Открийте ни и в

България

Ива Митева е избрана за председател на 45-ото Народно събрание

БСП предлага пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт

публикувано

на

Сн.: БТА

Предложения за зам.-председател на парламента

Тома Биков представи кандидатурата на ГЕРБ за зам.-председател на НС в лицето на Цвета Караянчева. 

Виктория Василева е предложена от името на „Има такъв народ“. 

БСП предложи пък Кристиан Вигенин, а ДПС – Мукаддес Налбант.

Христо Иванов от името на „Демократична България“ – Атанас Атанасов, а от „Изправи се! Мутри вън! – Татяна Дончева.

Кандидатурите им гласуваха 234 народни представители, то бе едновременно за всички кандидатури, след което новите зам.-председатели заеха местата си на трибуната.

Парламентарните групи предлагат председател на НС 

От ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева. От „Има такъв народ“ – Ива Митева. Кандидатите са подложени на гласуване по азбучен ред.

Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че подкрепят предложението на „Има такъв народ“.

„Да върнем гордостта на Кърджали в специфичното производство на поцинковани изделия, където му е мястото“, заяви Хаджигенов.

Вежди Рашидов разгневено помоли да няма определения като – мутри, без да се посочи човекът, който е мутра. По думите му, ако се каже кой е всички в залата ще го линчуват. 

Парламентът гласува – 163 „за“, а 75 „въздържали се“, Ива Митева да бъде председател на парламента.

Цвета Караянчева бе подкрепена със 75 „за“, а „против“ бяха 163.

Процедурата по гласуване бе белязана от разправии в пленарната зала. От „Има такъв народ“ предложиха гласуване с вдигане на ръка, докато от ГЕРБ настояваха за поименен вот със ставане от място. 

Предложение на ГЕРБ бе отхвърлено.

От „Изправи се! Мутри вън!“ внасят проект за създаване на Комисия по ревизията

Внасяме днес проект за решение за създаване на Комисия по ревизията. Искаме пълна ревизия на корумпираното управление, заяви Мая Манолова, председател на “Изправи се! Мутри вън!“. 

Според нея така ще се покажат на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта, и ще бъдат дадени на правосъдието.

„Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук. Мутрите – вън“, каза още Манолова.

„Първата стъпка към изпълнението на тази цел, е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност“, добави Манолова.

Ще изменим Изборния кодекс веднага, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно, електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за нашите сънародници зад граница, ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии, добави тя. 

Манолова подчерта, че ще се настоява за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с „действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания“, подчерта още Манолова.

„Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, защо се крие?“, попита Манолова и се обърна към ГЕРБ.

„Лов на вещици няма да има, но партийните калинки си ги вземете с вас. Днес България вече е друга, независимо дали ще има ново правителство или ще има служебно такова и нови избори, ние сме готови. България се изправи и показа вратата на мутрите. Промяната е необратима, защото е в душите на хората. Тя не се влияе от някакви процедури. Днес започваме с една много важна стъпка – връщаме достойнството на Народното събрание“, каза още Манолова.

„Демократична България“ ще работи за отстраняването на Иван Гешев

„Ще се работи по отстраняването, предсрочно на главния прокурор Иван Гешев“, заяви председателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Иванов също подложи под въпрос дали „това Народно събрание ще го бъде изобщо“.

Той цитира и президента Петър Стоянов относно това, че „парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие“.

„Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно“, каза още Иванов.

„Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС“, добави той.

По думите му „Демократична България“ ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ, начело със Сотир Цацаров.

От ДПС готови за нови избори

„ДПС е готово за нови избори. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена, добави той. 

БСП предлага пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт

„Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори, концесии. Сега текат усилено такива процеси. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП няма да подкрепи правителството на ГЕРБ.

Нинова подкрепи думите на Радев за връщането на парламентаризма. „ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя“.

Лидерът на БСП каза, че трябва да се възстанови „блиц-контролът, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда“.

„Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората“, добави Нинова.

„Има такъв народ“ внасят още днес промени в избирателния кодекс

„Имаме парламент, който е различен, той закъсня с шест месеца, защото правителството не си подаде оставката по-рано, когато хората искаха. Няма да се лъжем, че този парламент няма да изкара четирите си години мандат. Но този парламент трябва да приеме на първо място – промяна в Изборния кодекс. Да се махне ограничението за секциите в чужбина, гласуване по пощата, електронно гласуване, разпускане на ЦИК, допускане на видео наблюдение при отчитането на изборните резултати“, заяви зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. 

Още днес ще внесем и промени за субсидията да стане 1 лев, каза още той. От думите на Йорданов стана ясно, че партията се отказва от мажоритарния вот – подробности четете ТУК.

ГЕРБ: Победителят е само един

Сн.: БТА

„Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете“, заяви председателят на ПГ ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова.

След изказването си Атанасова бе прекъсната за малко заради смях в залата.

„Ние сме изправени пред здравни, икономически и социални предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит, ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене. Една криза се управлява с действия и с вземане на решения“, заяви Атанасова.

На политическата сцена няма скечове и много рядко има аплодисменти, подчерта председателят на ГЕРБ.

Атанасова заяви още, че ПГ ГЕРБ ще предложи състав и структура на ново правителство.

След като председателят на ГЕРБ приключи, Зайкова определи словото й като “програмно”. Разбира се, това бе посрещнато с ръкопляскания.

Зайкова за оставката – срам или пренебрежение към НС

Мика Зайкова съобщи, че Министерският съвет е подал оставка. След което последва ръкопляскане в залата на парламента. 

„Това или е срам да дойдат и да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция“, заяви Зайкова.

Борисов подаде оставката на правителството пред новия парламент

Бойко Борисов подаде оставката на правителството пред новия парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, бе депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Президентът Радев с обръщение към народа и НС

„Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава“, заяви президентът Румен Радев.

Вие наследявате една институция в дълбока криза. С вота си избирателите отхвърлиха разбирането, че политиката е търгуване с националния интерес, добави той. 

Трябва излъчване на нов тип управление и извеждането на страната от кризата, каза още Радев.

Той се обърна към народните представители и заяви, че на тях се пада мисията да се възроди парламентаризмът. 

„Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви“, добави президентът.

В случай, че НС не може да избере правителство ще използвам конституционното си право, за да назнача служебен кабинет, подчерта Радев.

Депутатите гласуваха правила за дистанционно участие

Сн.: БТА

Депутатите гласуваха правила за дистанционно присъствие на петима изолирани от COVID-19. Това бе предложено от Виктория Василева от „Има такъв народ“. 

Изолираните ще вземат участие чрез видеовръзка. Разбира се бе прието единодушно предложението. След което лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и още четирима депутати се заклеха.

Мика Зайкова със слово към депутатите

Икономическият анализатор Мика Зайкова започна заседанието със слово, в което напомни на депутатите да не забравят кой и за какво ги е изпратил в парламента. 

Тя напомни, че България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала. „Мисля, че имаме една единствена цел, а това е просперитета на България“.

Депутатите от 45-ото Народно събрание се заклеха

Народните представители се заклеха пред народа с думите: „Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Заседанието започна с проверка на кворума

Започва и проверката на кворума, като преди откриването на заседанието трябва в залата да има поне 121 народни представители. 

Мика Зайкова проверява поименно всеки един от депутатите, защото системата за електронно гласуване, чрез която обикновено се правят проверките, бе демонтирана, за да се сложи в бившия Партиен дом.

Тя прочете имената на депутатите, а те отговориха с „Тук“.

„Демократична България“ вика Борисов на парламентарен контрол

Още с влизането си в парламента от „Демократична България“ заявиха, че ще внесат пакета законопроекти, с които утре Бойко Борисов да се яви на парламентарен контрол.

45-ото Народно събрание бе тържествено открито точно в 9 часа след парламентарните избори на 4 април. Началото бе сложено в пленарната зала на историческата сграда на парламента, на пл. „Народно събрание“ № 2.

Решението за това тържественото откриване на 45-ото Народно събрание да бъде в бялата сграда е било договорено на първата среща на представители на парламентарните групи.

Има настоявания депутатите да се върнат там, въпреки отворената след основен ремонт нова сграда – на бившия Партиен дом.

Съгласно Конституцията, първото заседание на новия парламент ще бъде открито от най-възрастния сред присъстващите народни представители.

Народните представители ще се закълнат пред народа.

На тържествената церемония ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз.

На заседанието ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Очаква се държавният глава да произнесе реч.

Изявления ще направят представители на парламентарните партии, след което ще бъде избран председател на новия парламент.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Заседналият „Vera Su“: Три пъти увеличение на азот-амониевия показател във водата

Пробите на азот-амониев при кораба са с повишение над 7 пъти 

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Превишения на азотните съединения са установени в морската вода до заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от екоминистерството. 

Най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев (0,352 мг/л), което е над три пъти на тренда в бреговия пункт. Пробите са взети в събота непосредствено от водите до носа на „Vera Su“ и в брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб. 

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0,030-0,050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт – 0,114 мг/л. в 07:40 ч. и 0,143 мг/л. в 17:30 ч. и над 7 пъти при кораба.

Установена е миризма на нефтопродукти около заседналия кораб „Вера Су“

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0,0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0,0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба – 0,0094 мг/л.

За резултатите от проверката са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба, съобщават от екоминистерството. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Екшън посред бял ден: Шофьор блъсна две патрулки и три коли при гонка с полицията 

48-годишният шофьор е арестуван

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

48-годишен шофьор блъсна две патрулки и три паркирани коли в Разград при гонка с полицията. 

Инцидентът е станал около 10:30 часа в неделя. 

От полицията получават сигнал за шофьор, който се движи неадекватно по улиците на областния център.

Гонка на дрогиран шофьор с полицията в Казанлък завърши със стрелба и спукани гуми

При опит да бъде спрян по бул. „Княз Борис”, шофьорът не се подчинил на полицейските разпореждания, демонстративно ускорил и продължил движението си в посока жп гарата. 

Последвало преследване, в което се включил и допълнителен патрулен екип.

Служителите на реда препречили пътя на автомобила по улица, при което водачът блъснал двата служебни автомобила и още три коли, паркирани до близките жилищни блокове. Нарушителят е задържан и отведен в Районното управление.

По първоначални данни не е установена употреба на алкохол или наркотици. В хода на образуваното следствено дело ще се изясняват причините за поведението му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Пеканов: Парите от Плана за възстановяване са много, но няма да ни решат всички проблеми

Той подчерта, че старият План на предишното управление на страната е бил променен и надграден.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

„Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. Тези 12,9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те ще бъдат разделени в 6 години“. Това заяви служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов и уточни, че около 6-7 млрд. лева частни инвестиции ще бъдат активирани по проектите, предаде БНР.

„Грантовете са с т.нар. 50% интензитет, т.е. фирмите ще вземат 50% помощ от държавата, за да подпомогнат своите предприятия – да ги дигитализират, да ги направят по-модерни. Но останалите 50% те трябва да ги инвестират. Така имат собствен интерес, за да ги използват за нещо добро“.

Той подчерта, че старият План на предишното управление на страната е бил променен и надграден.

Според Пеканов зелените приоритети за опазване на околната среда са важни, но е важен и диалогът за социалните рискове,

„По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация“, посочи вицепремиерът по евровондовете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА