Открийте ни и в

Здраве

Откритие: Витамин А пази от рак на кожата

bgvoice

публикувано

на

Учени от университета Браун в Роуд Айлънд установиха, че витамин А намалява риска от плоскоклетъчен карцином на кожата, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 125 000 души – 75 000 медсестри и 50 000 медицински работници от мъжки пол. Доброволците били на средна възраст 50 години. Те предоставили информация за храненето си и приеманите от тях хранителни добавки. Плоскоклетъчен карцином на кожата се развил у 4000 участници в разстояние на над 25 години.

Оказало се, че високото ниво на витамин А намалява с 15 процента риска от поява на ракови образувания. Голяма част от количеството витамин А се приема с храната. Той се съдържа в сладките картофи, морковите, граха, червените чушки, спанака, броколито, млечните продукти, рибата, месото.

Специалистите обаче съветват да не се приемат повече от 10 000 международни единици витамин А във вид на хранителни добавки дневно.

Витамин А освен това осигурява защита на хората, които имат много бенки по тялото си, и на онези, които са получили тежки слънчеви изгаряния в детството си или докато са били тийнейджъри. Все пак най-добрият начин да се предотврати рак на кожата е комплексната защита срещу слънчевите лъчи.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Тестостеронът, хормонът “живец” при жените!

Мария Танева

публикувано

на

С Еми се запознах преди няколко години по време на една лекция, наречена “Пет основни стъпки към моето оптимално здраве”. Впечатлена от “откровеността”, с която поднасям материала, тя дойде при мен за консултация. Не знаеше откъде да започне, пукаше изпотените си пръсти и погледът й се рееше наоколо, докато аз търпеливо чаках да срещна топлите й кафяви очи. “Никога не знаем как да започнем този неудобен разговор, нали?!“, казах аз съпричастно. Тя ме погледна и ме попита

“А ти как би започнала?”

Почувствах се като начинаещ кънкьор, който се опитва да запази самообладание, пардон, баланс върху ледена пързалка пред погледите на тези, които не бива да бъдат свидетели на колебливостта му.

“Тялото се променя с годините, нали?”, продължих някак естествено мисълта й. “Точно така”, каза тя и допълни: “И започват някакви неописуемо тревожни процеси, които не ти дават мира денем и нощем.” “Все още изглеждаме добре … в дрехи, но “голата истина” ни притеснява”, довърших аз. Двете се разсмяхме и разговорът продължи по-леко и конструктивно.

Тогава Еми беше на 42 години, бивша баскетболна атлетка и много активна интелектуално – адвокат-консултант към ООН. Енергийните й нива обаче бяха спаднали до минимум. Беше започнала да получава сърцебиене. Умът й не беше така остър, както преди. Интимните й желания “със свещ да ги търсиш”, както се изрази тя самата. И не на последно място, тази

ужасна мазнина, която се “разстила”

в средната част на тялото й въпреки нисковъглехидратните диети и огромните усилия в залата за вдигане на тежести. Ако имах алкохол в офиса, бих отворила една бутилка вино и бих я поканила да си я споделим и да си поплачем заедно. Истината е, че и аз преминавах през подобен етап на страдания в този момент и не знаех как да си помогна. Обещах на Еми, че като се видим след седмица, ще имам представа как да разреши проблема си. Започнах проучвания, консултации, четене на статии и книги. Множеството книги поддържаха мнението, че ние не правим достатъчно, за да сме здрави. Не се храним здравословно, не тренираме правилно, не пием достатъчно вода, не работим върху себе си и т.н. Аз обаче търсех конкретно решение за тези от нас, които въпреки че правеха достатъчно, не постигаха желаните резултати.

Попаднах на една книга за влиянието на промените в нивата на тестостерона при жените, написана от д-р Elizabeth Lee Vliet, издадена през 2005 г. Казва се „The Savvy Woman’s Guide to Testosterone. How to Revitalize Your Sexuality, Strength and Stamina”. Изчетох я за една нощ. Ендокринологът д-р Елизабет Лий Влиет пише ясно, кратко и без много разтягане на локуми, заобиколки или заключения, базирани на лични предположения. “Съществуват достатъчно изследвания, казва тя, че тестостеронът има решаваща дума за нашата – тази на жените – здравна картина… Често жените не знаят, че тестостеронът, с участието на оптимално количество естрадиол, има решаващо значение за съществуването на нашите сексуални желания, възбуди и оргазъм.”

Тестостеронът е особено важен участник при определени телесни процеси, което засяга

всяка клетка и тъкан на телата ни

Съвременната медицина е добре информирана за значимостта и предимствата на хормоналната терапия при жените вече повече от 60 години. Но ако помолите вашия лекар за тестове и предписване на тестостерон, ще откриете, че в по-голямата си част докторите не са информирани за важността на този хормон за женското здраве. Нещо повече – ще ви кажат, че всичко ви е в главата, или както моят доктор се изрази, “Каква е тази Haute Couture (висша мода) в медицината, която проповядваш!?”

Тук искам да спомена, че изключително важни симптоми при определянето на ниски нива на тестостерон са умората, депресивните настроения, мускулните болежки, загубата на сила и намаленото чувство за добро физическо състояние и благополучие.

Освен горепосочените, тестостеронът влияе и върху основни функции на нашето тяло като растеж и развитие на тялото, метаболизъм, имунна система, сън, сънуване, апетит, настроение.

В следващата статия ще научим повече за тази му функция и как да намерите специалист, който да провери нивата на така важните за жените в предменопаузна възраст тестостерон и естрадиол. Специалист, който да ви ръководи и наблюдава по време на хормонална терапия с биоидентични хормони.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

382 дни без храна: Истинската история на един мъж

bgvoice

публикувано

на

от

Повечето хора могат да оцелеят без храна няколко седмици, може би малко повече. Рано или късно гладът убива, пише Business Insider.

Това, разбира се, е доста сложна тема. Без вода човек няма да оцелее и седмица. Времето, за което някой може да умре от глад, често варира драстично. Да вземем за пример историята на Ангъс Барбиери. В рамките на 382 дни – до 11 юли 1966 г. – 27-годишният шотландец не е вкусил нищичко.

Информацията по случая с Барбиери е ограничена – откриваме няколко стари вестника, които разказват за неговата съдба, както и доклад, описващ самото преживяване и публикуван от докторите му в Postgraduate Medical Journal през 1973 г.

Според този доклад година по-рано Барбиери е отишъл в катедрата по медицина към Royal Infirmary of Dundee, Шотландия, търсейки помощ.

По онова време той е бил изключително едър. Тежал е близо 207 кг. Лекарите му препоръчват да не яде нищо за кратък период от време – няколко дни. Те обаче са очаквали, че ще си възвърне бързо свалените през този период килограми.

Дните без храна стават седмици

и Барбиери решава да продължи програмата.

Всичко звучи наистина абсурдно и рисково. И е така – пости 40 дни се смятат за опасни. Той обаче е искал да достигне „идеалното тегло“ – 82 килограма. Затова продължава.

За изненада на лекарите му, Барбиери е прекарвал по-голямата част от дните си вкъщи. Посещавал е болницата за редовни прегледи, понякога е и оставал през нощта за наблюдение.

Лекарите редовно са тествали нивото на кръвната му захар, като по този начин се уверявали, че не яде нищо. Те се изненадвали от факта, че мъжът някак си успявал да живее с толкова ниски нива. Седмиците станали месеци.

Барбиери е приемал витамини по време на поста, включително калий и натриеви добавки.

Било му е позволено да пие кафе, чай и газирана вода – напитки без калории. Казва, че понякога е слагал в тях щипка захар или малко мляко в чая, особено в последните няколко седмици на поста.

В края на всичко това Барбиери се качва на кантара. 81 килограма. Пет години по-късно той все още е задържал голяма част от свалените килограми и тежи 89 кг.

 Пределите на човешкото тяло

 Постенето на шотландеца е може би най-екстремният пример за диета с гладуване, регистриран някога.

Най-малко още един човек е изкарал по-дълго без храна дори от Барбиери, поне според информацията, с която разполагаме. Това е мъж на име Денис Галер Гудуин. Неговата гладна стачка, с която е искал да докаже, че е невинен по обвинения в изнасилване, е продължила 385 дни. След това е бил нахранен насила през тръба.

През 1964 г. изследователи публикуват проучване, според което „продължителното гладуване“ може да бъде ефективно лечение на сериозното затлъстяване. Поне един пациент е постил 117 дни.

По медицински причини няколко други са изкарали над 200 дни, макар че е регистриран най-малко един смъртен случай в периода на захранване.

В известен смисъл, тези истории демонстрират необикновената способност на тялото – в няколко редки случая – да оцелее самичко, черпейки от собствените си мастни запаси, стига те наистина да са в огромно количество.

Въобще не се самозалъгвайте обаче – подобни екстремни диети могат да бъдат смъртоносни.

Никой не може да оцелее без енергия, която идва от храната – или евентуално от мастните запаси, макар и за период от време.

Въпреки че гладуването като лечение процъфтява през 60-те и 70-те години на миналия век, лекарите се отказват от тази стратегия, тъй като тя

често води до смърт

След определен период от време тялото изгаря мазнините и мускулите, предизвиква физически промени, които драстично увеличават риска от фатален сърдечен удар.

Дори нискокалоричните диети, при които тялото не успява да си набави необходимите питателни вещества, могат да убият, както сочат някои доклади от аутопсии.

Но както Барбиери показва, въпросът колко дълго може да изкара един човек без храна е наистина сложен.

Преди да хапне първото ястие след дългия пост, той казва, че е забравил вкуса на храната. За закуска в онази юлска сутрин той изяжда едно сварено яйце, резен хляб с масло и изпива чаша чисто кафе.

Според публикация в Chicago Tribune, на следващия ден той е казал на репортер следното: „Насладих се изцяло на яйцето. Чувствам се наистина заситен.“

Ангъс умира около 30 години по-късно, през 1990 г., на 51 години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Учени предупредиха за епидемия, по-опасна и от СПИН

bgvoice

публикувано

на

от

Учени предупредиха, че затлъстяването се превръща в епидемия, по-опасна и от СПИН. Доскоро Африка се смяташе за континент, на който хората масово са обречени на глад. Изглежда, че това вече се променя. В последно време затлъстяването се превръща във все по-голямо предизвикателство, особено пред хората с ниски и средни доходи от големите градове.

Наднорменото тегло причинява диабет, инсулт и редица сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването е и сред основните фактори, пораждащи рак. Близо половината от страните с най-бързо растящо население в света имат сериозен проблем със затлъстяването. И те са тъкмо от Африка.

В световен мащаб затлъстяването убива много повече хора, отколкото недохранването, а в Африка болестите, причинени от прекомерно тегло, допълнително товарят бюджета на здравеопазването, което и без това трудно се справя със заразните болести на континента.

Затлъстяването е един от основните причинители на диабет тип 2, който се среща във все повече африкански страни. През 2018 г. медицинското списание за диабет и ендокринология “The Lancet” разкри, че от 1980 г. насам разпространението на диабета в Африка се е увеличило с близо 129%.

Група изследователи наскоро предупредиха, че търговската мрежа също допринася за

кризата със затлъстяването в Африка

Увеличаващата се средна класа в много африкански държави предпочита да купува преработени храни, богати на захари и мазнини, отколкото да консумира пресни продукти.

Ефективен начин за борба срещу затлъстяването показват в Южноафриканската република, където се опитват да ограничават консумацията на безалкохолни напитки. За целта правителството на страната наскоро прие законопроект за данък върху разхладителните напитки с подсладители. Тази мярка вече имаше известен успех и в други страни.

Световната здравна организация твърди, че над 2 милиарда души по света са с наднормено тегло. От тях 650 милиона страдат от тежко затлъстяване. Затова СЗО призова правителствата и международната общност да предприемат спешни мерки срещу тази опасна тенденция.

Ако правителствата изиграят своята роля в здравната превенция, рисковете от диабет и други опасни заболявания по света рязко ще намалеят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada