Открийте ни и в

СВЯТ

Осъдиха Credit Suisse за пране на парите на Брендо

Съдиите наложиха на банката глоба от 2 милиона франка и наредиха да плати 18,6 милиона евро като обезщетение на швейцарското правителство

публикувано

на

Сн.: Credit Suisse

Credit Suisse стана първата национална банка, призната за виновна за корпоративно престъпление от швейцарските власти, след като съдът установи, че кредиторът не е успял да спре изпирането на български пари от наркотрафик.

Присъдата беше постановена в южния швейцарски град Белинцона от най-висшия наказателен съд в страната в понеделник.

Съдиите наложиха на банката глоба от 2 милиона франка и наредиха да плати 18,6 милиона евро като обезщетение на швейцарското правителство.

Бившата българска тенис звезда Елена Пампулова-Бергоми, която беше бивш мениджър за връзки с клиенти в банката, също беше призната за виновна за престъпления, свързани с пране на пари.

Делото се съсредоточава върху ролята на Credit Suisse в приемането на милиони евро депозити от група български клиенти между 2004 и 2008 г. Съдиите постановиха, че банката е пренебрегнала очевидни червени флагове – включително огромни суми пари, внасяни в куфари, и две убийства – които намекват за възможния престъпен произход на средствата.

Коя е българката, подозирана, че е изпрала милиони на Брендо в Credit Suisse

„Съдът констатира недостатъци в рамките на банката през въпросния период както по отношение на управлението на клиентските отношения с престъпната организация, така и по отношение на наблюдението на прилагането на правилата за борба с изпирането на пари от ръководството, правната служба и отдела за съответствие“, се казва в изявление на Федералния наказателен съд.

Случаят е първият път, когато швейцарска банка е обект на наказателно производство.

Прокурорите разказаха подробно как Пампулова-Бергоми е изградила и поддържала връзка, благодарение на спортната си слава, с бившия български професионален борец Евелин Банев, който е бил начело на голяма европейска операция за контрабанда на кокаин.

Пампулова-Бергоми редовно прибирала куфари с пари на стойност над 500 000 евро от лица от обкръжението на Банев, включително от един клиент, който беше застрелян пред ресторант в София през 2005 г. (става въпрос за Константин Дишлиев, мъж на сестрата на съпругата на Брендо – б.ред).

Нови разкрития: Бивш мениджър на Credit Suisse твърди, че са били наясно с далаверите на Брендо

По време на процеса по-рано тази година Пампулова-Бергоми заяви, че години наред банката не е обръщала почти никакво внимание на спазването на изискванията, докато се надпреварва да спечели богати клиенти от Източна Европа.

Банев беше осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г. и пране на пари в България през 2018 г. Той не е обвиняем по швейцарското дело.

След като изчезна, той беше арестуван миналата година в Украйна и е изправен пред екстрадиция в Румъния и България, за да му бъдат повдигнати допълнителни обвинения. През декември вече несъществуващата банка Falcon, собственост на Абу Даби, която оперира в Швейцария, стана първата банка, която някога е била призната за виновна по швейцарския наказателен кодекс за престъпления, свързани с пране на пари.

В изявление Credit Suisse заяви, че ще обжалва решението на съда. В него се добавя, че „непрекъснато тества своята рамка за борба с изпирането на пари и я укрепва с течение на времето, в съответствие с развиващите се регулаторни стандарти“.

Адвокатът на Пампулова-Бергоми заяви, че ще обжалва „необоснованото и несправедливо“ решение. „Това решение възлага отговорността за прането на пари върху хора без сериозно обучение или опит“, каза Грегоар Манж.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА