Открийте ни и в

Коронавирусът

От днес Австрия влиза в трети пълен локдаун

Масовите тестове в страната ще бъдат проведени на 16 и 17 януари

bgvoice

публикувано

на

Сн: БТА

Австрия влиза в трети локдаун, който ще продължи до 18 януари. Страната отново ще затвори всички търговски обекти за три седмици. Изключение правят, както и при първите два локдауна, хранителните магазини, бензиностанциите, аптеките, банките и магазините за тютюневи изделия (Tabak Trafik).

Своята дейност прекратяват и всички услуги, в които няма възможност да се спазва дистанция с клиента – салони за красота, фризьори, масажи и т.н.

Излизането от третия локдаун е обвързано с участие във втория етап на Масовото тестване на населението в Австрия. Само хора с негативен резултат от бързия антиген тест ще могат да излизат и посещават търговски обекти, културни събития и заведения. За всички останали локдаунът ще се удължи със 7 дни.

Франция с първи случай на заразен с новия щам на COVID-19

А масовите тестове ще бъдат проведени на 16 и 17 януари 2021 година.

Строгите правила изискват отказалите да участват в масовия тест ще бъдат задължени да носят предпазни маски от типа FFP2 докато пазаруват или пътуват към работното си място.

Запланувано е по-ранното му приключване за лицата, които се тестват доброволно на 15, 16 или 17 януари и покажат отрицателен резултат. Масовите тестове ще са безплатни. За тестваните локдаунът приключва на 18 януари. Строгите мерки са валидни и за новогодишната нощ.

Изброени са няколко причини, поради които може да се напуска домът: за отиване на работа, за решаване на основни потребности като набавяне на храна, по медицински причини, за кратка разходка или упражняване на индивидуален спорт, за оказване на помощ на нуждаещи се.

Разрешени са срещи на хора от едно домакинство с едно лице от друго домакинство. Това се отнася изрично и за срещите на открито. Изключени от правилото са срещите с партньор в живота и с малолетни. Това позволява на баби и дядовци да се грижат за няколко внуци. Грижата за мололетни може да се извършва и от хора, които не са от семейството – съседи или познати.

Борисов: В един момент другите държави в ЕС ще ни питат кой е ваксиниран и кой - не

Продължават и ограниченията за влизане в Австрия, които са в сила от 19 декември. Всички лица, които влизат в страната до 18 януари, трябва да се самоизолират за десет дни. Карантината може да бъде прекъсната след петия ден, като бъде направен PCR или антигенен тест с отрицателен резултат. Изключение правят държавите, където броят на новозаразените все още е нисък – Австралия, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Уругвай, Ватикана, Финландия и Ирлаандия.

Също без ограничения могат да влизат хората от съседни държави, които работят в Австрия и преминават границата ежедневно, без тест могат да влизат и хората, които поне веднъж месечно пристигат по семейни причини или за да се срещнат със своите партньори в живота, както и поради тежки болести в семейството, смъртни случаи, погребения или раждания на близки членове от семейството.

Всички училища в страната ще започват дистанционни занятия на 7 януари. За учениците до 14 години при нужда е осигурена занималня. Присъственото обучение започва на 18 януари и не се изисква представяне на COVID тест. За детските градини се отменя задължителното присъствие в предучилищна възраст, университетите са на постоянно дистанционно обучение.

Разрешен е спортът на открито, отворени са пистите за дълго бягане и ледените пързалки при спазване на изискването за 10 квадратни метра на човек. Провинциалните власти имат право да разрешат скиспорта.

Забранени остават спортните дисциплини, където има контакт между спортистите, например футбол. Когато бъдат открити стадионите, участието в отборни спортове ще е разрешено само при представяне на негативен тест.

Министър Ангелов: Все повече българи искат да се ваксинират срещу коронавирус

Затворени остават фитнесзалите и закритите плувни басейни, парковете за развлечения, танцовите школи, бюрата за залагане и казината, заведенията за проституция, игралните площадки на закрито, зоопарковете и ботаническите градини. Задължително е носенето на маски в обществения транспот, по спирките за обществен транспорт, по гарите и летищата. Задължителна е и дистанцията от един метър.

Сключването на граждански брак е допустимо само по изключение, забранени са сватбените тържества. Максималният брой присъстващи на погребения е 50 души при спазване на дистанция и носене на маски от тип ФФП 2.

От 18 януари се предвижда заетите в професии с близък телесен контакт да се тестват веднъж седмично, като алтернатива е допустимо носенето на маска от типа ФФП 2. Това се отнася за учители, келнери, физьори, козметици, работещи с клиенти в обществения транспорт, всички заети в здравеоппазването и в грижите за възрастни и хора с увреждания, както и работещите в строителството. В районите с висок брой новозаразени се предвиждат масови тестове. Допустимо е и въвеждане на локдаун в тези райони.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Заразените с COVID в България отново са близо 3000 за ден, починали са 150 души

Повече от 500 души се намират в интензивно отделение

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Заразените с коронавирус в България отново доближиха 3000 души за ден. Това показват данните от Националната информационна система.

Според цифрите, за последното денонощие са били диагностицирани 2995 души, което е с 2498 случая повече от в неделя.

За последните 24 часа са направени общо 17 056 теста, oт които 8402 са PCR, а 8654 са с бърз антигенен тест.

Шест години след убийството на Борис Немцов - поръчителите все още са неизвестни

Така общият брой на потвърдените случаи става 263 303, от които активни са 38 424.

1228 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 214 115.

Ваксинираните са общо 294 132, като за понеделник те са 5501.

Хоспитализираните са 5903, от които 503 се намират в интензивното отделение.

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 10 764. 150 от случаите са от последните 24 часа.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Хапче против COVID-19 показва добри резултати

Ако положителните резултати от изследванията продължат, това ще е първото хапче срещу вируса

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Експериментално лекарство, което ще се бори с COVID-19, показа обнадеждаващи резултати, възпирайки вируса в организма. Това е първият орален антивирусен препарат, който противодейства на коронавируса.

Лекарството, наречено molnupiravir, се разработва от Ridgeback Biotherapeutics и е под формата на хапчета.

„Много се радваме да споделим първите данни за заразнос от фаза 2“, каза д-р Уенди Пейнтър, главен медицински директор на Ridgeback Biotherapeutics.

CDC: Ваксинираните могат да общуват без маски или дистанция

Изследванията подчертават, че макар резултатите да се обещаващи, са необходими още изследвания.

„Интересно и вълнуващо е, но данните не са на 100% пълни“, каза Карл Дифенбах, директор на отдела по СПИН в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, пред Journal.

Дифенбах не участва в проучването.

„Това, което трябва да потвърдим, е, че има клинична полза“, каза той.

Според разработчиците му лекарството би действало дотолкова, доколкото действа антивирусното лекарство срещу грип Tamiflu, като атакува част от вируса, който му помага да се размножава.

„Вторичните обективни констатации в това проучване са обещаващи и ако бъдат подкрепени от допълнителни проучвания, биха могли да имат важни последици за общественото здраве“, каза д-р Уилям Фишер, доцент по медицина в Медицинския факултет на Университета в Северна Каролина.

CDC: Храненето в ресторант е двойно по-рисково в пандемията от градския транспорт

Лекарството е тествано върху 202 души.

Въпреки че не е открита инфекция при тези, които приемат лекарството, вирусът COVID-19 е открит при 24% от тези, които са получавали плацебо, според компанията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Онатарио с най-голям ръст на заразените от средата на февруари: разхлабването на мерките продължава

Торонто, Пийл и North Bay бяха последните региони, които все още са в режим на локдаун

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Онтарио регистрира 1631 нови случая на COVID-19, което е най-високият брой от средата на февруари, когато започна разхлабването на мерките. Това се случва в същия ден, когато заповедите за оставане у дома бяха вдигнати за три региона, включително Торонто и Пийл, които постоянно регистрираха най-големия брой инфекции в провинцията през цялата пандемия.

Случаите в понеделник отбелязват най-голям брой нови инфекции за повече от месец, въпреки че Министерството на здравеопазването в Онтарио казва, че днешният брой случаи е по-голям от очакваното поради „изравняване на данни“. От новите случаи 568 са съобщени в Торонто, 322 са съобщени в регион Пийл и 119 са съобщени в регион Йорк.

В цялата провинция, правителството на Онтарио съобщава, че около 626 души са в болница с COVID-19. От тях 282 са в реанимация, а 184 се нуждаят от вентилатор.

Но според доклад на Critical Care Services Ontario – който предоставя по-актуален поглед върху данните от интензивните отделения – действителният брой пациенти с COVID-19 на интензивно лечение в момента е 337.

Властите в Онтарио също така съобщиха за допълнителни 10 смъртни случая, с което жертвите на пандемията достигнаха 7 077.

Торонто, Пийл и North Bay бяха последните региони, които все още са в режим на локдаун. Сега North Bay е в категорията „червено“, докато Торонто и Пийл навлизат в „сив локдаун“, нещо, което местните служители на общественото здравеопазване поискаха и в двата региона.

Преминаването към сивата категория все пак ще позволи на повече търговци да отварят с ограничения. Фитнес залите, услугите за лични грижи и заведенията за хранене на закрито обаче ще останат затворени.

Бизнесът в Торонто се готви да отвори отново в понеделник, но призракът от затваряне все още не е изчезнал.

Здравният министър Кристин Елиът казва, че правителството възприема „безопасен и предпазлив подход“ за прекратяване на локдауна в провинцията, започнал през януари.

Това се случва, в момент, когато лабораторната мрежа на Онтарио обработи 38 063 тестови проби за вируса – най-ниският брой, завършен за седмица. Степента на положителни проби беше 3,4%.

Според здравното министерството в Онтарио в понеделник са поставени 21 882 дози ваксини, а общият брой имунизирани с две дози в провинцията вече е 273 676.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Фирми раздават по-големи заплати на служителите с антитела

Масово работодателите са готови да платят повече пари, отколкото биха предложили на специалист без имунитет срещу COVID-19

Затвори