Открийте ни и в

България

Отиваме на избори

БСП не събра мнозинство за програмата си и връща неизпълнен мандат

публикувано

на

Отиваме на избори
Сн.: БГНЕС

БСП ще върнат неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това обяви председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски, след като точката за проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца бе отхвърлена от дневния ред на парламента.

Той каза, че въпросът за насрочването на предсрочни парламентарни избори следва да се отправи към президентската институция.

Имахме програма и амбиции

но няма необходимото мнозинство, каза той. Според Свиленски с гласуването в подкрепа на отпадане на проекторешението за законодателна програма се е видяло, че от едната страна са застанали партиите, които искат да се борят с корупцията, а от другата – тези, „които искат да защитават корупцията“. Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ припомни, че предложената законодателна програма е разработена от социалистите, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

В предложението, което парламентът не разгледа, бяха включени няколко приоритета, чието изпълнение е обвързано с конкретни срокове. Изборът на председател на Народното събрание следваше да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември.

В проекта на решение бяха заложени също номинирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Срокът за това е до 15 август.

„Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна на тази разделителна линия на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които

искат да защитават корупцията

кой от коя страна застава“, каза в сряда Свиленски, веднага след като БСП взе решението.

Той смята, че от гласуването в пленарната зала е станало „ясно, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС“.

„Никой да не се заблуждава за зависимостите между тези четири партии“, добави социалистът.

Всичко това се разигра часове, след като Националният съвет на левицата реши, че БСП ще се опита да реализира третия мандат. След тричасово заседание във вторник социалистите обявиха, че кабинетът трябва да е с хоризонт на управление от 6 месеца.

„Открито и честно водихме преговори за съставяне на правителство. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Ако програмата събере мнозинство от 121 човека поне, на следващия ден внасяме кандидат за премиер,

той ще бъде Асен Василев

Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен в петък“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 


Служебният кабинет е готов, избори на 2 октомври

Отиваме на избори

Сн.: БГНЕС

След като президентът получи третия мандат неизпълнен, той трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за избори.

„От Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет“, заяви проф. Пламен Киров още във вторник.

„Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие“, добави още проф. Киров.

„Служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи. То ще бъде едно антикризисно правителство“, заяви още проф. Киров.

Според него президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено