Открийте ни и в

Близък изток и Азия

Откриха ново газово находище край бреговете на Израел

През 2013 г. израелското правителство реши, че страната трябва да изнася 40% от своя добив на газ и да инвестира печалбата в икономиката си

публикувано

на

Откриха ново газово находище край бреговете на Израел

Край бреговете на Израел наскоро беше открито ново газово находище, което дава тласък на бързо развиващата се енергийна индустрия на страната. Гръцката компания за проучване и добив на въглеводороди Energean Oil & Gas обяви, че проучвателният сондаж “Хермес” е открил находище на газ със запаси между 7 и 15 милиарда кубични метра.

Откриването на газ в около 20 кладенци в Израел значително подобриха икономическото развитие на държавата. Находищата на газ са важни не само от икономическа гледна точка за Израел, но и от политическа. През 2013 г. израелското правителство реши, че страната трябва да изнася 40% от своя добив на газ и да инвестира печалбата в икономиката си.

Израел подписа договори за доставки на газ с Йордания и Египет, като също така планира и да построи тръбопровод през Кипър до Гърция, за да снабдява Европа с газ.

Лукашенко: САЩ ще ни нанесат ядрен удар от Полша

През юни Израел подписа меморандум за разбирателство с Европейския съюз и Египет за сътрудничество в сферите на търговията, транспортирането и износа на природен газ от Израел за европейските страни. Това споразумение е в рамките на Източносредиземноморския газов форум, базиран в Египет.

Според Управлението за природния газ израелската икономика е спестила около 65 милиарда шекела само през последната година. Причината е значително ниската цена на природния газ в Израел, която даде възможност да се премине към масово използване на природен газ.

Скандал на конкурс за красота: Сложиха представителките на Русия и Украйна в една стая

От министерството на енергетиката твърдят, че меморандумът за разбирателство ще постави Израел в позицията газова сила. Също така и ще се увеличи износа на газ към Египет и към страни на ЕС, които се нуждаят от друг източник в световната енергийна криза.

Около 35 трилиона кубически фута газ общо са открити в израелски води, възлизащи на приблизителна стойност от 500 милиарда долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено