Открийте ни и в

САЩ

ОТ РЕДАКТОРА: Изборите имат последици

Тръмп циментира консервативното мнозинство във Върховния път, отнело правото на аборт. И организира опит за преврат след честни избори (потвърдено от 60 съдебни дела). Но вместо в затвора пак иска да е в Белия дом

публикувано

на

През 2018 година, когато Доналд Тръмп и републиканците назначиха Брет Кавано за съдия във Върховния съд, написах, че консервативното мнозинство там няма да отмени правото на аборт изведнъж, а ще го прави малко по малко, потвърждавайки различни ограничения в някои щати. Колко наивно.

През последния половин век цялата политика на републиканците и християнските кръгове, които ги подкрепят, е съсредоточена в идеята да се отмени решението по „Роу срещу Уейд“. Плюс намаляване на данъци за богатите, войни в чужбина и ограничаването на всякакви индивидуални права, освен за богатите, бели мъже. Бавно, последователно и постоянно те успяха да го постигнат.

„Нищо не се случва в един миг. В бавно загряваща водата вана ще сте се сварили, преди да сте се усетили.“ С тази фраза от книгата на Маргарет Атууд „Дневниците на прислужницата“ (The Handmaid’s Tale) започва едноименният сериал. Светът на Гилиад не идва с революция и за една нощ, а бавно, постепенно и методично. Стъпка по стъпка. Гилиад е държавата, наследила части от САЩ от книгата и сериала „Дневниците на прислужницата“. В Гилиад жените нямат право да четат, а служат само за разплод на богатата върхушка. Но това не става изведнъж – първо ограничават правото на аборт, после въвеждат правило мъжете да разписват разрешително на жените си, за да си купят противозачатъчни от аптеката. В един момент жените са уволнени от работа, парите им са блокирани, а накрая тези, които могат да имат деца, са превърнати в робини за разплод. Книга, измислен свят… Но писателката Атууд казва, че всичко описано в книгата се случва някъде по света, тя просто го е събрала в една държава.

ОТ РЕДАКТОРА: Идва ли Гилиад – жени само за разплод

Бащите на американската нация са заложили в Конституцията разделението между държавна власт и религия (separation of church and state). Този Върховен съд с помощта на републиканците обаче заличава бързо и сигурно тази линия – със серия от решения от миналата седмица, които останаха в сянката на абортите. Като например, че щатите трябва да ползват нашите пари, на данъкоплатците, за да финансират религиозни училища, независимо колко потискащи и дискриминационни може да са нещата, на които учат децата там. Съдът възстанови на работа и училищен треньор, който се молел на стадиона, и по този начин още веднъж заличиха разделението между власт и религия.

Върховният съд има консервативно мнозинство, след като Доналд Тръмп назначи трима съдии, които излъгаха в Сената, че няма да отхвърлят „Роу срещу Уейд“.

Изборите, дами и господа, имат последици – за данъците и образованието, за здравното осигуряване и елементарното право на един човек да контролира какво да прави сам с тялото си. По същата логика биха могли да въведат задължителна вазектомия за мъжете.

Байдън гневен: Отмяната на Roe vs Wade е трагична грешка

В цялата тази лудница от новини вероятно може да сте пропуснали изумителните изслушвания в Конгреса на комисията, която разследва опита на Тръмп и неговите съучастници за преврат и подмяна на демократичния вот.

Стана ясно, че Тръмп е знаел, че сутринта на 6 януари 2021 г., само няколко часа преди бунта в Капитолия, бунтовниците са били тежко въоръжени, и е насърчил охраната да ги пропусне.

„Въобще не ме интересува, по дяволите, че имат оръжия“, казал Тръмп, цитиран от бившия съветник в Белия дом Касиди Хътчинсън пред комисията. „Те не са тук, за да ме наранят. Махнете проклетите детектори за метал. Пуснете моите хора вътре. Те могат да тръгнат оттук към Капитолия“.

Хътчинсън описа сцени и разговори, на които е станала свидетелка. Според нея тогавашният президент Тръмп е бил прекрасно информиран за ситуацията, но въпреки това се е опитал да се присъедини към въоръжените си привърженици, насочващи се към сградата на Конгреса.

Нейните свидетелства за разговорите й с шефа на кабинета на Тръмп Марк Медоус и с адвоката Руди Джулиани премахват всякакви съмнения доколко антуражът на Тръмп е бил информиран за потенциално взривоопасния характер на ситуацията. Четири дни по-рано Джулиани й е казал, че Тръмп ще бъде при привържениците си, които ще се насочат към Капитолия, и че на 6 януари ще се случи нещо.

Хъчинсън си спомня също, че в разговорите са били споменати имена на две крайнодесни групи, „Прауд бойз“ и „Оат кийпърс“, много членове на които бяха арестувани и обвинени в заговор.

Разбира се, сега всички сме фокусирани и напрегнати от инфлацията и други временни икономически несгоди. Но инфлацията ще премине, заплатите ще се повишат и веригите за доставки ще се адаптират. Последствията от евентуално повторно овластяване на една неуравновесена личност, след като Тръмп не е понесъл сериозни последици за опит за сваляне на демократичния ред, може да са завинаги. Не бива да го позволяваме. Защото изборите наистина имат последици.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА