Открийте ни и в

КРИМИ

Откриха детето на мистериозно убита преди 40 години двойка в Хюстън

Семейството се забъркало със секта, отказало се от цялото си имущество

публикувано

на

Откриха детето на мистериозно убита преди 40 години двойка в Хюстън
Холи държи снимката с родителите си. Сн.: National Center For Missing And Exploited Children

40 години след мистериозното убийство на млада двойка от Хюстън разследващи успяха да открият детето им, което изчезва в деня на екзекуцията.

През януари 1981 г. млада двойка е намерена убита в гориста местност близо до Хюстън, Тексас. Четиридесет години по-късно те са идентифицирани като Харолд „Дийн“ Клоуз младши и Тина Гейл Лин Клоуз. Но бебето им Холи все още липсва, пише chronicle.bg.

Сега обаче, благодарение на

специалисти по стари случаи и следователи

Холи е открита.

„Благодаря на всички, че работиха толкова усилено, за да намерят Холи“, казва майката на Дийн, Дона Казасанта, в изявление на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън. „Молех се за тях ден след ден и за това да намерят Холи, и за това тя да се оправи… Ще бъдем вечно благодарни.“

Откриха детето на мистериозно убита преди 40 години двойка в Хюстън

Харолд и Тина с детето си, малко преди да бъдат убити. Сн.: National Center For Missing And Exploited Children

Мистерията за убийството на Дийн и Тина – и изчезването на Холи – се разпростира четири десетилетия. Малко след като двойката се мести в Тексас с малкото си през 1980 г.,

семействата им получават обаждане от жена

която се представя само като „сестра Сюзън“.

„Тя ги информира, че Тина и Дийн са се присъединили към тяхната религиозна група и повече не искат да имат контакт със семействата си; те също са се отказали и от цялото си имущество“, казва първият помощник на главния прокурор на Тексас Брент Уебстър по време на пресконференция, според CBS News.

Според Washington Post, Казасанта се среща с три жени с качулки на състезателна писта в Дейтона Бийч, за да могат да й дадат колата на Дийн в замяна на пари. Полицията задържа жените, но не е ясно какво става след това. Във всеки случай полицията смята, че по времето, когато Казасанта се срещна с жените, Дийн и Тина вече са мъртви.

Семействата им не знаят, но анонимните жени бяха оставили бебето Холи в църква в Аризона. Washington Post съобщава, че

въпросните са били боси, с бели дрехи

и са се идентифицирали като членове на „номадска религиозна група“, която вярва във вегетарианството и „разделянето на мъже и жени.“

Впоследствие Холи е осиновена и служители казват, че не вярват, че осиновителното й семейство има нещо общо със смъртта на нейните родители. Междувременно биологичното й семейство също се чуди за съдбите на нейните близки.

И това чудене продължава 40 години. Но през 2021 г., според The ​​Independent, двама генеалози решават да разследват два трупа, намерени в Тексас през 1981 г. Впоследствие те идентифицират двете жертви на убийството като Дийн и Тина. На този етап – добра новина. Но и такава, която поражда въпроса – къде е Холи?

Къде е бебето?

„Къде е бебето? Живо ли е все още?“ казва Казасанта пред The ​​Independent, описвайки реакцията си на новината. „Толкова се надявах, че тя не е била с тях, когато ги убиват.“

По случайност главният прокурор на Тексас Кен Пакстън току-що стартира Звено за стари случаи и изчезнали лица, което започва работа едва седмици след като Дийн и Тина са идентифицирани. Чрез тяхното разследване те успяват да намерят бебето Холи – което сега е на 42 и има 5 свои деца.

„Изключително съм горд със забележителната работа, извършена от новосформирания отдел за стари случаи и изчезнали лица“, казва Пакстън в изявление. „Цялата ми администрация усърдно работи в няколко щата, за да разкрие мистерията около изчезването на Холи. И успяхме да я намерим и да я съберем отново с нейното биологично семейство.“

Холи вече се е срещнала със семейството си

Въпреки че Холи не е пуснала изявление, The Independent съобщава, че тя и нейното биологично семейство вече са се срещнали виртуално. „Когато я видях за първи път, исках просто да я хвана и да я прегърна“, казва Казасанта пред The ​​Independent. „Защото си спомням, че я държах, когато беше малко бебе.“

Засега поне една част от историята на Холи има щастлив край. Но разследващите все още са решени да стигнат до дъното на случилото се с родителите й преди 40 години.

„Ако имате някаква информация относно тези убийства, молим ви да ни я споделите“, казва Уебстър на пресконференцията си. „Дори ако е само спомагателна информация, която може да не е конкретно доказателство; трябва да намерим части от пъзела, за да разрешим това престъпление.“


AMBER намира изчезнали деца в Instagram

Meta вече въведе услугата „Амбър Алърт“ (AMBER Alert) в мрежата Instagram за първи път, за да помага за намирането на изчезнали деца по целия свят.

AMBER намира изчезнали деца в Instagram

Приложението ще помага за намирането на изчезнали деца чрез социалните мрежи. Сн.: FBI

Функцията ще е налична и за България и е разработена в партньорство с организации като Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ (NCMEC), Международния център за изчезнали и експлоатирани деца, Национална агенция срещу престъпността в Обединеното кралство, Генералната прокуратура в Мексико, австралийската Федерална полиция и други. Тя бе стартирана първо през 2015 г. от Meta във Facebook. От тогава сигналите, подадени чрез „Амбър Алърт“ в тази социална мрежа, са помогнали за успешното откриване на стотици изчезнали деца в САЩ и по света.

Известията за изчезнали деца, които могат да се подават в Instagram, ще включват важни подробности за детето като снимка, описание, местоположение на изчезването и всяка друга налична информация, която може да бъде предоставена. Хората ще имат възможност да споделят сигнала с приятели, за да се разпространи допълнително информацията.

„Амбър Алърт“ сигналите вече се разпространяват в Instagram и в рамките на следващите няколко седмици ще станат напълно достъпни в 25 държави, включително България.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА