Открийте ни и в

България

Отхвърлиха ветото на президента: гласуваме и на машини, и на хартия

Президентът върна текстовете за ново обсъждане, тъй като не е съгласен да се гласува смесено. Според него подобно съчетание отнема предимствата на машинното гласуване и засилва недостатъците на хартиения вот

публикувано

на

Сн.: БТА

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

След продължил близо 3 часа със 124 гласа „за“ и 89 „против“ депутатите приеха текстовете повторно и така на практика окончателно решиха да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини.

Президентът върна текстовете за ново обсъждане, тъй като не е съгласен да се гласува смесено. Според него подобно съчетание отнема предимствата на машинното гласуване и засилва недостатъците на хартиения вот, ръчното преброяване и оформянето на протоколите.

Президентът изрази несъгласие и с поправката, прехвърляща изцяло отговорността на Централната избирателна комисия да реши дали да закупи или наеме устройствата, както и да отговаря за тяхното съхранение и експлоатация.

Радев наложи вето и на текстовете, с които се дава възможност да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

По време на дебата БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото.

„Докато човечеството преживява поредната индустриална революция, този път цифрова, България катастрофира при въвеждането в Изборния процес на една доста семпла машина. Законодателството през последните три години напомня сапунена опера – повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка“, каза социалститът Крум Зарков.

Според него мнозинството се опитва да саботира и обезсмисли машинното гласуване. Той настоя, че така няма да се намали големият брой недействителни бюлетини.

„В коя държава в Европа и света се гласува с машини? Г-жа Нинова и президентът с машини ли са избрани или с хартиен вот?“, запита пък депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

“ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта“, заяви Йордан Цонев от движението. По думите му има много недействителни бюлетини заради преференциите.

„Не може при 2/3 сгрешени протоколи да има доверие в Изборния процес. Затова искахме 100% машинно гласуване, въпреки че то ще затрудни една част от избирателите. Да не се учудите, ако след едни нормално проведени избори някой в България, след 30 години демокрация, не ги признае”, каза още Цонев.

Управляващите пък бяха категорични – избирателите са тези, които искат да има и хартиени бюлетини. Председателката на парламента Цвета Караянчева даде пример, че в Кърджали идват симпатизанти от БСП в офиса на ГЕРБ с молба да се запази хартиеното гласуване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено