Открийте ни и в

България

Отварят шест летища за бизнес полети в България

Шест летателни площадки имат шанс да станат летища

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Интерскай

Шест летателни площадки имат шанс да станат летища. Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е възложил на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА) да изработи критериите за превръщането им в летища за международни полети, съобщава „24 часа“.

Това са площадките в Балчик, Казанлък, “София уест” при Кондофрей, Приморско, Лесново в община Елин Пелин и Русе, съобщиха от екипа на Тодоров. Техните собственици са заявили желание да ги превърнат в летища за малки самолети. Освен площадката в Балчик, която е държавна, и при Русе, която е общинска, другите четири са частни.

От въздухоплавателната администрация съобщиха, че вече са провели и срещи със собствениците, за да ги запознаят с предварителните критерии, които разработват.

По думите на министъра на бъдещите летища международни полети ще извършват самолети от малък тип. “По този начин ще осигурим глътка въздух за авиацията”, каза Тодоров.

От ГВА уточниха, че в момента има ръст на бизнес авиацията и целта е тя да бъде подпомогната и стимулирана, да се осигури възможност бизнес джетовете да ползват по-малки летища, а не големите международни.

Министърът уточни още, че ще се прави съвместна експертна група с представители на Министерството на отбраната, за да могат при нужда тези бъдещи летища да се ползват от военни самолети.

В България в момента има 34 летателни площадки, включително четири за вертолети, има една на водна повърхност на язовир “Студен кладенец”.

В публикуваните на 23 февруари 2021 г. в “Държавен вестник” промени в Закона за гражданското въздухоплаване в срок до една година летателни площадки в България няма да има, а се въвеждат категории летища. Законът транспонира със закъснение еврорегламент, заради което е имало опасност и от наказателна процедура.

Първата категория са за обществено ползване и обслужване на международни и вътрешни превози, за търговски операции с въздухоплавателно средство и други услуги срещу заплащане. Това са летищата София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица.

Втората категория са международни летища за обслужване на авиацията с общо предназначение. Точно в нея попадат шестте летателни площадки.

Летища за обслужване на авиация с общо предназначение срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане, са третият вид.

Четвъртият са летища за обслужване на полети, различни от търговски въздушен превоз, с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг, както и за технологични нужди на собственика. Ограничението за максимална излетна маса не се отнася за вертолети, пише в закона.

Законът дава 6-месечен срок на собствениците на летателните площадки да подадат заявления в Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” за класифициране на летището според вече изброените категории. Това означава, че до август те трябва да са го направили. Само че все още не са изработени критериите и вероятно затова служебният транспортен министър съобщи, че е възложил на въздухоплавателната администрация да го направи.

Година срок е даден за заличаване на летателните площадки, за определянето на категорията им и за сертифицирането им като летища от ГВА, която е надзорният орган на гражданската авиация. С отложеното влизане в сила на промените се цели да бъде изготвена подзаконова уредба – да се напишат наредбите и да се изработят критериите за класифициране на бъдещите летища.

За да станат тези шест летателни площадки международни летища, ще трябва при тях да са уредени граничните и митнически изисквания. Законът предвижда да има мобилни групи, които да извършват тази дейност при кацане или излитане на бизнес самолет, ако полетът е от или за чужбина.

Европейският съюз е предприел тази трансформация заради бума на бизнес авиацията, в Европа вече са сертифицирани стотици малки летища. В България все още не може да се говори за засилено търсене на превози с малки частни самолети. При тях предимството е, че не се чака като по големите летища, ползва се освен за бизнес и за ваканции на семейства, като се комбинира бизнес пътуване и почивка, казва Красимир Станев – изпълнителен директор на “Албена”. Той е и един от големите акционери в компанията, която е собственик на летищните площадки в Приморско и в Албена.

Големите летища в Европа – от мащаба на “Шарл дьо Гол”, “Орли”, “Хийтроу”, “Лутън”, са претоварени, нарушават се разписания. Затова ЕС иска да разтовари трафика към малки летища. В САЩ те били към 5000-6000, във Франция към 600, в Германия – 800.

Станев казва, че на Лесново има по 70-75 излитания и кацания на ден, могат и до 100. Летището е за самолети до 5,5 тона и до 19 седалки и правело по-голям трафик, отколкото тези в Горна Оряховица и Пловдив.

За да станат двете площадки – в Приморско и в Лесново, международни летища трябват инвестиции – за граничен и митнически контрол, както и за ограда. Колко ще струва това, още не можело да се изчисли, тъй като не са написани критериите.

Още една площадка в близост до София ще се превръща в международно летище. Това е “София Запад” при село Кондофрей, Радомирско. Преди две години в. “24 часа” описа намеренията бившето военно летище да се превърне в частно. Беше внесен в ГВА генерален план за преобразуването му, като перспективата бе да стане международно.

Собственикът му Владимир Ненчев казва, че преди година са намерили финансиране, което обаче е било спряно от пандемията от COVID-19 и последвалата невиждана криза в авиацията. Според него в европейските държави при 8 излитания и кацания от чужбина не се иска ограда, а самите самолети са ограждат с ленти, не се изискват сигурни връзки със сървърите на Гранична полиция и с митниците, а връзката е по телефон. Инвестициите са големи заради аеронавигационната техника. Амбицията на Ненчев продължава да е да превърне площадката при Кондофрей в карго летище и хъб.

Ненчев смята, че законовите срокове за сертифициране на площадките в летища няма да бъдат спазени, защото има закъснение с изработването на изискванията. “Поставят ни в невъзможна ситуация”, твърди той.

В последните месеци се забеляза раздвижване и около летището при Русе. В края на 2014 г. държавата го прехвърли на общината. Поддръжката му е добра, каза бившият шеф на летище София Веселин Пейков, който наскоро публикува снимки от терминала. Дори прах нямаше в помещенията, добави той. Според него обаче пистата трябва да бъде обновена.

В края на април кметът Пенчо Милков заяви, че има голяма възможност да се възстановят полетите от летището край Русе и съобщи за среща с председателя на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков и Янко Иванов, изпълнителен директор на авиокомпания GullivAir. Те са огледали състоянието на пистата с идеята да се възстановят вътрешните полети до София. Милков обяснява, че общината трябва да извърши ремонт на сградата на летището, за който били нужни около 80 000 лева.

Според него състоянието на пистата позволява на нея да кацат самолети до 70 места, които се използват за вътрешни полети. Предстояло да се анкетират жителите на Русе и съседните области дали има интерес към полетите до София, кои дни от седмицата смятат за най-подходящи и каква да е ориентировъчната цена.

Имало е и втора среща – с представители на инвеститорски американски фонд, който вече правел вложения в Румъния. По думите му, ако те проявят интерес, то ще е за развитие на летището. Преди година частен инвеститор проявил интерес към купуването му. Условието за сключване на окончателен договор за продажбата било фирмата да получи сертификат за инвестиции клас “А” от министъра на икономиката в срок до шест месеца. Фирмата взела сертификат, но за складова зона, а не за летище.

Пейков обаче е скептик, че някогашните летища ще се възстановят. По повод намерението летището в Русе да е резервно на Букурещ, той каза, че в Русе има табели за безплатен трафик до летището в румънската столица, но явно някой не ги вижда.

Пейков е снимал с дрон и летището в Силистра, което било в много добро състояние.

Съмненията за възраждане на вътрешните полети до дунавските градове са свързани с по-дългото чакане по летищата, цената и възможностите за бързо и по-евтино пътуване с кола заради изграждащите се магистрали.

Бившето военно летище в Балчик бе прехвърлено в активите на летище София през 2011 г. с идеята да стане гражданско. То е летателна площадка, на която могат да кацат малки самолети с до 19 места и е извън концесията на столичния аеропорт.

Летищната площадка в Казанлък е собственост на “Авиотех”, чиято дейност е свързана с продажба и сервиз на ултралеки самолети. Фирмата я придобива през 2016 г. от “Кълвача инвестмънт”. Според медийни публикации това станало по схемата дълг срещу собственост. Площадката бе спомената в съобщение на министерството на транспорта като бъдещо международно летище.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Почина народната певица Олга Борисова

Заедно с „Мистерията на българските гласове“ тя получи „Грами“ през 1989г.

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: БТА

На 80-годишна възраст си отиде една от най-авторитетните изпълнителки на българска народна музика – Олга Борисова.

През август президентът Румен Радев ѝ връчи Почетен знак за значимия принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод нейната 80-годишнина.

Олга Борисова е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио от 1961 г. Част от него е женският народен хор, известен по света като „Мистерията на българските гласове“.

Албумът Le Mystère des Voix Bulgares, Volume Two, в която участва и този хор, получи награда „Грами“ на през 1989 г.

Олга Борисова има издадени много песни за кюстендилския край, заради което е обявена за почетен гражданин на Кюстендил от 2006 г. Има издадени дългосвирещи плочи, дискове и др.

Удостоена е със званието „Заслужил артист“ (1985), приз „Братислава“ (1975), „Златна лира“ на Съюза на музикалните дейци в България (2006), лауреат е на Международния фестивал „Ой, Дунаве, плаве“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Директорката на българското училище в Хюстън почина от COVID-19

Димитрия Дзарбова не е била ваксинирана, заразила се е на детско парти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Директорката на българското училище „Елин Пелин“ в Хюстън Димитрия Дзарбова почина след тежко боледуване от коронавирус. Един от най-активните дейци за българската общност в Хюстън се е заразила на детско парти. Тя не е била ваксинирана.

Малко след сбирката, цялото й семейство се е разболяло.

47-годишната Димитрия, която е родом от Хисаря, е била учителка в училище „Света София“ в Чикаго. Преди три години обаче са се преместили със семейството си в Тексас.

След като се е заразила, тя е прекарала седмица в болница, където е издъхнала.

Димитрия оставя две деца на 5 и 13 години.

Децата на Димитрия. Сн.: Facebook

„Тя беше любяща майка, съпруга и приятел с голямо сърце. Димитрия винаги е помагала и подавала ръка на всеки който е имал нужда, нека сега ние да помогнем на нейното семейство в този труден за тях момент“, се казва в събщението на GoFundMe за набиране на средства за семейството.

Близките й в България организират възпоменателна церемония в неделя (26-и септември) от 13 часа в залата на църквата „Света София“ в Дес Плейнс на адрес 404 W Oakton St Des Plaines, IL, US 60018.

„За тези които не могат да присъстват и искат да подпомогнат на Влади, Алекс и малката Лили в този така труден за тях момент, можете да направите дарение в чрез GoFundMe“, казват още организаторите.

„Учителският колектив при училище „Света София“ в Чикаго изказва своите искрени съболезнования на семейството и близките на Димитрия Дзарбова. Повече от десет години тя беше част от нашия екип – прекрасен учител и колега! Винаги усмихната, сърдечна и отзивчива. Обичана от всички – учители и ученици! Ще я помним с чувството й за хумор и позитивизма, с любовта й към децата, с желанието й да преподава родния език, с готовността си да подкрепи всеки. Нека бъде светла паметта й“, пишат бившите й колеги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Промяната“ е само промяна в цените: Борисов срещу Василев и Петков

Цените на тока, газта и дървата за огрев се увеличават, а няма насрещни мерки. Това ли е промяната, която продължава, попита Борисов.

Вера Александрова

публикувано

на

Виж цялата статия

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към бившите министри Асен Василев и Кирил Петков за действията им и посланията на политическия им проект „Промяната продължава“.

Всички говорят за „Промяната продължава“, но „промяната“ по време на служебните правителства е само промяна в цените, спиране на програми за подпомагане и това главният прокурор Иван Гешев да остане без шофьор“, каза Борисов пред партийния актив в Пловдив.

Той обвини бившите министри и в непочтеност заради актуализацията на бюджета. Според него почтеността е изисквала първият кабинет на Стефан Янев да направи не актуализация, а бюджет за следващата година.

„Зорът за актуализацията беше заради лобистки текстове“, добави Борисов без да уточнява какво има предвид.

Той каза още, че цените на тока, желязото, газта и дървата за огрев са се увеличили, но насреща не са били предприети мерки. „Това ли е промяната, която продължава?, попита той.

Борисов обясни и че все още няма да съобщи името на кандидата за президент на партията. По думите му кой е държавен глава няма значение. „Президентът има значение заради този инструмент служебно правителство, който му позволява да управлява еднолично“, заяви бившият премиер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Средно 47 лв. на ден майчински надбавки са изплащани през 2020 г.

Бащите, които поемат грижите за наследниците си, намаляват

Затвори