Открийте ни и в

България

“Мъдър политически урок”: Отхвърлиха кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Той бе подкрепен само от ИТН и ДПС, а ГЕРБ се отметнаха от първоначалното си намерение и се въздържаха

публикувано

на

Сн.: БТА

Единственият претендент за поста управител на БНБ бе шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

В гласуването на номинацията участваха 235 народни представители. 59 от тях се обявиха “за”, 36-има бяха против, а 140 се въздържаха.

Кандидатурата подкрепи всички гласували депутати от ДПС и ИТН (съответно 33-има и 25-има), както и един народен представител на ГЕРБ – СДС.

Първоначално депутатите гласуваха с 58 гласа “за”, 36 против, а 84 се въздържаха, след което от ГЕРБ поискаха прегласуване, тъй като бившите управляващи не се включиха в първото гласуване.

Така в крайна сметка Каримански беше подкрепен само от ИТН и ДПС. От ГЕРБ първоначално декларираха, че ще гласуват за него, но впоследствие се въздържаха. Ако той беше получил техните гласове, щеше да бъде назначен на поста.

Процедурата по избор на нов гуверньор на БНБ предизвика напрежение в управляващата коалиция – ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Кирил Петков: Най-вероятно кандидатурата за управител на БНБ няма да бъде подкрепена

ИТН номинира своя депутат и председател на бюджетната комисия в парламента Каримански без да обсъди кандидатурата му с коалиционните си партньори. След това ПП издигнаха за поста председателя на парламентарната си група Андрей Гюров.

По време на дебатите най-активни преди гласуването бяха от ГЕРБ-СДС. Те твърдяха, че ще подкрепят Каримански, за да не се съсредоточава целият паричен поток в ръцете на финансовия министър Асен Василев от ПП.

От ДПС също декларираха, че ще подкрепят кандидата на ИТН, заявявайки, че няма нищо лошо тези две опозиционни парти да изберат управителя на БНБ, както са го направили с настоящия титуляр на поста Димитър Радев.

Гуверньорът на БНБ. Кой решава - коалицията или опозицията

След гласуването Каримански заяви, че е получил “голям и мъдър политически урок”. Той изтъкна, че върху него е започнала да се излива “кафява течност” едва, след като от ПП издигнаха за негов конкурент Гюров.

“Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната – да ми е за обeца на ухото“, каза още той.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА