Открийте ни и в

Убийството на Лора

Отмениха смъртната присъда на убиеца на Лора от Атланта (ВИДЕО)

Политическата конюнктура в Джорджия и съдебни грешки в дъното на по-лекото наказание за Джошуа Дракър
Ясен Дараков

публикувано

на

Едно двойно убийство от 2004 година в Атланта продължава да има своите изненадващи обрати. Едната от жертвите е 20-годишна българка. Седем години след престъплението убиецът получи смъртна присъда. Изненадващо и тихомълком обаче тази присъда е била отменена в края на миналата година в Джорджия – консервативен щат, където смъртното наказание е изключително популярно и отмяната му е изключително рядко явление в съдебната система.

Грешки на прокуратурата, разследващите и съда, както и политическата конюнктура в две различни общини на територията на метро Атланта водят до обрат по делото срещу Джошуа Дракър за убийството на Лора Николова и нейния приятел Андрю Робъртсън. Убийство, на което дори е посветен епизод от сериала “Аз убих най-добрия си приятел” (I killed my BFF) по Lifetime Network.

На 5 април 2004 година Дракър заедно със своята приятелка Мелиса Макреър отиват на гости на Лора и Андрю, които живеят в предградието на Атланта Мариета. Те са приятели от години и нищо не може да подскаже това, което предстои.
Седем години след тази вечер в съдебната зала през сълзи Мелиса разказа какво е станало. Срещу нея стоят братът и бащата на Лора – Георги и Никола.

Според показанията на Мелиса четиримата приятели постояли няколко минути на масата в кухнята, след което Дракър поискал марихуана. Двамата мъже станали от масата и тя не можела да ги види. Тогава чула изстрел. Обърнала се и видяла как Андрю се свлича на земята. В този момент

Лора скочила от стола и се хвърлила върху Дракър

удряйки го с юмруци, като крещяла: „Не, не, не, ти го уби!“, разказа Макрейър.

Джошуа Дракър по време на процеса срещу него през 2001 г. / Снимка: Вино Уонг/AJC

„И тогава той застреля Лора“, каза Макрейър през сълзи. “Тя падна, подпирайки се на колене и ръце. Тя започна да повръща кръв и да си бърше устата. Аз избягах от стаята.“

Преводачката на бащата на Лора шептеше в ухото показанията на Макреър, а той плачеше, слушайки описанието на смъртта на неговата дъщеря.

След стрелбата двамата взели бижута, мобилни телефони и портфейла на Андрю, разказа Мелиса, и се отдали на наркотици и обиколки по заведенията. Вечерта Дракър отишъл на стриптийз бар, където според Мелиса похарчил 1,500 долара. Той смятал, че полицията няма да открие телата поне месец. Властите обаче арестуват двамата още на следващия ден.

Когато прокурорката попита Макрейър защо не е избягала и не се обадила на полицията, тя каза, че била уплашена. „Не исках да ме нарани“, каза тя. След убийствата тя минала програма за наркомани, завършила колеж и сега учи за медицинска сестра.

Властите намират бързо телата и разбират за убийството от бащата на Джошуа – пастора Дъг Дракър. Той му разказва за случилото се малко след като натиска спусъка. Именно този разказ е един от поводите за обжалване на смъртната присъда, която съдебните заседатели в Коб каунти дават само след няколко часа обсъждане.

Според защитата Джошуа е споделил за убийствата на баща си като на пастор и следователно неговите показания не трябва да се допускат в съда.

В 348 страници адвокатите описват серия от прокурорски грешки, незачитане на правилата и грешни инструкции към съдебните заседатели, показания и доказателства, които не е трябвало да бъдат допускани в съда, и още причини да поискат ново дело срещу Дракър. Никой на оспорва, че именно той е натиснал спусъка. Но как и защо – отговорите на тези въпроси са

разликата между живота и смъртта за Джошуа Дракър

За да се приложи смъртното наказание, трябва да има поредица от утежняващи вината обстоятелства – грабеж, особена жестокост или мъчение и др. Прокуратурата и съдията по делото, изглежда, са допуснали сериозни грешки по това направление. Според обвинението това е било добре планирано двойно убийство с цел грабеж. Но защитата и миналото на Дракър и Андрю Робъртсън показват друго.

Джошуа и Андрю са най-добри приятели. Робъртсън е гадже със сестрата на Андрю Аманда, когато една вечер тя предозира с болкоуспокояващото оxycontin. След като с дни е в кома, Аманда се събужда, но остава инвалид – трудно говори, не може да се движи и да се обслужва сама. Оттогава Джошуа се променя – спира да ходи в църквата на баща си, където е готвен да бъде пастор, и започва с наркотиците, основно метамфетамини.
Според защитата това е и мотивът за убийството на Андрю – отмъщение за сестрата на Джошуа Аманда, а

Лора е станала жертва на обстоятелствата

– той стреля по нея, когато тя се нахвърля върху Джошуа.

В съдебната зала обаче прокуратурата категорично отхвърля версията на защитата с мотива, че инцидентът със сестрата на Дракър се е случил повече от година преди стрелбата. „Внезапно, неудържимо, след 14 месеца?! Не! Това е преднамерено умишлено убийство“, заяви пред съдебните заседатели прокурорът Ан Херис. В различни показания на свидетели тя обрисува Дракър като буен, яростен мъж, който постоянно отправял закани за убийство.

Съдебните заседатели видяха запис от признание на Дракър пред полицията, в което той признава, че е убил Андрю Робъртсън в лична вендета срещу него, защото дал потенциално смъртоносен коктейл с лекарства на сестра му.

Но именно върху обстоятелствата около смъртта на Лора са посветени десетки страници в обжалването и дали смъртната присъда е била поискана законно от прокуратурата.

Когато в крайна сметка искът за нов процес е внесен в съда през юни 2015 г., Коб каунти има нов главен прокурор – Вик Рейнолдс (в момента той е шеф на GBI – Бюрото за разследвания на Джорджия). Преди да бъде избран за прокурор обаче, Рейнолдс е работил в кантората, защитавала Дракър по време на процеса срещу него. Това според защитата представлява конфликт на интереси.

След серия от молби и пледоарии пред съда цялата прокуратура на Коб каунти си прави самоотвод и делото се прехвърля на прокуратурата в съседната община – Декаб каунти. То се поема от Емили Ричардсън – изгряваща звезда в юридическите кръгове, която към днешна дата е вече съдия в Джорджия. Тя отказа коментар за делото, както отказаха и защитниците на Дракър Теа Делаж и Джош Мур.

По-малко от три месеца след като поема делото,

прокурор Ричардсън прави споразумение за нова присъда

– две последователни доживотни присъди без право на замяна, които да се излежат една след друга, още две доживотни присъди и още три години затвор. Убиецът се отказва и от правото си на по-нататъшно обжалване. Съдът одобрява споразумението. Така Джошуа Дракър вече не е заплашен от смъртоносната инжекция.

Отмятаната на смъртното наказание, особено в щата Джорджия, е крайно необичайно и мнозина подозират политически мотиви.

Главният прокурор на Декаб каунти Шери Бостън обясни пред BG VOICE, че причините за това са само юридически. “Нашето решение се базираше на много фактори, сред които притесненията ни за възможни проблеми при обжалването на този случай, което можеше да доведе до отмяна на присъдата от Върховния съд на Джорджия и евентуално ново дело – 14-години след това брутално престъпление”, казва в изявление прокурор Шери Бостън, изпратено до BG VOICE.

Тя обяснява още, че са се съгласили с новата присъда след дълги разговори със семействата на двете жертви. “Ние смятаме, че решението ни е справедливо и подходящо с оглед на обстоятелствата и сигурността, че обвиняемият никога няма да бъде освободен от затвора и няма да може да обжалва, затваряйки завинаги този случай”, завършва Бостън.

Но юристи в Джорджия подозират и други обстоятелства зад това решение. Джорджия е един от 34 щата, където все още има смъртна присъда, макар тя да се иска и отсъжда все по-рядко.

Коб каунти, където става убийството и където Джошуа е осъден на смърт, е консервативна община, където най-тежкото наказание е особено популярно. През 2017 година Коб каунти има най-много осъдени на смърт от всички общини в щата Джорджия – общо шест, сред които и Дракър. От друга страна, броят на убийствата в Коб са сравнително малко.

За сравнение Декаб каунти държи първенството в метро Атланта по брой убийства за 2017 г. – 98. Но там смъртното наказание почти не се прилага. Между 2002 и 2012 г. за 771 убийства в тази община само един човек е осъден на смърт.

Главните прокурори в двете общини се избират от гражданите в преки избори и тяхната позиция по въпроса на смъртното наказание е важна за избирателите. Затова за наблюдателите в Джорджия не е изненада, че прокуратурата в Декаб е предпочела доживотната присъда.

Тази статистика не е убегнала на защитата на Дракър и неравенството в популярността на смъртното наказание в различните общини на щата Джорджия е една от причините те да поискат ново дело.

14 години след това двойно убийство със сложна предистория и заплетени мотиви прокуратурата, съдът и защитата могат да затворят тази страница от правосъдието. Но за семействата на жертвите едва ли има присъда, която да утеши мъката.

 

Семейството научава за убийството от тв ефира

Родителите на Лора Николов – Искра и Никола. Сн.: „24 часа“

През 2004 г. новината за убийството на Лора Николова е първият репортаж, който правя за bTV. Съобщихме името дни след убийството и след като официално то беше оповестено от полицията в Джорджия – те правят това, когато близките са уведомени. Това обаче не се е случило с родителите на Лора и те научават за ужасната трагедия от сутрешните новини в ефира на bTV.

Никола Николов гледа в телевизионния екран, когато чува изречението: “25-годишната студентка Лора Николова е била убита в американския град Атланта.” Тишина. Шок и последвала паника. После ярост. Ярост пред затворените врати на Министерството на външните работи, чиито служители не могат да погледнат в очите почернения баща и да му кажат, че факсът с трагичната вест за смъртта на детето му стои забравен под купчина други бумаги.

По-малко от година преди убийството Лора среща Андрю по време на студентска бригада в Атланта. Тя работи като спасител на басейн. Любовта между двамата пламва и тя решава да остане, макар и нелегално, в Америка. След края на трудовия си договор Лора се мести и заживява заедно с Андрю. Двамата дори планират сватба, за да може тя да получи зелена карта. Андрю е изтеглил пари за събитието, казват от прокуратурата.

В Бостън живее и работи и по-големият брат на Лора – Георги. Той е човекът, който отива в Атланта, разпознава сестра си и се заема с тежката документална процедура. Помага му почти непозната за него американка. Стефани чува историята на Лора и се смилява над семейството, потънало в тъга и безпомощност пред тежката бюрократична машина на властите. Транспортирането на тялото до България струва 10 000 долара и Николови решават дъщеря им да бъде кремирана. По време на неколкоседмичната одисея от тежки административни стъпки, които трябва да извървят, семейството няколко пъти се принуждава да потърси информация от Министерството на външните работи в София или от посолството ни във Вашингтон, като се сблъсква с некомпетентност и дори затваряне на телефона от страна на мисията ни в Америка.

През 2011 година срещнах бащата Никола и брата Георги в съдебната зала в Мариета. Те бяха ядосани на всички глупости, изписани по жълтите вестници в България – дори и тогава, когато все още имаше някакво приличие, а интернет не беше водеща медия.

“Аз дойдох, за да получа справедливост и я получих”,

заяви за BG VOICE Никола Николов. “Изключително мъчителен беше целият процес за нас.”

В хода на делото той видя кървавите снимки и чу свидетелските показания за последните часове на дъщеря му и нейния приятел – 40-годишния Андрю Робъртсън. „За мен е важно да се разбере това, което 7 години чакам да бъде разбрано – че дъщеря ми никога не е намесвана в истории с наркотици и боклуци, а че е попаднала на лошото място в лошото време”, каза Никола Николов. До него през цялото време беше синът му Георги, който живее в Бостън. Съпругата му Искра дойде в залата едва за прочитането на размера на присъдата – смърт чрез инжекция.

„Не мога да правя абсолютно никакво сравнение между правосъдието в България и това тук. Аз присъствах на този процес от сутрин до вечер неотлъчно. И знаете ли – мога да го сравня само с това, което съм гледал по филмите – 1 към 1, коментира след края на процеса Никола Николов. Не мога да ви опиша какво беше отношението на всички в съда към нас – като се започне от обикновените полицаи, портиери, стенографки до водещите фигури в процеса – прокурорката, директорката на службата за връзка с роднини на жертвите – изобщо не съм очаквал в такава степен. Това не са суперлативи, а само факти.”

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Убийството на Лора

Журито в процеса срещу убиеца на Лора: През цялото време гледахме дявола в очите

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Смъртната присъда на Дракър ще бъде автоматично обжалвана в сложен процес, който понякога отнема десетилетия

Съдебните заседатели, които пратиха убиеца на българската студентка Лора Николова и нейния приятел на смърт, показаха своето отвращение към Джошуа Дракър. „През цялото време гледахме дявола в очите“, каза единият от заседателите на бащата на Лора – Никола, който беше всеки ден в съда. „Изключително мъчителен беше целият процес за нас“, сподели той пред BG VOICE.

Бащата на Лора – Никола Николов и брат й Георги бяха в залата всеки ден от процеса

В хода на делото той видя кървави снимки и чу свидетелски показания за последните часове на дъщеря му и нейния приятел – 40-годишния Андрю Робъртсън. „За мен е важно да се разбере това, което 7 години чакам да бъде разбрано – че дъщеря ми никога не е намесвана в истории с наркотици и боклуци, а че е попаднала на лошото място в лошото време“, каза Никола Николов. До него през цялото време беше синът му Георги, който живее в Бостън. Съпругата му Искра дойде в залата едва за прочитането на размера на присъдата. А тя беше най-тежката, позволена от законите на щата Джорджия – смърт чрез инжекция. Решението дойде от същите съдебни заседатели, които само за 30-ина минути прецениха, че Джошуа Дракър е виновен за двойното убийство Лора и Андрю.

Лора Николова

Те стигнаха до това решение, след малко повече от 2 часа, в които заседаваха, и още седем дни показания от свидетели на прокуратурата и защитата. В 3:38 РМ миналия четвъртък следобед 12-те мъже и жени в съда в предградието на Атланта Мариета се затвориха, за да решат съдбата на Дракър. Те имаха три опции – доживотен затвор с право на по-ранно освобождаване, доживотен без право на ранно освобождаване и смърт.

Цялото семейство на Лора – майка й Искра, баща й Никола и брат й Георги, изслушаха решението, след което благодариха на прокурорите и хората от отдела за връзка с роднините на жертвите.

„Аз дойдох да получа справeдливост и я получих“,

заяви за BG VOICE Никола Николов. Фактите, изнесени по време на процеса, изчистиха името на дъщеря му Лора, че е била забъркана в престъпен живот, както бяха писали някои български медии. Семейството беше удовлетворено от това.

„Не мога да правя абсолютно никакво сравнение между правосъдието в България и това тук. Аз присъствах на този процес от сутрин до вечер неотлъчно. И знаете ли – аз мога да го сравня само с това, което съм гледал по филмите – 1 към 1, коментира след края на процеса Никола Николов. Не мога да ви опиша какво беше отношението на всички в съда към нас – като се почне от обикновените полицаи, портиери, стенографки до водещите фигури в процеса – прокурорката, директорката на службата за връзка с роднини на жертвите – изобщо не съм очаквал в такава степен. Това не са суперлативи, а само факти.“

Когато Дракър чу присъдата си, той се облегна и завъртя на стола си към родители, годеницата и други поддръжници, които плачеха. Той ги успокои с думите: „Всичко е ОК, всичко е добре.“

Когато полицаите в залата се опитаха да го накарат да замълчи, той им каза:

„Какво ще ми направите, да не би да ме убиете?“

В заключителните си пледоарии пред съда прокурорът Ан Харис заяви, че Дракър заслужава най-тежкото наказание, защото убийствата са извършени с шокираща „умисъл и грубост“.

Адвокатът на убиеца Джими Бери обаче поиска милост от съдебните заседатели. Двама независими лекари свидетелстваха по-рано, че Дракър има умствено разстройство в резултат на употреба на наркотици и е биполарен. Според Бери клиентът му се променил в затвора.

„Не искам, а ви моля да пощадите живота му“, каза Бери пред журито.

Прокуратурата твърди, че на 5 април 2004 г. Дракър заедно с неговата позната Мелиса Макреър отишли до къщата на Андрю и Лора, за да купят наркотици. Четиримата седели на масата, когато убиецът поискал марихуана. Андрю станал да вземе и тогава Дракър го застрелял.

„Аз чух изстрел, отскочих от стола и се обърнах и видях как Андрю пада на земята. Помислих си, че е мъртъв“, каза на подсъдимата скамейка Мелиса Макреър, която все още не е получила присъдата си по същите обвинения. Тя представи себе си като неволен съучастник в престъплението, който разчитал на алкохол и наркотици в тази ужасяваща ситуация.

В този момент Лора скочила върху Дракър и започнала да го удря. „Тя го удряше с ръце. Той я държеше за блузата. А тя не спираше да крещи: „Ти го уби, ти го уби.“ Аз също виках „Джош, не, не“… отново и отново. И тогава той застреля Лора“, разказва Мелиса.

Именно това боричкане беше в основата и на защитата, които поискаха от съдебните заседатели да оневинят напълно Дракър за убийството на Лора. Според тях пистолетът е гръмнал сам – два пъти, докато те са се боричкали. „Това е било напълно неволна, случайна стрелба. И въпреки нещастието по обстоятелствата на това дело не е криминално убийство“, заяви във финалните си пледоарии адвокатът на подсъдимия Джозеф Вингери.

В последните дни на процеса Дракър няколко пъти изказа недоволство от своята защита пред съдията. Според него те не повикали пред съда важни свидетели, които можели да обърнат хода на процеса. Дракър искаше също да бъде разпитан. До края на процеса обаче това не стана, но не по негово желание. „Аз искам да свидетелствам, но моите адвокати не смятат, че е добра идея“, заяви Дракър. След финалните пледоарии той поиска прекратяване на делото, но съдията не разреши това и 30 минути по-късно журито го призна за виновен.

Те не приеха обясненията на защитата, че стрелбата по Андрю Робъртсън е била жестоко отмъщение за сестрата на Дракър – Аманда. Тя е инвалид след свръхдоза наркотици, които Дракър твърди, че били купени от Андрю – приятеля на Лора. Въпреки че не свидетелства, Аманда беше доведена с инвалидна количка в съдебната зала през последните два дена.

Джорджия е един от 34-те щата, които все още имат и прилагат смъртно наказание. Присъдата на Дракър по закон ще бъде обжалвана в сложен юридически процес, който понякога отнема десетилетия, преди тя да бъде изпълнена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Убийството на Лора

Смърт с инжекция за убиеца на Лора

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Съдебните заседатели, които само за 30-ина минути решиха, че Джошуа Дракър е виновен за двойното убийство на българската студентка Лора Николова и приятеля й Андрю Робъртсън, в четвъртък обявиха, че той заслужава да умре.

Те стигнаха до това решение след малко повече от 2 часа, в които заседаваха и още седем дена показания от свидетели на прокуратурата и защитата в предишните дни. В 3:38 РМ следобед 12-те мъже и жени в съда в предградието на Атланта Мариета, се затвориха за да решат съдбата на Дракър. Те имаха три опции – доживотен затвор с право на по-ранно освобождаване, доживотен без право на ранно освобождаване и смърт.

В съдебната зала беше цялото семейство на Лора – майка й Искра, баща й Никола и братът Георги. Те изслушаха решението на съдебните заседатели, след което благодариха на прокурорите и хората от отдела за връзка с роднините на жертвите.

„Аз дойдох да получа справодливост и я получих.“, заяви за BG VOICE Никола Николов. Фактите, изнесени по време на процеса изчистиха името на дъщеря му Лора, че е била забъркана в престъпен живот, както бяха писали някои български медии. Семейството беше удовлетворено от това.

Когато Дракър чу присъдата си, той се облегна и завъртя на стола си към родители, годеницата и други подръжници, които плачеха. Той ги успокои с думите: „Всичко е ОК, всичко е добре.“

Когато полицаите в залата се опитаха да го накарат да замълчи, той им каза: „Какво ще ми направите, да не би да ме убиете?“

В заключителните си пледоарии пред съда, прокурорът Ан Харис заяви, че Дракър заслужава най-тежкото наказание защото убийствата са извършени със шокираща „умисъл и грубост“.

Адвокатът на убиеца Джими Бери обаче поиска милост от съдебните заседатели. Двама независими лекаря свидетелстваха по-рано, че Дракър има умствено разстройство в резултат на употреба на наркотици и е биполарен. Според Бери клиентът му се променил в затвора.

„Не искам, а ви моля да пощадите живота м.“, Бери каза пред журито.

Прокуратурата твърди, че Дракър заедно с неговата позната Мелиса Макреър отишли до къщата на Андрю и Лора, за да купят наркотици. Четиримата седели на масата, когато убиецът поискал марихуана. Андрю станал да вземе и тогава Дракър го застрелял.

„Аз чух изстрел, отскочих от стола и се обърнах и видях как Андрю пада на земята. Помислих си, че е мъртъв“, каза на подсъдимата скамейка Мелиса Макреър, която все още не е получила присъдата си по същите обвинения. Тя представи себе си като неволен съучастник в престъплението, който разчитал на алкохол и наркотици в тази ужасяваща ситуация.

В този момент Лора скочила върху Дракър и започнала да го удря. „Тя го удряше с ръце. Той я държеше за блузата. А тя не спираше да крещи „ти го уби, ти го уби“. Аз също виках „Джош, не, не“… отново и отново. И тогава той застреля Лора“, разказва Мелиса.

Именно това боричкане беше в основата и на защитата, които поискаха от съдебните заседатели да оневинят напълно Дракър за убийството на Лора. Според тях пистолетът е гръмнал сам – два пъти, докато те са се боричкали. „Това е било напълно неволна, случайна стрелба. И въпреки нещастието, по обстоятелствата на това дело,  не е криминално убийство“, заяви във финалните си пледоарии адвокатът на подсъдимия Джозеф Вингери.

В последните дни на процеса Дракър няколко пъти изказа недоволството от своята защита пред съдията. Според него те не повикали пред съда важни свидетели, които можели да обърнат хода на процеса. Дракър искаше също да бъде разпитан. До края на процеса обаче това не стана, но не по негово желание. „Аз искам да свидетелствам, но моите адвокати не смятат, че е добра идея“, заяви Дракър. След финалните пледоарии той поиска прекратяване на делото, но съдията не разреши това и 30 минути по-късно журито го призна за виновен.

Те не приеха обясненията на защитата, че стрелбата по Андрю Робъртсън е била жестоко  отмъщение за сестрата на Дракър – Аманда. Тя е инвалид след свръхдоза наркотици, които Дракър твърди, че били купени от Андрю – приятеля на Лора. Въпреки че не свидетелства, Аманда беше доведена с инвалидна количка в съдебната зала през последните два дена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Убийството на Лора

СВЕТКАВИЧНО ПРАВОСЪДИЕ: Дракър виновен за двойното убийство на Лора и Андрю + ВИДЕО

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Нищо не потрепна в лицето на Джошуа Дракър, когато чу присъдата срещу себе си – виновен по четири обвинения за различни степени на убийство (2 за malice murder и 2 за felony murder) за смъртта на Лора Николова и Андрю Робъртсън на 5 април 2004 г.

Процесът започна повече от 7 години след престъплението и преди това самият Дракър се оплакваше, че неговият ден в съда се бави твърде много. За сметка на това съдебните заседатели доставиха светкавична присъда – те размишляваха само 30-ина минути, преди да вземат своето решение. Те признаха Дракър за виновен и по още 4 обвинения – две за въоръжен грабеж, притежаване на оръжие от рецидивист и измама с кредитна карта.

В момента тече втората част на процеса. Сега съдебните заседатели изслушват още свидетелски показания, основно за характера на Джошуа Дракър. Тяхната задача е да решат дали да наложат най-тежкото наказание, искано от прокуратурата – смърт чрез инжекция.

Журито от три жени и девет мъже не прие обясненията на защитата, че стрелбата по Андрю Робъртсън е била жестоко отмъщение за сестрата на Дракър – Аманда. Тя е инвалид в резултат на свръхдоза наркотици, които купила от Андрю.

„Това не е внезапен, неудържим гняв заради Аманда. Това е един разярен млад мъж. Той е разярен срещу всеки, който го срещне… срещу всеки, който не е съгласен с него“, каза прокурорът в Коб Каунти Ан Харис.

Прокуратурата твърди, че Дракър заедно с неговата позната Мелиса Макреър отишли до къщата на Андрю и Лора, за да купят наркотици. Четиримата седели на масата, когато убиецът поискал марихуана. Андрю станал да вземе и тогава Дракър го застрелял.

„Аз чух изстрел, отскочих от стола и се обърнах и видях как Андрю пада на земята. Помислих си, че е мъртъв“, каза на подсъдимата скамейка Мелиса Макреър, която все още не е получила присъдата си по същите обвинения. Тя представи себе си като неволен съучастник в престъплението, който разчитал на алкохол и наркотици в тази ужасяваща ситуация.

В този момент Лора скочила върху Дракър и започнала да го удря. „Тя го удряше с ръце. Той я държеше за блузата. А тя не спираше да крещи „ти го уби, ти го уби“. Аз също виках „Джош, не, не“… отново и отново. И тогава той застреля Лора“, разказва Мелиса.

Именно това боричкане беше в основата и на защитата, които поискаха от съдебните заседатели да оневинят напълно Дракър за убийството на Лора. Според тях пистолетът е гръмнал сам – два пъти, докато те са се боричкали. „Това е било напълно неволна, случайна стрелба. И въпреки нещастието, по обстоятелствата на това дело,  не е криминално убийство“, заяви във финалните си пледоарии адвокатът на подсъдимия Джозеф Вингери.

В последните дни на процеса Дракър няколко пъти изказа недоволството от своята защита пред съдията. Според него те не повикали пред съда важни свидетели, които можели да обърнат хода на процеса. Дракър искаше също да бъде разпитан. До края на процеса обаче това не стана, но не по негово желание. „Аз искам да свидетелствам, но моите адвокати не смятат, че е добра идея“, заяви Дракър. След финалните пледоарии той поиска прекратяване на делото, но съдията не разреши това и 30 минути по-късно журито го призна за виновен.

Те не приеха обясненията на защитата, че стрелбата по Андрю Робъртсън е била жестоко  отмъщение за сестрата на Дракър – Аманда. Тя е инвалид след свръхдоза наркотици, които Дракър твърди, че били купени от Андрю – приятеля на Лора. Въпреки че не свидетелства, Аманда беше доведена с инвалидна количка в съдебната зала през последните два дена.

За първи път от началото на процеса бащата и братът на Лора се усмихнаха, когато решението беше прочетено. Никола Николов прегърна авокатката от прокуратурата, която отговаря за роднините на жертвите, а синът му Георги го потупа по рамото. Двамата се здрависаха в прокурорите, които водеха обвинението.

Майката на Лора не присъства на делото. Тя остана в Бостън, където живее семейството на сина й Георги.

В интервю преди процеса семейството беше дало да се разбере, че няма да препоръчат смъртното наказание, а доживотен затвор. Предстои да разберем дали те ще свидетелстват във втората фаза на процеса, която  ще определи наказанието за Джошуа Дракър. Двете страни имат по около 15 свидетели и тяхното изслушване ще отнеме около десетина дена, преди съдебните заседатели да решат дали да изпратят Дракър на смъртната скамейка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada