Открийте ни и в

Български истории

Откраднаха Facebook страницата на Свет с над 120 хиляди последователи

Българският цигулар, който живее в Ню Йорк, стана жертва на хакерска атака.

Българи, работещи в социалната мрежа, му помагат да си я върне

публикувано

на

Българският цигулар, който живее в Ню Йорк, Свет Радославов, е станал жертва на хакерска атака. В резултат той е загубил профила си във Facebook, където имал над 100 хиляди харесвания и повече от 120 хиляди последователи.

Преди две седмици Свет получил имейл от Facebook, че има сигнал за нарушение за авторските права за песен. В мейла пишело, че Свет има 24 часа, за да отговори на иска.

“Всичко, което правя, е оригинален аранжимент от мен и не би трябвало да имам проблем с авторските права – казва Свет. –  След като кликнах на този линк и започнах да пиша на Facebook, получих друг имейл, че има нов администратор на моята фен страница. Влязох веднага и видях, че е някакъв непознат човек. Изтрих го и си смених веднага паролата. Една минута по-късно човекът пак влезе и отново го изтрих и пак си смених паролата. Минута по-късно той влезе отново и преди да успея да го изтрия за трети път, той ме изтри като администратор на моята фен страница.”

Докато това се случвало Свет говорил с приятелка по Facetime. Когато хакерите превзели профила му, те сменили профилната снимка с черен флаг и арабски надписи, които не значили нищо за Свет. “Малко след това получих мейл, че акаунтът ми е премахнат за нарушаване на правилата на Facebook”, казва Свет. Така той остава извън социалната мрежа и с почти никакви възможности да изпрати сигнал за проверка и иск да му възстановят профила.

“10 години съм се трудил за тази страница. Тя е верифицирана, имах над 120 хиляди последователи, милиони гледания на различни видеа. Наистина бях отчаян. На следващия ден се събудих и нямах никаква връзка с моите почитатели, с общността, с която поддържаме връзка всеки ден”, споделя Свет. Тогава той още не може да си обясни как точно са му хакнали профила, но явно е станало, когато е кликнал на линка с предполагаемото нарушение. Това е често срещан подход на хакерите от категорията на фишинг измамите. Освен Facebook 

Свет губи и профила си в Instagram, 

защото двата са вързани.

“На следващия ден беше най-самотният ми ден. Не помня друг такъв самотен ден – да нямам връзка с почти никакви хора – и се бях отчаял. Не знаех какво да направя – от това зависи и кариерата ми”, разказва Свет. 

Той започва да търси съвети от различни приятели в интернет. В крайна сметка си прави нов профил. Там той обяснява какво се е случило. Много хора започват да му пишат, да му предлагат съвети и помощ.

“В крайна сметка един от моите познати ме свърза с човек, който работи във Facebook, и той ми направи дело в тяхната вътрешна система. Те провериха и видях, че съм жертва на хакери. Две седмици по-късно Facebook ми възстанови достъпа до страницата”, радостен е Свет.

Когато влиза обаче, установява, че хакерите са преименували страницата на Music News и са 

изтрили всичките му снимки и видеа 

които е качвал през годините. Някои от тях имат милиони гледания. От социалната мрежа му отговорили, че няма как да възстановят изтритите видеа. “Изгубих над 10 милиона гледания, още коментари, спомени. Трябва да започна това от начало. Но съм благодарен на всички тези хора, които ми помогнаха. Без тяхната помощ нямаше как да се справя. И най-вече на всички българи – именно сънародници, които работиха във Facebook, ми помогнаха”, казва Свет. Според него българите в чужбина си помагат, обратно на широко разпространеното схващане, че не е така.

 


6 начина да предпазите Facebook профила си от хакери

Хакерите най-често искат да се доберат през Facebook до личните ви данни или за да измамят ваши приятели. Вие може да защитите профила си от хакване, като завишите настройките за сигурност и спазвате няколко прости правила.

  1. Активирайте двуетапно влизане във Facebook

Двуетапното влизане, или двустъпковата идентификация във Facebook, прави хакването на профила ви с една идея по-трудно. Когато влизате от непознато устройство, освен паролата за достъп трябва да бъде въведен и 6-цифрен код, който се получава на мобилния ви телефон, или с код генератор.

  1. Активирайте имейл нотификации

Когато е активирана, тази функция ви изпраща известия, когато някой влезе в профила ви от непознато устройство. Имейл нотификациите не са толкова ефективна предпазна мярка като двуетапното влизане, но са едно добро допълнение към сигурността на профила ви.

  1. Научете се да разпознавате фишинг кампаниите

Традиционната фишинг атака изглежда горе-долу така: получавате имейл с предупреждение, че някой се е опитал да влезе в профила ви във Facebook и от съображения за сигурност трябва да въведете паролата си за достъп. Имейлът е изпратен от адрес, който звучи достоверно – например [email protected] – и съдържа линк към страница, в която трябва да въведете имейл и парола за достъп.

Как да разпознаете фишинг кампания? Проверете към какъв адрес води линкът в съобщението, което сте получили. Ако е фишинг, адресът ще е нещо от рода на http://facebook.000webhost.com.

  1. Използвайте различни пароли за Facebook и други онлайн услуги

Спазвайте старото правило, което гласи, че за различните си акаунти трябва да използвате различни пароли.

  1. Не влизайте във Facebook от общодостъпни компютри

Просто не го правете. Не знаете какъв софтуер е инсталиран на този компютър и по какъв начин той следи активността ви.

  1. Не запаметявайте паролата си във Facebook на служебен или чужд компютър

Всъщност е добре, ако изобщо не запаметявате паролата си – дори и на вашия личен компютър. Рисковете да запаметите паролата си в браузъра на служебния компютър са, че така всеки може да разбере каква е тя.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Заради Covid-19: Отложиха фолклорния фестивал „Верея“ в Чикаго

С надежда в сърцето организаторите вярват, че събитието ще се състои през октомври

публикувано

на

Виж цялата статия
Константин Маринов – Коцето

10 години трябваше да отбележи този април неповторимият фолклорен фестивал в Чикаго „Верея“. На него идват състави от всички краища на САЩ, както и от Канада. На сцената винаги танцуват и пеят малки и големи, българи, американци, канадци. Главен организатор е Константин Маринов – Kоцето, който като истински войвода събира участницитe и всяка година прави голям празник за българската фолклорна музика и за българските танци.

24 април беше тъжен за Коцето. На този ден щеше да е 10-тото юбилейно издание на „Верея“. Вместо на сцената, заради коронавируса Коцето си беше вкъщи, както и повечето българи в Северна Америка. „Надявам се да е за хубаво“, каза той във видеообръщение във фейсбук и обяви, че датата на фестивала се премества за октомври.

Коцето се надява, че до октомври ситуацията с коронавируса ще е по-добра, че

„Верея“ отново ще разтърси Чикаго

„Ние бяхме напълно готови. Всички бяха резервирали билети да дойдат. Чакахме до последно и когато на 15 март обявиха, че в Илинойс се налага карантина, стана ясно, че не можем да направим фестивала. Обадих се на всички и те ме подкрепиха да се съберем през октомври“, разказва той.

„Верея“ е насрочен за 23 и 24 октомври и ще се състои в полското училище в Чикаго. „Залата е голяма, събира поне 1000 души. Ако разхлабят мерките и позволят на големи групи да се събират, даже има възможност да разположим хората през седалка и пак ще съберем 500 души. Надяваме се всичко да се развие добре. Към средата на септември ще стане ясно“, казва Маринов.

Тази година на фестивала ще участват над 65 състава и над 1500 души. Ще дойдат 4 или 5 нови състава. Програмата е предвидена за два дни. В петък – от 5.30 до 8.30, а събота ще бъде цял фестивален ден. „Всички фестивали са ми любими. Всеки фестивал е уникален сам по себе си“, казва родолюбецът. „Да ги деля на любими и по-любими, би било като да деля децата си – няма как стане“, допълва Коцето.

Константин Маринов

В Северна Америка има 100 състава

казва Коцето, като в 30 от тях танцуват американци и канадци. „Миналата седмица мина европейският фестивал. Tе го направиха виртуално. Бях поканен да поздравя участниците. Видях как мина при тях и ако ситуацията с коронавируса е същата или се влоши, може и „Верея“ така да направим“, разсъждава умислено Коцето.

През годините фестивалът се е провеждал на различни места – в Торонто, в Лондон, и в Стара Загора, където форумът съществува паралелно с този в Чикаго пет поредни години. „Идеята за първия фестивал дойде спонтанно“, казва Коцето. „Искахме да се съберем със състави от други градове в Америка и го направихме. Първия фестивал кръстихме „Празник на хорото“. Оттогава винаги правим фестивала с удоволствие и за хората и явно те затова го харесват“, допълва той.

През април Маринов бе зарадван с грамота от държавната агенция за българите в чужбина, която генералният консул в Чикаго Иван Анчев връчи виртуално. Наградата се дава за приноса на българина за „популяризирането на българските фолклорни традиции в Северна Америка и провеждането на културни събития, обединяващи българите на американска и българска земя“.

И тъй като Коцето е много деен човек и не може да стои, без да прави нищо, е направил клипчета в канала на „Верея“ в Ютуб, с които зрителите могат да проследят историята на фестивала. Освен това той създаде

 читалищна телевизия „Ишлеме Продакшън ТВ“

със съдействието на център „Малката България“ при „Малко българско училище“, която ще показва в ютуб предавания за народното творчество и българската култура. Първият епизод в тази телевизия вече беше излъчен и беше озаглавен „На софрата с бай Коста“.

И все пак запазената марка на Коцето си остава фестивалът, който създаде преди 10 години. Заразени от „Верея“ други българи също правят фолк фестивали в други градове на Щатите, но „Верея“ си остава феномен – една феерия от музика и танци и много приятелства.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Маски на БАН с въглен от кайсии направиха пробив в чужбина

Те предпазват от вируса и са за многократна употреба, уверяват учените

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Проф. Павлинка Долашка

Предпазни маски, разработени от БАН по специална технология, направиха пробив извън България. Те са оборудвани с филтри с активен въглен от костилки на кайсия и наскоро получиха сертификат от италианска специализирана лаборатория. Новината съобщи проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН.

За откритието на българските учени стана ясно още през март, когато се въведе извънредното положение в България. Сега обаче те получават специализиран сертификат и международно признание.

„Епидемията ни научи как като учени можем бързо да реагираме на проблеми“, каза проф. Долашка. Тя си спомни, че когато екипът от БАН бил извикан в кризисния щаб през март, там имало едни изключително притеснени хора.

„Никой по света не знаеше как да реагира. Въпреки че сме работили по антивирусни продукти, реших, че на първо място трябва да намерим начин

да се предпазим от вируса

и чак след това да се мисли за лечение на вече заразените“, разказа още проф. Долашка пред „Блумбърг ТВ България“.

Новото предпазно средство е разработено от екип учени от Българската академия на науките в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

Проф. Павлинка Долашка

„Първо намерихме компания, която да произвежда платове и филтри за маските. После Биологическият факултет трябваше да тества тези филтри. Маските са готови и последните тестове по тях приключиха. Преди няколко дни ние получихме и сертификата от италианската лаборатория“, каза проф. Долашка.

Тя изтъкна и предимствата на тези маски в сравнение с китайските.

„Една маска струва само 5-6 лева, колкото кутия цигари, но може да се използва многократно – да се пере и да се сменя филтърът“, каза ученият. Професорката обясни, че филтърът може да се регенерира със силна струя на водна пара, да се изпере маската и след това той да се поставя отново, което позволява маската да се използва неколкократно.

Маските вече са на българския пазар, още преди да дойде новината, че италианската сертифицирана лаборатория е започнала тестове върху тях. Получаването на сертификата дава възможност да се започне производство и в чужбина. Има много фирми извън България и извън Европа, които вече проявяват интерес да произвеждат родните маски.

„10-дневни изследвания показаха, че

този филтър спира напълно вируса

Многопластов е, а за експеримента е използван вирус, който инфектира хората с големина подoбна на коронавирусите“, обясни преди време деканът на Биологическия факултет на Су „Св. Климент Охридски“ проф. Стоян Шишков.

Той разясни, че филтърът може да се използва непрестанно с часове. После да бъде изваден от маската за еднократна употреба, да се стерилизира под пара, с ютия и да се подсуши, после наново да се използва.

Според проф. Долашка маските на БАН са много икономични. „Аз съм с три маски от началото на пандемията досега“, призна тя.

А началото на всичко проф. Долашка нарича „ужасно“. „Видяхме хора, които са абсолютно безотговорни и поискаха много средства за производство. В същото време една жена ни дари 200 кг активен въглен, друга ни подари специален плат“, допълни ученият. Тя се обърна към депутатите и министрите да решат въпроса с обществените поръчки в науката, които отнемат много от времето на учените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българче – №1 в математическата лига на САЩ

Още две деца от България триумфираха на финала във Флорида.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Димана Праматарова, сн. Фондация „Димитър Бербатов“

13-годишно българско момиче впечатли света от Флорида, където преди дни се проведе Международният финал на Американската математическа лига. Димана Праматарова от Пловдив стана абсолютен шампион в надпреварата с впечатляващо постижение – тя успя да реши 80 задачи за по-малко от 10 минути.

Представянето на България във Флорида бе още по-бляскаво, защото второ и трето място отново са заети от български ученици – Сияна Павлова и Васил Стойков. Заради пандемията от коронавирус състезанието се провежда онлайн, но това не пречи на българските таланти да оставят конкуренцията назад в класирането и да спечелят първо място и в отборното класиране по държави.

Димана е шестокласничка в Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив.

Младата математичка се бори в четири изключително трудни кръга, а накрая й се налага да участва в допълнителен рунд за определянето на големия победител. Ученичката успява да реши сложна задача за 45 секунди и с лекота преборва деца от Индонезия и Казахстан.

Трите българчета се обучават в „Академия ХХI век“, а преподавателите им са във възхита от успеха им.

Цялото състезание продължава около четири часа, през които Димана била толкова напрегната, че дори

не хапнала залък хляб

и не пила вода, тъй като искала да е максимално концентрирана. Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел да се организира турнир между най-изявените ученици по математика в националните гимназии по целия свят. Прави се много сериозен подбор, преди да се стигне до финалния кръг, а победата е символ на престиж.

Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно състезание. Годишно ARML провежда повече от 400 състезания, в които участват повече от 30 000 ученици от САЩ, Филипините, Индонезия, Индия, Грузия, Хавай, Ботсвана, Намибия и др.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват задачи от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия и др

Димана е едно от талантливите

деца на фондацията на Димитър Бербатов

и печели всяко състезание, на която се явява. През 2019 година няма състезание, в което да е участвала и да не е спечелила призово място. Само за изминалата година става първа на ММО на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO), квалификацията за Хонконгската ММО (HIKMO), квалификацията за Тайландската ММО (TIMO). Печели с максимален резултат за нейната възрастова група ОМТ „Румен Грозданов“, І НС по финансова математика. Единствена в Пловдивска област до V клас, в областния кръг на НС „Европейско кенгуру“ получава максималния резултат от 100 възможни точки. Заема първите места в XXVI Великденско НС, финалното състезание на клуб „Математически таланти 2019“, XXVIII НМТ „Черноризец Храбър“, XXVII НМТ „Иван Салабашев“, ОМТ „Димо Малешков“, XXVII Коледно НМС.

За поредна година Димана беше наградена с еднократна стипендия от Община Пловдив за постигнати високи резултати в областта на математиката.

Талантът й обаче не се изчерпва само с високите постижения в точната наука.

Тя обожава да прави миниатюрни скулптурки и цели сюжети от цветна полимерна глина. Умее да рисува прекрасни картини с различна техника. В свободното си време създава и уникални 3D макети от картон и пластелин. Обича да чете енциклопедии и да гледа филми за планетите и звездите. Кара ски, обича да плува, да играе футбол и народна топка.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено