Открийте ни и в

Новини

ОТ РЕДАКТОРА: Да изхейтим по български

публикувано

на

Откакто съм се върнал от „Оскарите“, една тема не престава да вълнува българското фейсбук пространството и някои сайтове, търсещи кликове – Димитър Маринов с неговия флаг и какво точно е спечелил. Мислех да не обръщам внимание на поредната безумна интернет истерия на тема „успял българин в чужбина“. Защото всеки път тя се създава с такава сила и мощ, че ако беше впрегната в нещо полезно, можеше да създаде или електроенергия за една година, или поне един български филм, достоен за „Оскар“.
Ето фактите, които са изключително важни, а всеки след това има правото на лично мнение. Но не и на собствени факти.
Димитър Маринов е част от основния актьорски състав на “Зелената книга” (principal cast). Като такъв получава покана за церемонията и правото да се качи на сцената, когато филмът получава „Оскар“ за най-добра лента. Като такъв получава след това и сертификат от Академията за филмово изкуство и наука.
На сцената Маринов държи статуетката „Оскар“ – тя не е негова и той никога не е твърдял, че е. Статуетката му е подадена от Джулия Робъртс, която обявява наградата. Както разказва самият Маринов: “Това беше жест на продуцента на филми Джим Бърк, той ми каза: Димитър, вземи го. Ти го заслужаваш! Тогава Джулия Робъртс ми се усмихна, връчи ми го и ми изрече: Наистина го заслужаваш, твоята реплика ми е любима.”
На сцената актьорите са весели и щастливи, говорят си някакви неща и се смеят. Виго Мортенсен само изглежда леко кахърен, че не е получил статуетка за главна мъжка роля.
От джобчето на сакото на Маринов дискретно стърчи българският флаг – същият, който ми показа на червения килим и обеща, че ще го извади на сцената, ако филмът спечели. Направи го с думите: “България е тук. Ако довечера изляза на сцената, ще го развея… България, гордейте се, защото сега всички сме заедно тук!” Маринов изпълни обещанието си.
И оттам се започна един хейт, който продължи с дни. Разбира се, че мнозинството хора се радват на успеха и на чаровния жест на Маринов със знамето. Хейтърите може да са по-малко, но са по-шумни. А и много от тях са някакви нереализирани имена в своите жанрове и пишат статуси, статии, коментари, анали – на хиляди километри географско разстояние и на светлинни години за тях лично от Долби тиътър. Най-вече изопачават фактите и точно какво се е случило в тази нощ.
Други изкараха цитати от стари интервюта на Маринов, който говори за пресилената според него политкоректност в САЩ и особено в Холивуд през последните години, като започнаха да анализират и тях. Още един повод за хейт.
Димитър Маринов е успял сам, без никаква помощ от държавата България и нейните граждани, позволили 45 години да съществува режим, който го тиква в затвора, защото е искал да пътува в чужбина. Бой, тормоз, счупена ръка. Преди това – разселване, отнемане на апартаменти и без право на образование и развитие. Това е дала България и нейните граждани на този човек. Стъпването му на сцената на Долби тиътър е само и единствено негово лично постижение. Той не дължи нищо на България. Това е истината.
Но въпреки това Димитър Маринов е горд българин, заявявал го е в интервюта и в личните ни разговори. Той обича Родината си. И нищо не може да го накара да промени това. Ето защо той сподели този най-щастлив професионален миг с всички нас.
Не казвам, че е нужно този жест или личният успех на Маринов да ви карат да се чувствате горди българи. Или да се възхищавате на постигнатото. Но всеки път когато някой успее, особено в чужбина, да се изливат кофи с този толкова типичен български хейт, е отвратително.
Вероятно е трудно да обясним, че за нас, живеещите в чужбина, България е мил спомен, носталгия и това ни кара да носим трибагреника на нетипични понякога места и да го вдигаме гордо на минус 10 градуса в центъра на Чикаго на всеки 3 март. Но това е наше право.
А на тези, които обясняват на Димитър Маринов от фейсбука си къде, какво и как е трябвало да направи, ще кажа едно – пожелавам ви вие някога да имате възможност сами да решите дали да излезете с трибагреника и какво да направите на сцената на „Оскарите“ или където и да е върхът във вашия професионален път. Засега правото е на Димитър. Защото го е постигнал.

Новини

ЕГН на българка от Ню Йорк изчезна от регистрите

публикувано

на

Емма Тахмизиян

ЕГН не е само да си знаем на колко години сме. То е и индикация, че сме български граждани. Имаме го като даденост за цял живот и не мислим, че може да ни се отнеме. Оказа се обаче, че ако сте извън страната дълго време, може и да попаднете в ситуация, която изглежда като заличаване на този номер от официалните регистри. Такъв е случаят на професор Емма Тамизиян, която от години живее в Ню Йорк.

Родена в Пловдив на 13 декември 1957 г., Тахмизиян отрано показва големия си талант и печели престижни конкурси за пиано. През 1985-а, преди падането на комунистическия режим, на един от конкурсите

е поканена да остане в Съединените щати

Решава да не се върне в България, изнася концерти и специализира в „Джулиард“, а междувременно се омъжва.

Връща се в Родината си за концерти два пъти – през 1995-а и през 2002-ра. Наскоро се върнала пак и вместо третият път да й донесе щастие, й носи само неприятности. Тахмизиян планирала да поднови българските си документи, но открива нещо смущаващо – когато изписва ЕГН-то си, не открива своето име.

„Когато се напише моето ЕГН, излиза празно поле. Просто съм заличена. Не съм се отказвала, не съм получила никаква кореспонденция, в която да се каже, че вече не съм българска гражданка. Това е нещо ужасяващо все пак в личния живот на един човек“, казва пред БНР пианистката.

От общината в Пловдив съветват Емма да подаде молба в Министерството на правосъдието, където да установят гражданството й. Междувременно от регионалното министерство отговарят, че на Емма Тахмизиян е издадено ЕГН, което е вписано в т. нар. лични регистрационни картони още през 80-те години. След това обаче този запис

не е пренесен в информационните масиви

 Т.е. тя не е вписана в електронния регистър, т. нар. Националната база данни на населението. Вероятната причина, която се посочва, е, че процесът за създаване на информационните масиви е бил продължителен и бавен заради техническите възможности през миналия век.

Вероятно трайното пребиваване на пианистката в чужбина и липсата на каквито и да е контакти с българската администрация е причината тя да не бъде вписана в информационните масиви. Това твърдят още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проф. Емма Тахмизиян споделя, че според нея има нещо незаконно, ако гражданинът не е бил информиран. За щастие тя може да бъде вписана в регистрите. Единният й граждански номер се съхранява на хартия. След като от правосъдното министерство установят българското й гражданство, тя може да бъде в вписана и в електронния регистър. И ще може да получи български документи.

 

Продължете по-нататък

Новини

16-годишна екоактивистка отплава с яхта от Англия до Ню Йорк през Атлантика

публикувано

на

от

16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг се отправи от Южна Англия на трансатлантическо плаване до Ню Йорк в сряда. Тя ще прекоси океана със състезателна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, за да се присъедини към протести в САЩ и да участва в среща на високо равнище на ООН за климата.

Целта на Тунберг е да премине Атлантика без самолет, който оставя вредни въглеродни емисии във въздуха. Тя пое на трансатлантическото пътуване на борда на 18-метровата яхта “Малиция 2”, оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество, като целта е пътуването да бъде без отделяне на въглерод.

“Може да страдам малко от морска болест и няма да е удобно, но мога да го преживея”, каза Тунберг BBC в Плимът, Югозападна Англия, малко преди да отплава в сряда следобед. “Ако стане наистина тежко, просто ще трябва да си кажа, че ще е само за две седмици след това ще мога да се върна към обичайния си живот”, каза 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от баща си Сванте и от телевизионен оператор.

“Като преставаш да летиш със самолет, ти не само намаляваш собствения си въглероден отпечатък, но също така изпращаш послание до други хора около теб, че кризата с климата е нещо реално”, каза Тунберг.

 

Продължете по-нататък

Вашите пари

Dow се срина с 800 пункта заради страх от рецесия (ОБНОВЕНА)

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Основният борсов индекс Dow Jones се срина в сряда с над 800 пункта заради страхове от нова глобална рецесия.

Това е най-големият спад на индекса за тази година след притеснения на пазарите от икономическите данни, които идват от Германия и Китай.

S&P 500 също загуби 85 пункта, а технологичният индекс Nasdaq над 240.

Президентът  Доналд Тръмп обвини централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време.

Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, “(Управлението за) федерален резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно” да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Туитър Тръмп.

По-рано днес съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент “възможно най-скоро”. Той увери, че това би повишило промишления индекс Дау Джоунс “до 30 000” пункта.

Американските пазари започнаха борсовата сесия в сряда с понижения, успявайки да отпишат вчерашните ръстове, след като американският пазар на облигации изпрати притеснителни сигнали за състоянието на икономиката в страната, посочва CNBC.

На отваряне индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с над 600  пункта (2,4%), спадайки отново под прага от 26 000 пункта. Близо 2,6% отписва технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, а широкият измерител S&P 500 спада с 2,4%.

Причина за това са страховете от нова рецесия, които са подхранвани от един от най-точните показатели за това – американските държавни облигации.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа в сряда спадна под тази по 2-годишните – необичаен феномен, който се приема като индикатор за икономическа рецесия. Това накара инвеститорите, притеснени за състоянието на икономиката, да се насочат към дългосрочни сигурни активи, което тласна доходността по 30-годишните облигации до ново рекордно дъно. Към 10:20 am  доходността по американските държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,596% и 2,05% за 10-годишните и 30-годишните облигации.

От 1978 г. налице има пет подобни случая на т. нар. „обърната крива на доходността“ и всички те предшестват рецесии. Последният такъв случай е през 2005 г. – две години преди световната финансова криза.

„Исторически погледнато обръщането на тази крива на доходността означава, че сега трябва да очакваме рецесия в диапазона от 6 до 18 месецаот днес, което драстично и негативно ще промени кратко- до дългосрочните прогнози“, посочва Том Есайе, основател на The Sevens Report.

Златото поскъпва с 0,63% до 1523,60 долара за тройунция.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама