Открийте ни и в

Български истории

От Враца и журналистиката до Дарлингтън и пастата

Вероника Лазарова създаде The Pasta Shop в градчето в Северозападна Англия

публикувано

на

Снимки: Капитал и thepastashopdarlington
ВЕРА ДЕНИЗОВА

Ако се озовете в северната част на Великобритания и ви се хапва паста, минете през Дарлингтън и потърсете The Pasta Shop. Собственик е българката Вероника Лазарова, която приготвя прясна италианска паста за вкъщи, но можете да я консумирате и на място и да чуете позната реч.

По професия Вероника е журналист и преди да се премести със семейството си в Англия, работи в „168 часа“. След това създава сайта Lifebites.bg, на който все още е главен редактор. Преди няколко години обаче решава, че е време да се захване с нещо друго, „предвид случващото се с журналистиката в световен мащаб“. Така се насочва към едно от хобитата си – готвенето, и постепенно го превръща в бизнес. В момента в най-натоварените дни през нейния магазин за паста минават около 120 души, голяма част от тях – редовни клиенти, като населението на града е малко над 100 хил. души…

След като решава, че иска да се пренасочи към готварския бизнес, Вероника кандидатства за работа в местна пицария. „С опита ми на журналист и нулева професионална квалификация в сферата на хранителната индустрия, дори и не ми се обадиха, въпреки че кандидатствах два или три пъти и имах препоръка от близък човек на собственика. Реших, че след като не мога да си намеря работа, която харесвам, мога сама да си я създам“, казва тя пред „Капитал“…

Подхожда професионално

прави проучване и намира фирма, която произвежда нужното оборудване за приготвяне на пастата, започва да търси подходящо помещение в Дарлингтън, междувременно заминава в Италия, за да премине курс за приготвяне на паста с избраната техника…

Намира помещение и успява да договори със собственика да не плаща наем първите три месеца, за да може през това време да го ремонтира и „да си гарантира финансов въздух“. Пресмята, че вложенията й в началото са около 40 хил. паунда. „Една приятелка ме насочи към местна неправителствена организация, която помага на бизнеса в района да кандидатства по европейски програми. Така си върнах 30% от инвестицията в оборудване“, казва Вероника…

Започва с една седмица, в която прави само т.нар. Tasting menu – приготвя малки порции, които раздава безплатно и рекламира във Фейсбук, за да привлече клиенти. „Направих много грешен избор да работя с хора, които нямат никакъв опит и освен това са ми приятели, вследствие на което първите шест месеца бяха катастрофални“, обобщава Лазарова. Допълва, че е трябвало да се справи с цялата администрация, да плаща заплати и да разчита на хора, които нямат никакъв опит, и затова стартът е бил много труден. „И защото става въпрос за храна, има санитарни изисквания и много работа. Не е само продажбата и приготвянето й, а почистването е може би около 50% от работата.“

 Нещо като Враца

Вероника сравнява града, в който живее в момента, с родния Враца – по-скоро малък град с по-консервативно възприятие към света. „Дарлингтън е в Североизточна Англия, където безработицата е по-висока и хората са с по-провинциално мислене – не са толкова отворени към света, към пътувания, нямат желание да пробват нещо ново. Затова и всички ми казваха, че са много скептични към това начинание. Но една година по-късно ние сме тук и бизнесът се развива добре“, казва Лазарова. Започва да покрива всички разходи, свързани с бизнеса, на деветия месец от старта, като от няколко месеца работи на печалба, която реинвестира в нова техника и подобряване на мястото. Но и не иска да се разраства твърде много – пресмята, че ако премине местния праг за регистрация по ДДС (85 хил. паунда), ще трябва да вдигне цените и да прави по-големи обороти, което пък ще увеличи нуждата от още хора.

И все пак бизнесът се развива – в началото не са предвидени места за сядане. След това постепенно слага кухненски остров. „Мястото е вид заведение за бързо хранене, които са много популярни в Англия. Но след като сложих места за сядане, това привлече още повече хора“, разказва Вероника и добавя, че е нужна и реклама, която тя прави сама основно през социалните мрежи. „Рекламирах малко и в местните медии, но основата е Фейсбук“, добавя Лазарова. Цените на пастата варират според това дали е за приготвяне вкъщи, или е готова за консумация, като една порция е между 1.50 и 4.50 паунда…

Тя разказва, че с изключение на Лондон центровете на повечето градове в Англия „умират“ търговски – компаниите изнасят офисите си в периферията, което води до опустяване на централните градски части. Затова нейната община е решила да помага на малките бизнеси в центъра, като им дава данъчно облекчение – ако се наеме търговско помещение, чиято оценка на наема е под 12 хил. паунда, местните данъци и такси се опрощават. Така се оказва, че дължи данък само за периода, в който не е било отворено – през първите три месеца…

 Хората

Екипът на Pasta Shop в момента е от петима души, като Вероника е движещата сила на бизнеса. Подобно на България, един от основните проблеми на компаниите във Великобритания е намирането на работна ръка.

„Това според мен до голяма степен е свързано със спецификата на обществото – една немалка част от хората живеят на социални помощи. След като през 70-те години на миналия век, по времето на Маргарет Тачър, се затварят мините, голяма част от хората остават без работа и държавата започва да ги подпомага. Оттогава досега са минали няколко генерации, които живеят на помощи и нямат никакъв интерес да работят. Има изискване да си търсят заетост и те подават документи проформа, но никога не започват“, разказва Лазарова.

Прави й впечатление, че дори да са ентусиазирани в началото, младите хора се отказват бързо…

Отскоро обмисля ново бизнес начинание – кулинарно училище и споделено пространство за курсове за готвене и партита.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Мото-манифестация за 24 май в Чикаго (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
фейсбук

И тази година „Малко българско училище“ в Чикаго успя да проведе манифестация за празника на буквите, макар и в различен вариант заради епидемията от коронавируса и забраната за събиране на тълпи от хора. Този път манифестацията беше под формата на парад с коли, които преминаха тържествено по специално набелязан маршрут в предградието с най-много българи. Обикновено манифестациите на школото се провеждаха около сградата на училището с празнична процесия, в която децата носега българското знаме и портрети на братята Кирил и Методий.

В мото-манифестацията участваха само учители от МБУ, български бизнеси и членовете на мото-клуб „Булдогс“. Шествието започна от църквата „Св. София“ в предградието Дес Плейнс и премина на изток по улица Оуктън и завърщи при новата сграда на училището.

За тези, които искаха да гледат шествието бяха предвидени 3 места с големи и удобни паркинги. На всички 3 места ще имаше доброволци, които раздаваха знаменца на присъстващите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Кристиан Стойнев – българинът, който забавлява НБА (СНИМКИ)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Instagram, BG basket

Той изпълнява сложни акробатични номера в почивката на НБА всяка седмица и се радва на вниманието на хиляди фенове. Кристиан Стойнев е на 28 години и е пето поколение цирков артист. Роден е във Флорида, баща му Иван е българин, майка му Марица е от Мексико, и двамата са популярни циркови артисти. С баща си говори на български, с майка си на испански, но изглежда, че най-добре общува с малкото кученце Пърси. Чихуахуато с артистичен псевдоним Скууби всъщност е истинската звезда на шоуто за НБА. Докато Кристиан изпълнява сложни акробатични номера, Скууби отнася овациите със свои неповторими номера.

За Кристиан и Скууби разказваха миналата година Чарлз Баркли и Кени Смит в „Inside the NBA“, а Джеймс Хардън лично отишъл да се запознае със Скууби след един мач.

До края на миналата година

Кристиан и Скууби имаха вече над 200 представяния

в НБА и NCAA, разказва BG basket. Те са на сцената заедно от 2013-а, когато женският Минесота Линкс първо му дава шанс. Ню Йорк Никс и Индиана Пейсърс повеждат колоната в НБА. Той получава между 1500 и 5000 долара на участие, като клубовете покриват и разходите му по пътуванията. Шоуто на почивката е около седем минути.

Пърси вече е на 7 години, затова Кристиан подготвя и малкия Майло, само на годинка, за участия.

А Кристиан и Скууби имат своите звездни спомени. Те, незнайно как, успяват да уцелят някои от големите моменти в НБА. Двамата са част от програмата, когато Зайън Уилямсън скъса маратонката си в Дюк, когато ЛеБрон вкара бързър в плейофите през 2015-а, и когато Деймиън Лилард спечели серията с джъмпър през май. И особено в Мач №3 от финалите през 2017-а, когато Кевин Дюрант вкара през Джеймс.

Е, нещата невинаги са идеални. В Милуоки през една студена зима Скууби се изпуска на паркета посред шоуто. Бъкс повече не канят дуото за участие.

Мечтата на Кристиян е да прави своето шоу поне до 35-годишна възраст, вече с Майло до себе си.

Преди няколко месеца Кристиян разказа пред Washington Post, че е

влюбен в баскетбола от дете

но животът на пътуващите циркови артисти не позволявал да се задържи в училище или да играе за отбор в гимназията.

Но след края на кариерата на шоумен той се надява да може да продължи работа покрай баскетбола, вече като журналист.

„Родителите ми се гордеят, че успявам в това, но не мисля, че разбират напълно. Тяхната страст е циркът. Моят е баскетболът. Израснах, молейки се на мама да ми купи потник на Винс Картър. Сега отборите ми дават сами потници, които пазя. Шоуто значи много за мен. Бях дете, което иска да играе, и намерих начин да бъда на терена“, споделя Кристиан.

Кристиан е популярен в САЩ и с участията си в „Америка търси талант“ и „Великобритания търси талант“.


Познавам много от величията в баскетбола

Подробности за себе си и за шоуто си Кристиан Стойнев разказа преди време за Dsport. Ето част от разговора.

 

Кристиане, ти си доста непознат в България, но същевременно в Щатите си известен. Разкажи малко повече за себе си.

Роден съм във Флорида. Майка ми и баща ми са се запознали в Мексико. Баща ми е бил на участие там с една трупа от България. След това двамата са дошли да работят в Щатите. После ние дълго време бяхме в едно шоу в Ню Йорк. Когато станах на 17 години, се записах в университет, където учих за журналист. Когато завърших, участвах в „Америка търси талант“. Оттам нататък разработих своя номер. Сега работя за едно шоу в Лас Вегас. Също така правя своя номер по време на полувремената на мачовете в НБА.

 

Как се стигна дотам да започнеш да се занимаваш с това да правиш шоу за публиката по време на мачовете на най-популярните спортове в Америка?

Основното е, че много обичам баскетбол. Там е моето сърце. Може би можех да имам и кариера в спорта, но това не се случи. Когато завърших университета, видях, че има хора, които правят различни номера на полувремето на мачовете. Тогава си казах, че искам да правя точно това. Така започнах да пробвам, да се запознавам с хора, да пращам имейли. Така дойде и първата ми възможност да покажа своя номер на мач в НБА. Шоуто мина много добре и отвори повече врати за мен. След „Америка търси талант“ все повече хора ме познаваха. Това ми е седма година, в която правя това шоу. Лека-полека започнаха да ме викат и за мачове и в НХЛ, и в бейзболната лига…

 

Докосвал ли си се до величия от ранга на ЛеБрон Джеймс, Ръсел Уестбрук, Джеймс Хардън?

Да, познаваме се, снимал съм се с тях. С Джеймс Хардън съм имал най-много контакти. Той е идвал да ме пита за кучето, да го гали. Не мога да кажа, че сме големи приятели и сме си разменили телефоните, но когато се видим, винаги се поздравяваме, тъй като той ме е виждал по време на полувремето. Но те са много известни и не е никак лесно да направиш контакт с тях…

 

Случва ли ти се хора, които са те гледали, да те спират по улицата?

Да, особено след мачовете. В ежедневието ми вече не толкова. Това се случваше, когато участвах в „Америка търси талант“. Тогава хората те гледат по телевизията и има по-голям интерес към теб.

 

Ходил ли си в България?

Да, ходил съм. Последният път беше преди сигурно 8 години. Преди това ходихме да видим баба ми и дядо ми, но те починаха.

 

Харесва ли ти в България?

Да. Бил съм на ски в България. Когато бях на 16 години… Преди 2 месеца майка ми и баща ми бяха там и като се върнаха в Щатите, казаха, че вече е станало много по-хубаво, по-чисто е. Но и когато аз бях там, ми хареса. Не съм човек, който смята, че всичко трябва да е като в Америка. На всяко място, на което съм бил, има различна култура и аз уважавам много това. Навсякъде има хубави и лоши неща – дори и в Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Търси се: Българка от района на Чикаго, изпаднала в беда

публикувано

на

Виж цялата статия

Българската общност в Чикаго издирва наша сънародничка, изпаднала в беда в района на Чикаго.

Във видео, разпространено във Facebook от мъж, чиято самоличност за сега няма да разкриваме, става ясно, че жената се казва Иванка. Той я намерил да спи в колата си в района на Кеноша – градче на границата между Илинойс и Уисконсин.

Мъжът решил да я приюти за седмица у дома си във Вермонт хилс. Според него тя не се хранела.

„Дадох ти седем дни. Тези седем дни почти ме съсипаха“, казва във видеото мъжа на Иванка. Той е напълнил колата й догоре с бензин.

Кадър от видеото, в което синът на мъжът, който я намира на паркинга, й дава нещата

Иванка разказала на мъжа, че работила като лив-ин гледачка за възрастна жена. Тя оставила в България децата си – на 10 и 15 години след като съпругът й преживял инфаркт. Но заради кризата с коронавируса останала без работа преди месец. Така се озовала на улицата. Когато я видял за първи път мъжът помислил, че тя е била изнасилена.

Мъжът твърди, че се грижел за нея в продължение на седмица – хранил я, изпрал й дрехите, дал й подслон. Тя отказвала да яде 2-3 дена, но не спирала да пуши. Сега мъжът иска тя да напусне дома му и й препоръчал да отиде в приют. Той й намерил телефони и адреси на приюти в района. Тя обаче отказала.

Във видеото мъжът и Иванка са някъде навън и той я води у дома си, за да й предаде нейните вещи. Той отказва да изключи камерата въпреки нейните молби. „После ще стане  – тя каза, той каза. И той винаги губи“, обосновава  решението си мъжът.

Иванка отказва да напусне двора на къщата, мъжът се качва в нейната колата с жената и двамата тръгват и спират на паркинг на Wal-mart. От там той казва, че се прибира пеша у дома.

Ако имате информация за жената или може да помогнете, се свържете с BG VOICE на [email protected]

Във второ видео, което мъжът излъчва на живо във Facebook, твърди, че Иванка му звъннала няколко пъти след това, представяйки се за баба му, а в единия разговор чул и мъжи глас. След това мъжът забелязал черен „Мерцедес“ да го следва по пътя. „Тя не беше това, за което се представяше“, казва мъжът. Той продължава живото излъчване 48 минути, притеснен за собствената си безопасност.

UPDATE: Малко преди 9 РМ чикагско време председателят на борда на директорите на Малко Българско Училище Георги Петров е успял да се свърже с жената. Тя била много разстроена и му казала, че няма къде да живее.

ТОВА Е ТЕМА В РАЗВИТИЕ. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada