Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) излезе с официално изявление в социалните мрежи. Лекарите настояват за незабавно влизане в сила на предложените от правителството ограничителни мерки. Вчера на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов предложи да се затегнат мерките, за да се намали разпространението на COVID-19. "Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо", гласи позицията на лекарския съюз във Facebook.

"Преустановяването работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух. Само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи", подчертава още тя. От лекарския съюз призовават да се спазва дистанция, но българите да се обединят в името на живота. Не крият позицията си и допълват - знаем цената на хляба, но на живота е по-скъпа, пишат те в социалните мрежи.

"И само не ми говорете за икономика. Тя се възстановява. Случвало се е многократно при много по-трудни условия, след унищожителни войни. Животът на хората няма как да се върне. Ваксините идват скоро. Сега е моментът за ефективни мерки. Трябва да предпазим хората, защото после ще съжаляваме, че не сме го направили", гласят пък други публикации на лекари, които припомнят, че системата изнемогва.