Открийте ни и в

Твоят глас 2022

От “Продължаваме промяната” ще търсят решение за втори лифт на Банско

Така ще се помогне на скиорите да се придвижват по-бързо, ще се спазят екологичните изсиквания и няма да използват автомобили

публикувано

на

От "Продължаваме промяната" ще търсят решение за втори лифт на Банско

Всички любители на ските знаят проблемите, които се получават в Банско през зимата. Капацитетът на кабинковия лифт не е достатъчен, за да обслужи всички скиори.

Това каза водачът на листата на “Продължаваме промяната“ (ПП) в Благоевград Андрей Гюров, който коментира проблемите с втория лифт в Банско и даде решение на проблема.

“Най-просто казано всичко се получава по една проста причина и тя е, че еколозите, от една страна, искат да не се прави нищо в курорта, а от друга страна бизнесът и инвеститорите искат да разширяват ски зоната.

Ние мислим, че има решение и то е много добро.

Това решение беше подсказано от Боян Петров, който каза, че правилното е да се построи един втори лифт, като се спазват всички екологични норми. Този втори лифт ще освободи тапата, която се получава долу при първия лифт.

ДАНС: Българи служат на Русия, донасят за армията ни. Техни бойци минават през страната

Така ще се помогне на скиорите да се придвижват по-бързо, ще се спазят екологичните изсиквания и скиорите няма да използват автомобилите си, както се случва в последните години. Трябва да се седне на масата и да се намери едно приемливо решение за всички. Ще работим усилено този проблем да бъде решен и да не продължава да не се случва нищо. Обещавам на жителите на Банско, че ако бъдем в управлението на страната, ще работим усилено и този проблем ще бъде разрешен по най-бързия начин”, категоричен бе Гюров.

“Много е важно да се каже, че когато един проблем започне да се решава, трябва да се гледат всички детайли”,

добави по темата съпредседателят на ПП Асен Василев. “Ако тръгваме от идеологически позиции, това означава, че нищо ново не трябва да се случва в района и трябва да се спре развитието на туризма, за да не се уврежда природата. Такива приказки на едро не водят до истинско решаване на проблемите.

Украинците от Изюм за руските войници: Живеят като свине

Виждаме курортите в Алпите как се развиват. Когато разговаряхме с хора тук, които познават много добре курорта, те обясниха, че нагоре в планината има много голям капацитет на съществуващите лифтове, който е от 24 седалки. Проблемът е как от гондолата да се стигне до тези допълнителни лифтове. Ако по този начин тръгне да се търси решение, тапата, която е долу да бъде отпушена, има доста варианти, които са щадящи природата и те биха позволили да се използват пълноценно вече съществуващите писти и лифтове в планината.

Може да се разшири капацитета, като от първа базова станция се пусне лифт към другите малки лифтове.

Това са потенциални решения, които трябва да се разгледат детайлно и от екологичните организации, и от хората, които искат да развиват курорта. Трябва да се стигне до едно прагматично решение, което едновремнно запазва природата и отпушва туризма”, обяви Василев.

“Развитието на нашия район трябва да стане при спазване на всички норми и закони, защото природата трябва да се запази и да се избегне ново презастрояване”, заяви от своя страна дългогодишен планинският водач в Банско. “Опасенията на хората от Банско във връзка със строежа на един нов лифт са свързани точно с това – презастрояване и ново раздуване на имотния балон. Нашият град се намира в една малка кутловина и развитието на туризма трябва да се случи по един устойчив начин. Всички градчета е селца около Банско трябва да работим заедно, за да може в района да има и да се развива целогодишно туризъм. Имаме голям потенциал”, обяви още планинският водач.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено