Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Отменят предложението на Тръмп за събиране на ДНК от мигрантите

С отмяната на предложението на Тръмп, се облекчават и т.нар. спонсори и работодатели на мигранти

публикувано

на

Администрацията на президента Джо Байдън планира да оттегли предложението от епохата на Доналд Тръмп, което изискваше събиране на биометричните данни на мигрантите, включително и взимането на ДНК от тях.

Предложението от края на мандата на Тръмп така и не влезе в сила, но събуди безпокойство в чужденците, когато администрацията на Байдън обяви по-рано тази година, че ще подложи предложението на обсъждане. Това породи притеснение, че то все пак може да бъде прието.

Според сайта The Hill, предложението ще бъте оттеглено веднага.

Тръмп иска събиране на ДНК проби от имигрантите

„Това беше част от многостранните усилия на администрацията на Донлад Тръмп за драматично разширяване на достъпа до лична информация, събирана от хора без статут“, обясни Хорхе Лоури, директор на Американския имиграционен съвет.

„Ако това нещо беше прието, то щеше да се наложи двойно повече хора да бъдат подложени на агресивно събиране на биометрични данни, което включва взимане на пръстови отпечатъци, ДНК, отпечатъци от дланите, сканиране на очите, както и прилагането на технологии, които тепърва трябва да се докаже, че са ефективни“, каза още Лоури.

Тръмп настояваше да бъдат записвани дори гласовете на мигрантите, включително и на тези, спечелили зелени карти, както и хората, които кандидатстват за гражданство.

„Това означава, че всяка година поне 6 млн. души ще бъдат подложени на тези процедури. Освен това те ще бъдат следени през целия им период на престои, докато получат гражданство или документи“, каза още Лоури.

С отмяната на предложението на Тръмп, се облекчават и т.нар. спонсори и работодатели на мигранти. Ако неговото искане беше влязло в сила, то всеки работодател или човек, който помага на мигрант, трябваше да бъде също сканиран и да минава процедурата по снемане на биометирчни данни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Издаването на паспорт поскъпва с $20

Новите такси ще варират според възрастта на притежателите им

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Таксите за издаване на международни паспорти поскъпват от следващата седмица.

Държавният департамент обяви в понеделник, че ще увеличи цените за издаване на паспорти с $20 за всички граждани от 27 декември.

Новите такси ще варират според възрастта на притежателите им:

Пътниците на и над 16 години, които кандидатстват за първи път за международен паспорт ще трябва да платят $165 такси вместо досегашните $145.

За подновяване на изтичащ документ в същата възрастова група, цената на услугата ще бъде $130 вместо $110.

Издаването на международен паспорт за деца под 16 г. ще струва $135 вместо досегашните $115 от следващата седмица.

Според Държавния департамент „увеличената такса е необходима, за да гарантираме, че ще продължим да произвеждаме един от най-сигурните документи за пътуване и самоличност в света“.

Пътуващите също имат възможност да платят $60 за бърза поръчка и $17,56 за доставка от един до два дни.

Осигуряването на паспорт е предизвикателство за пътуващите през последните месеци, като времето за доставка с обикновена поръчка нарасна до 18 седмици поради голямото търсене на пътувания, недостиг на персонал и закъснения в Пощенската служба на САЩ.

Оттогава времето за обработка спадна от осем до 11 седмици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

Британска Колумбия с програма за имиграция, но без оферта за работа

Ето и пълните условия за тази програма

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Имиграцията в провинция Британска Колумбия ще става без предварителна оферта за работа, но с диплома за висше образование. 

Кандидатстващите за виза с цел имиграция трябва да са завършили специалност „Наука“. Условията за кандидатстване са в категория „Имиграция“ – международна следдипломна квалификация.   

В категория Програмата за кандидатстване на провинция Британска Колумбия (BC PNP) се дава приоритет на тези, които са завършили магистърска или докторска степен по следните природни или здравни програми:

  • селско стопанство;
  • биологични и биомедицински науки;
  • Компютърни и информационни науки;
  • инженерство;
  • инженерни технологии;
  • здравни професии и свързани клинични науки;
  • математика и статистика;
  • опазване и изследване на природните ресурси;
  • физически науки.

В условията е посочено, че кандидатите ще трябва да подадат заявление до BC PNP.

Кандидатстващият ще трябва да се докаже, че иска да живее и работи в Британска Колумбия. Могат да се предоставят документи за предишно или настоящо пребиваване в провинцията, както и да се докаже, че кандидатът има роднини в Британска Колумбия. 

Канада с промени при подбора на квалифицирани мигранти от 2022 г.

Кандидатът може да предостави и описание за това къде би живял в провинцията или къде би работил, ако получи виза. 

Кандидатстващите по тази програма не е необходимо да имат профил във федералната система Express Entry.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Спад на българите, които взимат US гражданство

Броят им през последните години намалява, сочат данните на USCIS

публикувано

на

Виж цялата статия

Все по-малко българи получават американско гражданство през последните години. Това показват данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) от 2019-а до 2021 фискални години, показа справка на BG VOICE. Броят намалява особено през 2020 година, когато започна глобалната пандемия от коронавирус. Тенденциите от първите месеци на тази фискална година са сходни, става ясно от цифрите.

Според тях за първите шест месеца на 2021 година 837 българи са били натурализирани като американци. 360 от тях са взели гражданство през първите три месеца на фискалната 2021 г., а останалите 477 – през вторите три месеца, показва статистиката.

За сравнение за същия период през 2020 година 1067 са били сънародниците ни, които са

станали американски граждани

 537 през първото тримесечие и 530 през второто. Общият брой на българите, получили гражданство през миналата фискална година, е 1632-ма, става ясно от данните.

Още по-висок е бил този брой година по-рано – през фискалната 2019 година българите, получили гражданство в Щатите, са били 2194.

Намалял е и броят на българите, получили статут на постоянно пребиваващи в Съединените щати. През първите шест месеца на 2021 година техният брой е 426 – 189 през първото тримесечие и 237 през второто тримесечие. През първото полугодие на 2020 фискална година техният брой е бил 768, или с 342 повече от тази. Първите три месеца на миналата година статут са получили 426-ма, а през второто тримесечие – 342.

Общият брой на българите, получили статут на

постоянно пребиваващи в САЩ

 е бил 1061 през фискалната 2020 г., става ясно още от статистиката. Година по-рано, през фискалната 2019 година, броят им е бил 1700 души.

Спад и в интереса на българите и по отношение на зелените карти, отчетоха последните данни преди време. Според цифрите за последните три години кандидатите от България са намалели двойно – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000.

Спечелилите зелена карта

 тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Печелившите по програмата всяка година са по над 55 000 души, основно от страни, които са с по-ниско ниво на имиграция към САЩ, сред които и България.

Що се отнася до всички, получили американско гражданство през фискалната 2021 година, данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ показват ръст.

Около 808 000 души са получили американски паспорти до 30 септември тази година. За сравнение 625 000 са взели US гражданство миналата фискална година, показват статистическите данни на имиграционната агенция. Най-много от новите американци са от Мексико, Индия, Филипините, Куба и Китай. 85% от тях са получили гражданство след 5 г. законно пребиваване в страната, а 14% след най-малко 3 г. брак с американски гражданин.

 Увеличението на общия брой

 през 2021 г. е на фона на прокарваната от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън политика да се насърчават хората с документи за постоянно пребиваване да подават искане за американско гражданство. Въпреки това броят на получилите американско гражданство не е достигнал пика от времето на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп.

През 2019 г. Службата за гражданство и имиграция на САЩ регистрира 11-годишен връх – 843 593 души са получили американски паспорт.

През юли се появи информация, че правителството на Байдън планира да предприеме безпрецедентни усилия за насърчаване на законно пребиваващи имигранти в държавата да кандидатстват за американско гражданство.

Тази политика произлиза от един от първите укази на Байдън, с който поиска от федералните агенции да разработят „приветстващи

стратегии за насърчаване

 на интеграция, приобщаване и гражданство.“ Идеята е да се разработи и прилага общ подход от ведомствата, който да подпомогне хората, които имат право да кандидатстват за американско гражданство. Например, могат да бъдат организирани церемонии за получаване на гражданство в национални паркове, за да научат повече хора за този процес; партньорство с Пощенска служба на САЩ за разпространение на информация и ангажиране на Министерството на ветераните на САЩ и организации, свързани с ветераните, за откриване на начини за запознаване на членовете и ветераните по въпроса за получаване на гражданство.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за гражданство.

През последното десетилетие повече от 7,3 милиона души са получили американско гражданство.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА