Открийте ни и в

България

Осъдиха Калин Терзийски заради „свир*и на Тодор Живков“

„Българите са невежи и жалки идиоти. Аз им дадох възможността българската литература да бъде нещо различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов“, казва още писателят

bgvoice

публикувано

на

С окончателно решение на Върховният касационен съд (ВКС) писателят Калин Терзийски е осъден да плати сумата от 6345 лева на тримата наследници на Николай Хайтов, съобщава actualno.com.

Присъдата е за обида, изречена в предаването „Комбина“ по Нова телевизия на 7-ми февруари 2016 година. Тогава Терзийски казал дословно следното: „Българите са невежи и жалки идиоти. Аз им дадох възможността българската литература да бъде нещо различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов. Т.е. тия, които са правили св***и на Тодор Живков“.

На коментар на интервюиращия: „Ще ви мразят, ако посягате на Хайтов и Радичков“, писателят отговорил: „Познавах се с Хайтов и Радичков донякъде. Просто това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям“. Още същата година синовете на покойния Хайтов – Александър и Здравец, както и съпругата му Елена, завеждат дело за обида.

Вандали намазаха с червена боя и яйца "Св. Петка Самарджийска" в София

Обезщетението, за което претендират, е по 8000 лева на всеки. Те искат извинение от Терзийски, който написал следното: „Извинявам се публично на децата на Хайтов. Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина“, надявайки се да се откажат от намеренията си да го съдят.

Извинението му не бива прието и делата продължават на всички инстанции, докато се стигне до последната – върховната.

В решението си съдът се е позовал на чл. 39, ал. 1 от Конституцията, съгласно който „всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Това право обаче не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго“.

В съда са събрани гласни доказателства, че наследниците на Хайтов изпитали болка и страдание от накърняване на доброто име на техния баща. Прието е също, че Терзийски дава оценка на творчеството на Николай Хайтов, като го сравнява със своето творчество.

Изказването е направено в контекста на цялата българска литература, като според съда Терзийски счита своето творчество за по-значимо.

Според съда, разпространеното чрез телевизионно предаване твърдение, че писателят е „правил св***и на Тодор Живков“ е обидно и позорящо, тъй като го представя като личност без собствено достойнство, готов на всичко, за да постигне литературно признание, което не би постигнал, освен чрез угодничество пред властимащите.

Отделно от това твърдението е вулгарно и само по себе си е вредоносно, тъй като разгласено по този начин – по национална телевизия, в предаване с висок рейтинг, излъчено в неделя вечер /7.2.2016 г/, става публично достояние на неограничен кръг лица. Издателство „Сиела“ преустанови работа с Калин Терзийски.

Неправилни според съдиите във ВКС са изводите на въззивния съд, че в случая Терзийски е направил оценка на творчеството на Хайтов, в контекста на цялата българска литература, че казаното от него е широка метафора, поради което твърдението има оценъчен характер.

Изявлението, според касационните съдии, е извън контекста на творчеството на починалия и на българската литература като цяло, то е обидно, засяга достойнството на утвърден в литературата български писател и поругава неговата памет.

„Употребявайки посочения израз, Калин Терзийски е надхвърлил границите на допустимия език и рамките на приемливата критика, поради което следва да бъде ангажирана отговорността му на основание чл. 45, ЗЗД (Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму)“, се сочи още в мотивите.

За другите думи на Калин Терзийски – че Хайтов и Радичков са били слуги на един режим, който той не може да понася, съдът счита, че с тях той е направил отрицателен коментар на обективната действителност в близкото минало, която е обект на засилена критика в българското посттоталитарно общество като цяло.

„С този коментар Терзийски не цели да обиди личността на починалия писател, а дава своето мнение относно публичния живот и обществените събития по време на социализма. Коментарът, макар и груб, не може да се приеме за обиден“, е становището на ВКС.

В крайна сметка Терзийски е осъден да плати на тримата наследници по 1000 лева за обидата и по 1115 лева направени разноски по делата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Борисов: В отлични отношения сме със Саудитска Арабия

Според председателят на ГЕРБ е налице сериозен потенциал за надграждане на търговско-икономическите връзки между България и Саудитска Арабия

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с посланика на Кралство Саудитска Арабия Н. Пр. Месфер Алгхасеб по повод приключването на мандата му като посланик в България.

В рамките на разговора бяха изтъкнати отличните отношения между двете държави и положителната динамика в развитието им през последните години.

Пред посланик Месфер Алгхасеб Борисов отбеляза, че сътрудничеството между двете държави в областта на политиката за сигурност също бе задълбочено.

„И двете държави сме фактор на стабилност в регионите си“, подчерта Борисов, информираха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според него е налице сериозен потенциал за надграждане на търговско-икономическите връзки между България и Саудитска Арабия, като той изрази надежда, че отговорните институции ще продължат добрата динамика в двустранния диалог.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Маските за колективи до 7 души падат в България

Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Служебният министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска.

Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица – собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

Над $15 000 глоба за непокорни пътници, които отказват да носят маски в самолетите

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Джо Байдън и Румен Радев са имали кратка среща

Двамата са обсъдили двустранните отношения

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на САЩ Джо Байдън е имал кратка среща с българския си колега Румен Радев в Брюксел, съобщи телевизия CNBC.

От прессекретариата на държавния глава потвърдиха за bTV, че на срещата на върха на НАТО в понеделник Байдън и Радев са имали кратка среща, на която са обсъдили двустранните отношения.

Джо Байдън се е видял и с испанския премиер Педро Санчес, президента на Словакия Зузана Чапутова, черногорският премиер Здравко Кривокапич, колегата му от Португалия Антониу Коща и от Люксембург Ксавие Бетел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Домовете за възрастни хора – какви са страховете, свързани с тях?

Грешно ли е да изпратим възрастен роднина в дом?

Затвори