Открийте ни и в

Здраве

ОТ РЕДАКТОРА: За Бога, ваксинирайте ги тези деца

публикувано

на

Когато преди няколко седмици излезе новината, че луноход е стигнал до обратната страна на Луната, цялото прогресивно интернет общество се възхити. Споделяния, лайкове, похвали за успеха на учените и достиженията на човешкия интелект. Повечето от тези възхитените обаче със същата страст споделят и всякакви безумни антиваксърски теории на конспирациите. Хем вярват на учените, изпратили сложни машини до Луната и Марс, хем не им вярват, като им показват резултатите от проучване след проучване, които доказват, че ваксините не причиняват аутизъм или други сериозни заболявания.

И докато се радваме на научните достижения, една болест, която мислехме, че е победена преди десетилетия, се завръща триумфално.

По последни данни федералните власти в САЩ съобщават, че от 1 януари в САЩ има 704 заболели от морбили, главно в град Ню Йорк и окръг Роклънд. Повечето заболели са от общността на ортодоксалните евреи. На много други места странното съвпадение е, че увеличените случаи на зараза са в райони, където живее по-богатата част от средната класа – тази, която има интернет и се информира от него.

В Европа, както съобщихме на нашия сайт, има троен скок на заболелите от морбили в страните от ЕС.

През ден четем за няколкомесечни бебета, които са били заразени от коварната болест (която не е просто обрив), защото са били твърде малки за ваксина, но някой около тях е бил болен, защото не е последвал лекарските препоръки.

Властите в щата Ню Йорк продължиха да затварят училища и да налагат глоби, за да ограничат разпространението на морбили. Департаментът за здравеопазване на град Ню Йорк е изпратил призовки на 57 души, които не са изпълнили нареждането за ваксиниране срещу морбили. Всеки от призованите може да бъде глобен с 1000 долара.
Служителите приканиха щатския конгрес да отмени закон, допускащ освобождаване от задължението за имунизация поради религиозни убеждения.

Мерките в Ню Йорк изглеждат като стъпка в правилната посока, но може би too little, too late, както казват американците. Знам доводите от другата страна на дебата – че това какво слагаш в собственото си тяло е твое решение или на родителите ти, ваксините трябва да са доброволно решение и абсолютно невярното твърдение – че са опасни. Като цяло съм върл противник на налагани от държавния апарат разпореждания, които касаят тялото ни (примерно жената дали да има или да няма право на аборт). Но в случая става въпрос за обществена опасност. И да – решението за ваксините трябва да е на отделния индивид (или неговите родители). Но ако нямаш ваксина, си опасен за околните и тогава няма да се сърдиш, ако ти е забранено да ходиш на обществени места – училища и детски градини, болници, кина, летища и всякакви други места, на които може да разпространиш заразата. Защото всяко лично решение има и последици.

Здравните власти също трябва да преразгледат и списъка, и начина, по който поставят ваксини на новородените и малките деца – дали не са твърде много, твърде начесто и накуп – родителските страхове също трябва да бъда успокоени, защото всяка майка и баща искат без съмнение най-доброто за децата си. Задължение е на лекарите да направят така, че всеки да са чувства спокоен и уверен, че ваксините ще му помогнат.

И престанете да се диагностицирате и лекувате по интернет – гугъл, фейсбук и туитър не са източници на информация по темата. Доверете са на вашия лекар, а не на конспиративни теории, разпространявани в социалните мрежи.

 

Успешна седмица,

Здраве

Учени откриха как да се подмладява стария мозък

публикувано

на

от

В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт за изследвания със стволови клетки обърнаха в обратна посока стареенето на главния мозък, съобщи сайтът MedicalXpress.

Учените са изследвали централната нервна система у млади и стари гризачи, за да определят влиянието на увеличената нееластичност на мозъка върху функциите на клетки предшественички на олигодендроцитите – мозъчни клетки, които изолират аксоните (дългите израстъци на невроните), създавайки миелинова обвивка и увеличавайки скоростта на преминаване на импулсите. Известно е, че миелиновата обвивка се уврежда при множествена склероза.

Биолозите трансплантирали клетки предшественички на олигодендроцитите от стари плъхове в мозъците на млади гризачи. Оказало се, че клетките се върнали към младия фенотип. Учените освен това създали материали, имитиращи младия и стария по-нееластичен мозък.

В клетки предшественички на олигодендроцитите бил отделен протеинът Piezo 1, който сигнализира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали дори нееластичната материя за еластична и възстановявали предишната си способност за регенериране.

Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови методи за лечение на пациенти, засегнати от множествена склероза.

Продължете по-нататък

Здраве

Домати срещу рак при мъжете

публикувано

на

от

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова система, пише в. “Мирър”.

Мъжете, които консумират домати 10 пъти седмично, са с 18 процента по-малък шанс да развият рак на простатата. Същото важи и за приема на други червени плодове, съдържащи ликопен, като дини, ягоди, малини и вишни. Споменатото вещество е един от най-силните антиоксиданти. То ограничава растежа на туморите при рак на простатата и на гърдата.

За мъжете с проблеми с плодовитостта консумацията на домати също е препоръчителна. Големи количества от този зеленчук, включени в хранителния режим, подобряват качеството на спермата с 8-10 процента.

Антиоксидантът ликопен спомага за по-добро кръвообращение и вследствие на това могат да се получат по-пълноценни ерекции за хората, страдащи от еректилна дисфункция.

Продължете по-нататък

Здраве

И в САЩ слагат плашещи снимки на кутиите с цигари, както в България

публикувано

на

от

Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) в четвъртък издаде правило, според което компаниите за производство на цигари трябва да поставят и снимки, онагледяващи заболяванията, които може да причини тютюнопушенето, заедно с предупрежденията за опасностите, подобно на тези в България.

До момента са одобрени 13 предупредителни картинки, които включват обяснителен текст към снимката със съответното заболяване.
“Докато повечето хора допускат, че обществото знае за вредите от тютюнопушенето, съществува изненадващ брой по-малко запознати с рисковете сред младите и по-възрастните пушачи, които не осъзнават, че пушенето причинява рак на бъбреците, диабет и състояния, които могат да причинят слепота,” обяснява д-р Нед Шарплес, от FDA.
“С новите предупреждения на кутиите на цигарите, ние имаме огромна възможност да повишим общественото разбиране за сериозните отрицателни последици от тютютнопушенето,” обяснява той.
Компанията R.J. Reynolds Tobacco, която е сред тези, които трябва да приложат новото правило, заявиха в изявление в четвъртък, че се запознават с изискванията на FDA.
“Ние твърдо подкрепяме общественото осъзнаване на вредите от тютюнопушенето, но начинът, по който тези съобщения се поставят не може да бъде одобрен заради протекциите в Първата поправка, които са приложими за всички производители на цигари,” заяви Кайлийн Холън, говорител на Reynolds American Inc.
Това е първата най-мащабна смяна на етикетите на цигарите в САЩ за последните 35 години.
Така Америка се присъединява към други 120 държави, сред които и България, които финализираха изискванията за поставяне на плашещи картинки на кутиите с цигари.
Очакванията в САЩ са с новите кутии тютюнопушенето да бъде намалено с 5% в краткосрочен и с 10% в дългосрочен план.
В момента над 40 млн. американци в САЩ пушат, а около 4.7 млн. ученици също употребяват различни тютюневи продукти, сред които и електронни цигари.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама