Открийте ни и в

САЩ

От десетилетия насам: САЩ приемат първия голям законопроект за оръжията

Гласуването се състоя часове след като консервативното мнозинство на Върховния съд отмени вековен закон на Ню Йорк, изискващ разрешителни за скрито носене на оръжие

публикувано

на

От десетилетия насам: САЩ приемат първия голям законопроект за оръжията

Американските законодатели преодоляха продължилата десетилетия безизходица по отношение на контрола върху огнестрелните оръжия, като приеха първите важни правила за безопасност от почти 30 години насам, по-малко от 24 часа след като Върховният съд подкрепи правото на носене на оръжие.

Регулирането на огнестрелните оръжия е ключов въпрос както за консерваторите, така и за либералите в САЩ, който обсеби националната политика на фона на множеството масови стрелби през последните години.

Ръководената от демократите Камара на представителите гласува за подпечатване на двупартийния законопроект на Сената за оръжията, който, макар и скромен, е първият значителен законодателен акт за регулиране на огнестрелните оръжия от 1994 г. насам.

Върховният съд на САЩ: Конституцията защитава носенето на оръжия извън дома

Четиринадесет републиканци не се подчиниха на лидера си Кевин Маккарти, за да одобрят пакета от 80 страници

който бе приет от равномерно разделената горна камара с подкрепата на всички партии късно в четвъртък.

Гласуването се състоя часове след като консервативното мнозинство на Върховния съд отмени вековен закон на Ню Йорк, изискващ разрешителни за скрито носене на оръжие.

Законодателството в областта на оръжията включва засилени проверки на миналото на по-младите купувачи и федерални парични средства за щатите, въвеждащи закони за “червения флаг”, които позволяват на съдилищата временно да отнемат оръжията на лица, считани за заплаха.

Отделени са милиарди долари за борба със “сламените купувачи”, които купуват огнестрелни оръжия за хора, които нямат разрешение за тях, и за ограничаване на трафика на оръжие.

Въпросът за контрола върху огнестрелните оръжия, който предизвиква сериозни разногласия, беше отново повдигнат от двете масови убийства през май, когато в щата Ню Йорк бяха застреляни 10 чернокожи клиенти в супермаркет, а в училище в Тексас бяха убити 21 души, предимно малки деца.

Върховният съд гласува по партиен признак, като шестимата назначени от републиканците подкрепиха укрепването на конституционното право за носене на оръжие, а тримата назначени от демократите изразиха несъгласие.

Решението беше приветствано от активистите за засилване на контрола върху оръжията.

Либералите празнуваха действията на Конгреса, въпреки разочарованието от ограничения обхват на законодателството, което не включва универсални проверки на миналото и не забранява полуавтоматичните оръжия или пълнителите с голям капацитет.

“Това решение няма да спре армията ни от обикновени хора да прави това, което правим от десетилетие: да се борим, за да запазим семействата си в безопасност”, добави Шанън Уотс, основателка на организацията “Майки искат действие”, след обявяването на решението на Върховния съд.

Ерик Тиршуел, главен съветник по съдебните дела в юридическата организация с нестопанска цел Everytown Law, заяви, че Върховният съд е приложил неправилно основни конституционни принципи и че групата е “готова да се обърне към съда”, за да защити ограниченията.

Висши представители на републиканците приветстваха решението на съда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено