Открийте ни и в

Интересно

Отровна риба се засели край плажовете на Турция

bgvoice

публикувано

на

сн. Pixabay

Екзотичната и силно токсична риба – балон започна да прониква в Средиземно море.

Неотдавна турските медии съобщиха, че в курортния град Анамур, разположен в южна Турция на средиземноморския бряг, риба – балон е отхапала пръстите на лявата ръка на 8-годишно дете, което плувало в плитки води.

„Тази тропическа риба дойде в Средиземно от Червено море през Суецкия канал. Но този процес е продължителен. През последните сто години видове риби, които не са типични за крайбрежието на Турция, доплуваха тук от басейна на Индийския океан“, каза турският ихтиолог Дениз Айяс.

Айяс е категоричен, че рибата – балон привлича вниманието на обществеността, тъй като е токсична. „Няма доказателства, че тя атакува хора. Инцидентът в Анамур според мен е свързан с факта, че детето е ухапано от риба, която е била в състояние на силен стрес или агония, след като рибарите са я хванали в мрежите и са я хвърлили обратно в морето“, сподели ученият.

„Тази риба се счита за опасна само като хранителен продукт. Тя е отровна и рибарите го знаят. Държавата и съответните органи извършват необходимата работа за изясняване на опасността, така че никой да не я хваща и докосва. Ако срещнете риба – балон, изхвърлена на брега или в плитка вода не я пипайте и не я ловете“, предупреди Айяс.

Той отбеляза, че в естественото си местообитание тази риба не е опасна за хората. „Тя не атакува в морето, бяга от човека като всяка друга риба. В Турция, както и във всяка друга страна от средиземноморския регион, е забранено да я хващате и изхвърляте на брега – ЕС предприе същите мерки“, каза Айяс.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Алкохолът спасил човечеството

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Способността на човешкия организъм да абсорбира алкохол е спасила предците на човека от измиране, установиха учени от университета Ексетър във Великобритания.

Според тях, преди около 10 милиона години различните видове примати са воювали помежду си за храна, ресурси и някои видове неузрели плодове, които са били способни да преработят. Това им е давало предимство пред останалите маймуни. В същото време презрелите плодове не са могли да бъдат усвоени от организма им и предизвиквал отравяне заради наличието на етилов алкохол в тях. Въпреки това в някакъв момент се е появила адаптация, която е дала възможност на човешките прародители да ядат и такива плодове.

Книгата „Хората и алкохолът: дълга и социална афера“ разглежда историята на връзката ни с алкохола от нашето еволюционно минало до съвремеността.

Предполага се, че отделянето на човека от шимпанзето е било факт преди 5,5 млн. години. Това обяснява защо някои видове съвременни маймуни също притежават способността да преработват алкохол.

Концентрацията на алкохол във ферментиралата растителна тъкан е 1-4 %, което е много по-малко, отколкото в много съвременни алкохолни напитки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Археолози откриха скелет на амазонка, загинала в бой

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Археолози откриха скелет на богато облечена жена, която се оказала воин, загинала от раните си по време на тежка битка на територията на днешна Армения. Девойката е била едва 20-годишна, мускулеста, добре е владеела стрелбата с лък и се е била геройски със скитите.

Описанието й съответства на онова, което древните гърци са писали за амазонките.

В периода VI-IX в. пр.н.е на територията на днешна Армения е съществувала държавата Уратру, която се е възползвало с от предимствата на географското си местоположение. Това е била държава с развита култура. Жителите й са заимствали изобретенията и постиженията на съседите, тъй като са контактували с много държави от Средиземноморието до Индия.

Уратру е била чест обект на нападение от страна на скитите, но е разполагала с отлично подготвена войска, която е отбивала нашествията. Затова набезите на съседите често са приключвали с грабежи по границата. Според археологическите разкопки, жените-воини са били нещо обичайно и обикновено са били добри в стрелбата с лък.

Откритият от арменските учени скелет е на жена с висок имуществен и обществен статут. Първоначално археолозите решили, че става дума за аристократка заради скъпите накити. Подробното проучване, обаче, показало, че става дума за жена-воин.

Горната половина на тялото й е била мускулеста. Особено силно са били развити гръдните и делтовидните мускули, които са необходими при стрелбата с лък. Освен това бедрата й са били силно развити. Учените са достигнали до извода, че тази жена е тренирала много, тъй като мускулатурата й прилича повече на мъжка. По скелета са открити няколко следи от рани, получени много преди смъртта й, т.е. тя е воювала успешно повече от една година.

Очевидно последната й битка със скитите е имала трагичен завършек. Жената е била ранена в двете бедра, като единият удар е от меч, а другият – от брадва. Предполага се, че и тази битка е спечелена от амазонките, тъй като жената е погребана с почести и с всичките си накити.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Разкрития: Президентът Тръмп и Мелания обитават различни етажи в Белия дом

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания обитават различни апартаменти, разположени на два етажа в Белия дом. Тези разкрития прави в книгата “Свободна, Мелания” журналистката от CNN – Кейт Бенет.

Кейт Бенет разказва в автобиографията за първата дама, каква всъщност е тя, какви взаимоотношения има със съпруга си и какво означава нейното поведение.

Бенет разказва, че семейството не просто спи в отделни стаи, а че използват отделни апартаменти на различни етажи от къщата. Мелания използва етаж 3 от Белия дом, където са разположени спалнята й, собствената й стая за грим и прическа, и личният й фитнес.

Като причина за разделяне на личните пространства, Бенет обяснява с желанието им да бъдат по-самостоятелни. Досега подобно разделяне на президентското семейство не се е случвало.

Етажът, който използва Мелания е бившият апартамент на майката на Мишел Обама. В миналото майката на г-жа Обама е използвала помещенията за себе си и времето, което отделя за децата на президентското семейство.

Мелания Тръмп е потайна още от началото на управлението на своя съпруг, пише още в книгата. През годините излизаха спекулации, които обвиняваха президента в контрол над съпругата си.

Появи се и група защитници правата на президеншата, които настояваха тя да има повече влияние.

Оказва се обаче, че г-жа Тръмп има много по-голямо влияние над президента, отколкото предполагаме.

Най-красноречивото доказателство беше уволнението на съветничката по военни въпроси Мира Рикардел миналата година. Тогава г-жа Тръмп излезе с изявление пред пресата, че прекратява работата на Рикардели в Белия дом.

Източници, близки до семейство Тръмп твърдят, че Мелания контролира решенията на президента не само по отношение на Белия дом, но и при политическите му избори. Двамата контактуват често по телефона, а той се допитва до мнението й, когато взима важни решения.

Отношенията между Мелания и Иванка Тръмп не са толкова добри, колкото се представят в медиите, твърди още Бенет.

Въпреки, че техните отношения са подобрени, те взаимно не се понасят.

Бенет твърди, че Мелания и Иванка Тръмп се възползват от отсъствието на другата, за да се изявят публично. Това показва, че всяка една от тях се чувства в сянка от другата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada