Открийте ни и в

Канада

Отава заплаши с наказателни мита, ако Вашингтон ощети произведените в Канада електромобили

Предложението натоварва електромобилите, сглобени в Канада, с 34% такси

публикувано

на

Канада обяви, че ще реагира с увеличени митнически тарифи за някои вносни американски стоки и ще преразгледа някои свои отстъпки в областта на млечните изделия, ако САЩ продължат с противоречивия си план за насърчаване на производството и продажбата на произведените в САЩ електромобили.

В остро писмо от петък до ключови членове на Сената канадската вицепремиерка Крайстиа Фрийланд и търговската министърка Мери Нгъ се зарекоха да наложат мита  на куп американски стоки, ако предложението на президента Байдън за данъчен кредит се превърне в закон.

Двете заявиха, че предложението натоварва електромобилите, сглобени в Канада, с 34% такси и нарушава условията на Американо-канадско-мексиканското споразумение (USMCA)

“Искаме да е ясно, че ако няма задоволително решение на този проблем, Канада… няма да има избор, освен да започне процедура по разрешаване на спор според условията на USMCA и да наложи мита върху американски износни стоки по начин, който ще засегне американските работници в автомобилния сектор и няколко други сектори на икономиката на САЩ” – гласи писмото.

САЩ и ЕС решиха спора за митата

Между адресатите на изявлението на канадското правителство са лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, лидерът на републиканските сенатори Мич Макконъл и известният с гласуването си по съвест сенатор от групата на демократите Джо Манчин.

Ако законът бъде приет, той ще доведе до поощрения на стойност до 12 500 долара за електромобилите, сглобени в САЩ с труд на членове на профсъюзите.

В писмото си представителките на канадското правителство подчертават, че страната им не желае да върви по пътя на конфронтацията, защото “не такава е историята на отношенията между нашите две страни”.

Едно от възможните решения, които канадската страна предлага, е включването на нейните електромобили и батерии като допустими да получават същите облекчения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА