисия. След като вчера от всички имащи право на глас над 2200 съдии гласуваха едва около 30 процента, днес, при втория опит за избор, вота си дадоха само 26 процента, уточниха от комисията.

За да е легитимен изборът, вчера трябваше да са гласували поне половината магистрати. Понеже това не стана, законът предвижда второ гласуване днес, но то трябваше да събере минимум 33 прооцента.

След близо три часа заседание изборната комисия е решила, че започва нова процедура от самото начало. Това решение е взето с 5 от гласовете на 9-членната комисия. Другите четирима членове са били на особено мнение.

Фалстарт при избора на нови членове на ВСС, нямаше кворум

Съдиите имаха възможност да изберат двама свои представители в кадровия орган, след като Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки. За техните места в гласуването вчера и днес учатваха съдиите Марина Михайлова и Деян Денев.

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии. Провалена процедура по пряк избор на член за ВСС досега не е имало.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

До няколко месеца: Ново лекарство за лечение на COVID-19 ще се продава в аптеките

„Цената на новите медикаменти обаче се очаква да е висока за българския стандарт“, коментира още проф. Гетов

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Ново лекарство за лечение на COVID-19 в домашни условия се очаква да излезе на пазара през първите три месеца на следващата година. Това обяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов.

В момента няколко медикамента – под формата на таблетки, преминават различни етапи на клинични изпитания. Тези, които покажат добри резултати, може да стигнат до аптеките в началото на 2022 година.

Предимството им е, че ще могат да се приемат вкъщи при първи симптоми на вируса. Така ще се предотврати задълбочаването на болестта и хоспитализациите се очаква да намалеят.

В "Пирогов" са останали само 2 свободни легла за болни от COVID-19

„Цената на новите медикаменти обаче се очаква да е висока за българския стандарт“, коментира още проф. Гетов. Според него сумата, срещу която ще се продава в аптеките новото лекарство срещу COVID-19, зависи и от реакцията на правителството догодина, а също и на НЗОК.

Професор Гетов коментира още, че напълно подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за въвеждането на „зелени сертификати“ у нас.Той призова хората да се ваксинират освен срещу COVID-19 и срещу сезонния грип.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България подкрепи идеята за създаване на наша партия в РС Македония

Инициативата е на българи, живеещи в западната ни съседка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Подкрепа от служебното правителство към идеята за създаване на партия в Северна Македония, която да защитава интересите на българите в западната ни съседка. Външният министър Светлан Стоев заяви днес, че създаването на такава партия е „правилният път, по който българите в Северна Македония трябва да защитават своите права“.

Светлан Стоев посочи, че създаването на партия на българите в Северна Македония е право, което е записано в конституцията на западната ни съседка.

„Смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават, заедно и с българската държава своите права, вие знаете, че дебългаризацията в последните 50 години е тенденция, била в бивша югославска република Македония, република Северна Македония, и смятам, че това е единствения, правилния път, за да могат те да постигнат това, което заслужават като държавнотворчески народ в конституцията на Република Северна Македония”, заяви външният министър Светлан Стоев.

Идеята за създаването на партията е на българи в Северна Македония. Според Виктор Стоянов от Фондация Македония, много от тях криели своята етническа принадлежност от страх да не си създадат проблеми.

„Това е единствения път, по който българите в Северна Македония могат да извоюват своята свобода, да бъдат равни с другите народи в Северна Македония”, твърди Виктор Стоянов, Фондация „Македония“.

Виктор Стоянов очаква властите и политическият елит в Северна Македония да реагират остро на създаването на партия на българите. „Българите да влязат в устава на държавата, и българите да бъдат един държавнотворен народ, какъвто заслужават да бъдат и какъвто са, и по исторически причини и обективни причини днес”.

Такава организация, обаче, според Стоянов, би се радвала на подкрепата на обществото в Северна Македония.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА