Открийте ни и в

САЩ

Осъдиха Тръмп да плати 2 млн. долара (ОБЗОР)

Сибила Патси

публикувано

на

Президентът Доналд Тръмп трябва лично да плати 2 млн. долара на група неправителствени организации, защото използвал дарения събирани в тяхна полза от името на неговата фондация („Фондация Тръмп“) за финансиране на лични бизнес цели и политически инициативи. В съда адвокатите на ищците казаха, че злоупотребата със средствата е извършена не само от президента, но и от дъщеря му Иванка, сина му Дон Джуниър и сина му Ерик. Съдията по делото разпореди на Доналд Тръмп да плати огромната сума след постигнато споразумение между двете страни. В списъка на организациите, които заведоха това дело са такива, подкрепящи армията и бедните, както и американския музей на Холокоста.

Тръмп осъден да плати $2 млн. заради обвързване на фондацията му с политиката

“Нашата жалба разкрива шокиращ модел на незаконност, в която е замесена Фондация Тръмп — включително незаконна координация с президентската кампания на Тръмп, повтарящи се сделки със себе си и други“, написа главният прокурор на Ню Йорк Барбара Ъндъруд в изявление миналата година, когато бе заведено делото.

Адвокатите на Тръмп пледираха, че парите, постъпвали във „Фондация Тръмп“ са били използвани за дарения за благотворителни каузи. За пример те дадоха благотворителен търг от 2014-та година, когато негов портрет е трябвало да бъде продаден и парите от продажбата да бъдат дадени на организацията Unicorn Foundation (базирана в Австралия и набираща средства за подпомагане лечението на ендокринни тумори). Тогава обаче нямало желаещи да закупят портрета и фондацията на Тръмп трябвало да го запази.

Също миналата година самият Тръмп каза, че с това дело демократите в Ню Йорк и Конгреса целят единствено да го атакуват политически и че неговата фондация е набрала 18 млн. долара, но е дарила повече от 19 млн. долара.

Фондация „Доналд Тръмп“ вече се съгласи да прекрати дейността си още през 2018 г.

Сумата от 2 милиона долара трябва да бъде изплатени от самия президент Тръмп за нарушаване на задължението му за надзор над благотворителната му фондация. Освен нея организациите, които спечелиха в делото срещу Тръмп, ще получат равни части от останалите ликвидни активи на „Фондация Тръмп“ на стойност 1,8 млн. долара

„Осъждам г-н Тръмп да плати 2 000 000 долара, които щяха да са на името на Фондацията, ако все още съществуваше“, написа съдията.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

Айова – малък щат с голямо значение за избора на президент. Вижте защо

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

С използване на сложна система на гласуване на местни събрания първата надпревара в първичните избори на демократите за президентските избори в САЩ ще се състои в Айова на 3 февруари.

Гласоподавателите в Айова не ползват бюлетини, а вместо това организират местни събрания в целия щат, на които обявяват избора си за президент.

Дванайсет демократи се състезават кой да е кандидатът на партията, който да се изправи срещу президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември. Борбата в Айова сега се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден кандидат ще се нуждае от подкрепата на 1991 делегати, за да бъде определен за кандидат-президента на партията.

Снимка: АП/БТА

Ако се гледа общата картина, размерите на Айова не дават на този щат особено влияние върху крайния брой делегати, които са необходими за спечелване на номинацията на демократите. Айова изпраща 41 делегати при необходими 1991 за осигуряване на партийната номинация. За сравнение, Тексас дава 228, а Калифорния – 415.

Към това може да се прибави, че Айова е преобладаващо бял щат, като малцинствата съставляват под 10 процента от населението. За сравнение, около 27 процента от населението на САЩ не са бели хора.

Айова обаче упражнява несъразмерно голямо влияние, като гласува първа на първичните избори.

Историята показва, че след гласуването в Айова в надпреварата остават само първите трима или четирима кандидати, които са се представили най-добре там. Щатът освен това е доста добър барометър за това кой ще е кандидатът на Демократическата партия. Последните пет пъти победителят в Айова бе избран за кандидата на партията за президент.

Снимка: АП/БТА

Как работи процесът?

Вместо да отиват в избирателни секции и да пускат бюлетини, жителите на Айова се събират на различни места в целия щат – училищни столови, обществени центрове и всекидневни в частни домове – за да обсъдят кой според тях трябва да бъде номиниран от партията им.

В Айова ще има общо над 1600 такива събрания. Резултатите ще бъдат изпратени на щатското ръководство на Демократическата партия, което ще изчисли по колко делегати ще получи всеки кандидат. На всяко събрание избирателите се делят на групи за един или друг кандидат. Ако се съберат достатъчно избиратели, подкрепящи един кандидат, той получава един делегат.

Избирателите, които застанат зад кандидат с недостатъчно подкрепа – често поне 15 процента от участниците в партийните събрания – ще трябва да направят втори избор.

Тогава те ще имат три възможности: да подкрепят кандидат, който вече е получил достатъчно подкрепа, да обединят сили с поддръжници на друг кандидат, който още не е събрал достатъчно подкрепа за получаване на делегат, или да напуснат събранието. Този процес е известен като „прегрупиране“.

Снимка: АП/БТА

Събранията ще се проведат по едно и също време и по график започват в 20 ч. местно време на 3 февруари (1 ч. Сутринта по Гринуич на 4 февруари).

Защо вторият избор е от значение?ерат някой друг.

Кой кандидат е вторият избор на един или друг избирател може да изиграе важна роля за крайния резултат. В момента проучванията на избирателните нагласи показват само четирима кандидати с над 15 процента подкрепа в Айова. Това са бившият вицепрезидент Джо Байдън, бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджеж и сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

Тъй като даден кандидат трябва да има поне 15 процента подкрепа от участниците в събранията във всеки окръг, за да може да получи делегати, поддръжниците на други кандидати ще бъдат принудени да се преориентират или да избЧетиримата кандидати с най-голяма подкрепа събират общо малко над 70 процента от електората според усреднените данни от различни допитвания на национално ниво.

Снимка: АП/БТА

Това означава, че около 30 процента от избирателите може да бъдат принудени да направят втория си избор измежду някой от тези четирима кандидати. Това е значителен брой, който може да даде решаваща преднина на някой от четиримата пред другите трима.

Например, ако сенатор Ейми Клобушар не получи достатъчно подкрепа за делегати в повечето окръзи, кого е по-вероятно да подкрепят нейните поддръжници – друга жена като Уорън или близък до нейната идеология кандидат като Байдън или Бутиджидж?

Какво е различно тази година?

Щатското ръководство на Демократическата партия ще промени начина на съобщаване на резултатите тази година след оплаквания от поддръжници на Сандърс през 2016 г. Тогава Сандърс изгуби в Айова с малка разлика от Хилари Клинтън, която накрая стана кандидат-президентът на демократите.

Досега представители на Демократическата партия в Айова оповестяваха само окончателните резултати от местните събрания или колко подкрепа е получил даден кандидат след „прегрупирането“.

През 2016 г. привържениците на Сандърс твърдяха, че при първото преброяване той е имал по-висока подкрепа от Клинтън, но след прегрупирането повечето поддръжници на бившия губернатор на Мериленд Мартин О’Мали са били принудени да направят втори избор и тогава Клинтън е получила превес в общата подкрепа.

За да бъде взето под внимание това оплакване, тази година демократите в Айова ще обявят публично и двете преброявания – кого подкрепят избирателите с първия си избор и какви резултати се получават, когато поддръжници на кандидат с недостатъчна за сдобиване с делегати подкрепа направят втория си избор.

Освен това, за пръв път се поставя изискване към кандидатите да разполагат с поне 15 процента подкрепа за получаване на делегати. В предишни години прагът се изчисляваше в зависимост от участниците и броя делегати.

Новият праг най-вероятно ще засегне кандидатите с подкрепа около 10 процента, които преди може и да са били достатъчни за спечелване на делегат, но не и сега.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Мъж се заби се в гаража на полицията в Найлс и загина

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. WLS-TV

Мъж от Дес Плейнс загина, след като се блъсна в гараж на полицейския участък в Найлс в сряда сутринта.

Автомобилът Hyundai се е движил с над 110 км/ч по Waukegan Road малко след полунощ, когато, по информация на полицията, шофьорът не успял да завие наляво по Milwaukee Avenue.

Автомобилът се е ударил в бордюр, съборил стълб и оградата на полицейското управление на Найлс, след което е продължил надолу по насип и се е ударил в изходната врата на подземния гараж, съобщиха от полицията. Колата се е преобърнала по таван.

„Този завой с висока скорост на движение е много трудно да се вземе, дори при нормални скорости е доста неудобен“, добави шефът на полицията в Найлс Робърт Торнабен.

сн. WLS-TV

Пожарната служба е работила около 15 минути, за да извади шофьора изпод смачканите ламарини на колата. Той е идентифициран като 22-годишният Джулиан Ернандес от Дес Плейнс. Загинал е на място при катастрофата, съобщиха от полицията.

„Беше трудно да се каже какъв е автомобилът. Единствената причина, по която разбрахме, че е Hyundai, е, че имаме регистрационната табела и успяхме да идентифицираме превозното средство от нея“, каза Торнабен.

Загиналият Джулиан Ернандес, сн. WLS-TV

Полицията в Найлс заяви, че е получила информация от колегите си в Мортън Гроув, че същата кола се е движила с превишена скорост и е преминавала на червени светофари непосредствено преди катастрофата.

В инцидента не са участвали други автомобили и няма други пострадали.

Може да минат седмици, преди полицията да установи защо Ернандес е катастрофирал.

„Възможно е да има някакво нарушено шофиране“, каза Торнабен. „Все още нямаме нищо, което да е предварително. Трябва да изчакаме резултатите от токсикологията.“, посочи той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Българският ген. консул живее в сградата, която горя в Лос Анджелис (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Веселин Вълчев/Фейсбук

Българският генерален консул в Лос Анджелис Веселин Вълчев, както и консулът ни Евгения Иванова живеят в сградата, която пламна в сряда сутринта в Уестсайд, Лос Анджелис. Двата апартамента, собственост на българската държава, са на 8-ия етаж, а огънят е избухнал на шести.

„Сградата, в която живеем гори, два апартамента под нас. Евакуирахме се, всичко е наред.“, написа той във Фейсбук.

Пред BG VOICE Вълчев уточни, че генералното консулство работи нормално, въпреки някои улици, които са затворени в района заради противопожарните коли.

Той уточни, че не е имало скачащи хора от горящата сграда каквато беше първоначалната информация. „Едно момче беше излезнало от прозореца на шестия етаж, но пожарникарите успяха да го свалят със стълба“, обясни Вълчев.

Осем души са пострадали вследствие на пожара, сред тях е и тримесечно бебе. Двама са в критично състояние. Повечето са с обгазявания от огъня.

Осем пострадали при пожара в Лос Анджелис

Четири хеликоптера на пожарната служба успяха да евакуират десетки обитатели на горящата сграда. Те отрекоха първоначалните сведения от очевидци, че хора са скачали от прозорците на високите етажи.

BREAKING: Жилищна сграда гори в Лос Анджелис (ВИДЕО)

Започнало е разследване. Подозират умишлен палеж. Силният вятър в района, достигащ 55 км/час допълнително е разгорял огъня.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada