Открийте ни и в

България

От понеделник: COVID сертификатът отпада, но маските остават

Ето и кои други ограничения се премахват

публикувано

на

Сн.: БТА

COVID сертификатът за достъп до обществени места на закрито окончателно отпада от 21 март.

Причината за това е констатираният от здравните власти нов лек ръст на новозаразените с коронавирус.

С това влиза в сила последната трета стъпка за отменянето на удостоверението за статуса спрямо инфекцията, като първо изискването му от клиенти бе по желание, но остана задължително за персонала, в последствие бе отменено за посетители, но формално остана необходимо за служители.

Представянето на валиден сертификат остава обаче условие за пътуване, ако човек иска да избегне карантина при пристигане в България.

В страната продължават да действат и най-базовите мерки срещу разпространението на коронавируса, а до края на март (засега) е обявена извънредна епидемична обстановка. Тя дава на властите административна гъвкавост да въвеждат и отменят лесно ограничения, обвързана е и с мерки за подкрепа на бизнеса, и със социални облекчения.

Без ограничения броя на присъстващите на частни събирания  

Освен че отменя сертификата, новата заповед на Министерството на здравеопазването от понеделник показва, че се премахват ограниченията за броя присъстващи на частни събирания (като сватби и кръщенета) – досега трябваше да са до 15 души на закрито и до 30 души на открито.

На пазарите и изложенията (независимо дали на открито или на закрито) ще трябва да продължава да е организирано еднопосочно движение, да не се допуска струпване на хора, а посетители и служители трябва да носят маски.

С отпадането на изискването за тестване в училище от 29 март на практика за учениците вече ограничения няма да има, но за студентите остават изисквания:

  • присъствено участват в семинари и упражнения 50% от групите, като не се смесват помежду си
  • помещенията за лекции трябва да са заети на 50%
  • прави се дезинфекция и се проветрява на всеки час
  • студени и преподаватели носят маски

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че настоящите съвсем леки мерки ще останат в сила до есента, но той не изключи дотогава SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) да се развие и да има нови варианти.

Маските остават

Заповедта за носенето на маски, е отделна от тази за сертификатите и не е отменена. Така те ще продължат да са задължителни – както на закрито, така и на открито (когато между хората няма разстояние от 1.5 метра). Разпоредбите предвиждат и някои изключения кога носенето на маски не е задължително:

  • когато има стъклена или друга преграда, която може да се дезинфекцира
  • за клиентите на заведения
  • за спортуващи
  • за изказващи се по време на публични прояви, ако има 1.5 метра разстояние между тях и останалите хора
  • за участници в телевизионни предавания при спазване на дистанция
  • за деца до 6 годишна възраст

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА