Открийте ни и в

Войната в Украйна

Отбранителните разходи на Русия се покачиха с 40 процента, бюджетът премина в дефицит

Русия е похарчила 1,7 трилиона рубли (26,4 милиарда долара) за отбрана между януари и април, което възлиза на почти половината от заделените в бюджета средства за цялата 2022 г.

публикувано

на

Отбранителните разходи на Русия са се повишили с почти 40 процента през първите четири месеца на годината, предаде Ройтерс, позовавайки се на предварителни данни, публикувани от министерството на финансите днес – близо три месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

Русия е похарчила 1,7 трилиона рубли (26,4 милиарда долара) за отбрана между януари и април, което възлиза на почти половината от заделените в бюджета средства за цялата 2022 г. 3,5 трилиона рубли или 2,6 процента от БВП.

Първоначално министерството беше прогнозирало за 2022 г. бюджетен излишък от 1 процент от БВП или 1,3 трилиона рубли, но сега очаква дефицит от най-малко 1,6 трилиона рубли, след като е взело предвид изплащането на помощи за противодействие на ефекта от безпрецедентните западни икономически санкции.

Германия дава на Чехия 15 танка Leopard в замяна на нейни танкове за Украйна

Правителството ще използва Националния фонд за богатство (НФБ) на Русия – попълнен с приходи от продажбата на петрол и газ – за да покрие дефицита и да подкрепи стойността на акциите и облигациите, която рязко спадна, откакто Москва изпрати десетки хиляди военни и тежки бронирани машини в Украйна на 24 февруари.

Част от НФБ е инвестирана във финансови пазари и неговата стойност е спаднала с 20 милиарда долара от началото на февруари до април до 155 милиарда долара, показва информация, публикувана в понеделник.

Само през април Русия е похарчила 628 милиарда рубли (9,7 милиарда долара) за въоръжените си сили, което е повишение от 128 процента в сравнение с април 2021 г. и е довело до преминаването на месечния държавен бюджет в дефицит за първи път тази година. Министерството на финансите отказа да коментира увеличението на разходите за отбрана.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА