Открийте ни и в

Канада

След новия локдаун в Онтарио – Търговци: Няма да издържим

Организации на ресторантите и кината искат от правителството още помощи

публикувано

на

Новите случаи на коронавирус в Онтарио бележат рекорди през последните дни. Това стана повод властите в провинцията да затворят ресторантите и кината навсякъде в Торонто, Пийл и Отава. Това породи силна тревога в много от работещите в тези сектори. Те се притесняват, че новият локдаун ще навреди на и без това силно засегнатите от пандемията фирми.

Тони Еленис, който е президент и управляващ директор на Асоциацията на хотелите и ресторантите в Онтарио, увери, че по-голямата част от нейните членове спазват високи стандарти на сигурност за здравето на клиентите си.

Нов локдаун в Торонто и Онтарио: затварят ресторантите и фитнесите на закрито

„Разочаровани сме, защото се притесняваме, че повечето ресторанти няма да се стабилизират след това, имаме разходи, правителствата трябва да го имат предвид“, каза той. Еленис добавя, че повечето от ресторантите са „на ръба на айсберга“ и че постоянните разходи като наеми, застраховки и други такси продължават да се трупат.

„Ще поискаме помощ от правителствата, разходите продължават да се увеличават“, допълва той.

Според Еленис ресторантите и хотелите са по-сигурни за хората, отколкото ако те се събират вкъщи.

 Ресторантьорите очакват големи загуби

От„Ресторантите в Канада“, която е национална организация, обясняват, че затварянето на хотели и ресторанти ще доведе до много случаи на загуба на работни места. Според тях 33 000 работни места в Торонто, 14 900 в района на Пийл и 12 000 в Отава могат да бъдат загубени в близките месеци, което ще доведе до нужда от помощ от страна на правителствата за възстановяване.

Организацията призова и властите в трите района да предвидят стимулиращи мерки, които включват увеличаване на федералната помощ, облекчаване на някои от провинциалните разходи и достъп до общински средства, които да помогнат на ресторантите да въведат още мерки за сигурност срещу коронавируса.

Случаите на COVID-19 в Онтарио рязко скачат. Властите са притеснени за старческите домове

 Собствениците на кина против затварянето

Нуриа Бронфман, генерална директорка на Асоциацията на кината в Канада, смята, че затварянето на киносалоните в Торонто, Пийл и Отава не се основава на никакви реални факти. Обяснихме на властите на провинцията, че кината не са в никакъв случай източник на заразяване с коронавирус в страната, както и по света.

Бронфман признава, че разбира желанието на правителството да ограничи епидемията, но се притеснява, че кината, особено независимите, няма да издържат тази втора вълна на локдаун.

Хората седят в киносалона, спазвайки принципа на социална дистанция, кината се адаптираха към изискванията на пандемията, убедена е Нуриа Бронфман. Правителството трябва да внимава да не разруши културната си индустрия, предупреди тя.

В Онтарио може да се наложи увеличение на данъците за преодоляване на икономическите последици от COVID-19 а

Бронфман допълни, че взетите досега мерки в канадските киносалони работят и че липсата на разпространение в тях показва, че е възможно те да се оставят отворени.

Зрителите са социално дистанцирани, гледат в една посока, носят маски и са непрекъснато съветвани да не говорят, допълни тя.

 Случаите нарастват бързо

Решението на властите в Онтарио идва в момент, в който се наблюдават рекорди по нови случаи на COVID-19, които надминават и най-високите стойности от пролетта.

(201010) – TORONTO, Oct. 10, 2020 (Xinhua) – A woman wearing a face mask walks past a closed dining area at Yorkdale Shopping Center in Toronto, Ontario, Canada, on Oct. 10, 2020. The Ontario provincial government has closed gyms, movie theaters and casinos and banned indoor dining, and urged Ontario people to stay home as much as possible for at least 28 days. (Photo by Zou Zheng/Xinhua)

Това стана повод град Торонто да поиска още преди седмица затварянето на местата за хранене и забавление, за да се ограничи разпространението на вируса.

Според главния здравен инспектор на Торонто д-р Айлин дьо Вила новите мерки ще помогнат за ограничаване на циркулацията на вируса, пречейки на хората да попаднат в ситуация, която ще увеличи разпространението на вируса.

Тя допълни и че Торонто трябва да очаква серия от лоши новини в следващите седмици, допълвайки, че намаляването на броя на новозаразените изисква време.

Кметът на Торонто Джон Тори обясни, че не обича да се налага да взима такъв тип мерки за ресторантите, но допълни, че става дума за единственото възможно решение, за да се забави вирусът.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Коронавирусът в Канада: Жертвите вече са над 12 000

В Алберта предвиждат нови мерки за празниците

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

От началото на пандемията 383 468 души са дали положителни проби за коронавирус, от които 66 369 са активни. До момента починалите в страната са 12 211.

В Британска Колумбия през последното денонощие са починали 16 души, с което общият брой на починалите в областта достигна 457. Здравните служители в провинцията съобщиха, че новозаразените в областта са 656. В болници има 336 пациенти, от които 76 са в реанимация.

Здравните власти в Алберта обявиха, че 10 души са загубили битката с вируса през последните 24 часа. Новозаразените са 1 307 души. В болници са настанени 479 пациенти, от които 97 в интензивни отделения.

От Канада към България за Коледа: Нужни ли са PCR тест или изолация

Главният медицински експерт в провинцията д-р Дина Хиншоу заяви, че по-късно този месец ще бъде взето решение какви да са новите ограничения за празниците.

В Саскачеван здравните власти съобщиха за нови 181 заразени с коронавирус и четирима починали.

В сряда властите в Онтарио съобщиха, че през изминалото денонощие новите случаи в областта са 1 723, от които 500 в регион Пийл, 410 в Торонто, при направени 44 200 теста. В болници има 645 пациенти, от които 185 се нуждаят от интензивни грижи.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего предупреди във вторник, че планът на властите да облекчат мерките за коледните празници може да се промени, заради увеличаващия се брой на пациенти, които са в болници – 719 до вторник.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

От Канада към България за Коледа: Нужни ли са PCR тест или изолация

Българският здравен министър издаде заповед, която важи до 31 декември

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите в Канада, които искат да се върнат в България за Коледа и Нова година, ще могат да го направят без никакви ограничения. Това стана ясно от заповед на здравния министър на България Костадин Ангелов, която ще е в сила до 31 декември. Свободният режим на влизане обаче не важи за сънародниците ни, които ще пътуват от САЩ. Те ще трябва да предоставят отрицателен PCR тест при влизането си в България. Ако нямат такъв, ще са длъжни да се самоизолират за 10 дни.

Заповедта на здравния министър забранява влизането на територията на страната през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Заповедта прави изключение за български граждани и за такива на още 54 държави, сред които и Канада.

Когато изключените от забраната обаче

влизат от страна, за която тя важи

също ще трябва да представят документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа по-рано PCR.

Българите и чужденците със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и техните семейства, които не представят такъв документ, ще се поставят под карантина за срок от 10 дни. Това ще става в дома им или в друго място за настаняване, което са посочили като място за пребиваване, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Карантината ще може да бъде отменена при представяне на документ, показващ отрицателен PCR тест, който е направен до 24 часа след влизането в България. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, се казва в заповедта на българския здравен министър.

В нея са посочени всички изключения, при които влизането в България е разрешено – сред тях са медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма, организатори и участници в международни спортни състезания, официални длъжностни лица и други. Всички те, както и жителите на страни, за които забраната за влизане в страната не важи, могат да минат и транзитно през България.

В заповедта на министъра е уточнено и

какво се случва с шофьорите

на камиони, превозващи стока за други държави. За тях Агенция „Пътна инфраструктура“ ще определя място, на което трябва да престоят водачите заедно с товарните автомобили до отпадане на забраната за тях.

В заповедта е посочено още, че при установяване на пътник с COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство, което е кацнало на територията на България, членовете на кабинния екипаж, обслужвал пътника с COVID-19, не се планират за следващ полет, като се поставят под карантина за 10 дни.

 


Кои държави са изключени от забраната

От забраната за влизане в България са изключени гражданите на държави – членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях).

Забраната не важи и за гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция.

В България ще могат да влизат и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и техните семейства. Това важи и за чужденци с българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“.

Забраната за влизане в България няма да важи и за онези, които имат разрешение за пребиваване в държава – членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Студ и сняг, после пролет: Необичайна зима идва в Канада

Канадците трябва да се подготвят за променлива зима с големи отклонения от сезонните норми

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: La Pressе

Жителите на Канада могат да очакват всичко от задаващата се зима. Според някои от най-известните метеоролози в страната канадците трябва да се готвят и за тежки студове, и за пролетни изненади в следващите месеци.

По-студените тихоокеански температури край бреговете на Южна Америка, феномен, познат като Ел Ниньо, ще доведе до силен въздушен поток, който ще разделя горещите южни въздушни маси от техните по-студени северни „колеги“.

Според главния метеоролог Крис Скот това означава, че канадците трябва да се подготвят за много променлива зима с големи отклонения от сезонните норми.

В Британска Колумбия и в прериите, например, според Скот прогнозите говорят за снеговалежи над средните количества за сезона и температури

по-ниски от обичайните

Синоптиците предупреждават, че това време може да доведе до поледици на моменти.

Според Скот ще има големи амплитуди и при температурите, и при нивата на валежите в Онтарио, Квебек и Атлантическите провинции, където се очакват както големи студове, така и много меко време, а също периоди на бури, следвани от сухо време.

В Нюфаундленд и Лабрадор, както и в Северна Канада също се очакват по-студени зимни месеци от обичайното.

„Идват много зимни месеци“, обясни метеорологът и допълни: „Ще има много крайности в различните райони. Така например, ако говорите с приятели или роднини от Изток или Запад, вероятно ще чуете за съвсем различни преживявания с времето всяка седмица, тъй като то ще се променя непрекъснато в цялата страна“.

В Квебек например се очаква мека и снежна зима. Хората там ще са очаровани от възможността да се разнообразят от изолацията със ски, защото условията за това ще са чудесни. Източната част на страната може да се радва на меко и топло време, но там може да има обилни валежи, предупреждават още синоптиците.

И докато през декември температурите може да са по-нормални спрямо обичайните стойности на този месец, то януари и февруари могат да бъдат много меки с малко или без никакви студени вълни според „МетеоМедиа“.

 Сива или бяла Коледа?

За това какви са шансовете за бяла Коледа в южната част на Квебек и на Онтарио, Андре Монет, шеф на метеорологичната служба „МетеоМедиа“, не смее да дава твърди прогнози. Той уточнява, че за съжаление трябва да се изчакат последните дни преди празниците, за да може да се направи по-точна прогноза.

„Проблемът с топлото време е, че трудно ще позволи да има стабилна снежна покривка. Ще вали сняг, но бързо ще се топи“, каза още Андре Монет.

Според него времето в южната част на Квебек и на Онтарио ще е сиво – с по-малко слънчеви дни от нормалното.

В столицата Отава и в Гатино вече усетиха променливия характер на започваща зима. Жителите на двата града се събудиха миналия вторник под снежна покривка, но тя беше временна. Още в четвъртък температурите скочиха над 10 градуса по Целзий, а прогнозите са, че ще продължат и тази седмица.

Според синоптика Питър Кимбъл няма счупени температурни рекорди, но такова покачване на живака, и то за такова дълго време

не се наблюдава много често

по това време и в тези ширини. Нормалните сезонни температури за този период са максимални 7°C през деня и до 0 градуса през нощта.

Питър Кимбъл. Сн.: Radio Canada

Метеорологичната служба на Канада обяви, че този ноември е бил по-топъл от обичайното, с по-меки температури в края на месеца.

Според данните, които службата събира от 1938 година, най-високата премерена температура през ноември е премерена на 3 ноември 1961 г. Тогава е регистриран максимум от 23,3°C.

Междувременно първият сняг в Отава се оказа голямо изпитание за шофьорите. Според полицията на Онтарио мъж е получил тежки наранявания заради катастрофа. Друг мъж, на 24 години, е бил ранен, след като е излязъл от колата си и е бил бутнат от друг автомобил. Около 10 превозни средства са участвали в поредицата от инциденти заради лошото време.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Covid-19, featured_ca, newsletter_ca, Бизнес, Канада, коронавирус, Локдаун
Тръмп бе излекуван с помощта на абортите, които отрича

Знае ли президентът какво се използва за производството на лекарствата, които приемаше?

Затвори