Открийте ни и в

СВЯТ

Китай: Отказът на Русия от долара – подигравка и презрение с хегемонията на САЩ

Путин вече позволи на еврото да бъде използвано за закупуването на руски газ от Европа

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Според Китай „дедоларизацията на Русия е подигравка и презрение към американската финансова хегемония и няма да има осезаемо въздействие върху страната, тъй като рублата като платежно средство е доказала своята стабилност“

Плановете на Русия постепенно да се откаже от използването на американски долари в международни сетълменти предизвикаха заинтересована реакция по целия свят, доста в Европейския съюз и най-вече в Китай. Това е логично, защото в миналото Москва многократно е прехвърляла част от резервите си към юана.

Евро вместо долар

Последните седмици руските власти многократно заявяват, че страната има крайна нужда от това да премине към договорни задължения в национални валути. Президентът на Русия Владимир Путин вече позволи на еврото да бъде използвано за закупуването на руски газ от Европа. Според президента доларът се е превърнал в инструмент на конкурентна и политическа борба и следователно губи стойността си.

През февруари тази година Москва преобразува структурата на Националния фонд за богатство, като увеличи дела на юана в него до 15%. Съответно делът на долара беше намален. През 2019 г. Централната банка на страната рязко увеличи „присъствието“ на юана в златните и валутните резерви на Русия.

Заради търговската война на САЩ с Китай и падането на обменния курс на китайската валута Москва понесе финансови загуби. Въпреки това увеличението на дела на юана в резервите на Руската федерация продължава, докато това доларът намалява все по-драстично.

Националните валути

Идеята за използване на национални валути, по-специално при закупуването на руски суровини, намира оживен отзвук в различните страни. Преди всичко в Китай. За Пекин това е доста рационален избор.

Според Китай „дедоларизацията на Русия е подигравка и презрение към американската финансова хегемония и няма да има осезаемо въздействие върху страната, тъй като рублата като платежно средство е доказала своята стабилност”. Освен това обемът на руско-американското икономическо сътрудничество не може да се нарече висок, за разлика от партньорствата на страната с Европа и Китай.

През последните 10 години глобалните сетълменти в американска валута са намалели от 50% на 43%. Спад от 70 на по-малко от 60% е делът на щатския долар в световните резерви.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА