Открийте ни и в

Америка избира 2020

ОТ РЕДАКТОРА: Когато Тръмп излезе от собствения си балон

Изглежда, че президентът се е паникьосал. И резултатът е виден – над 200 хиляди смъртни случая, срината икономика и краят не се вижда.

публикувано

на

Месец и половина преди президентските избори в САЩ станахме свидетели на нещо необичайно за настоящия обитател на Белия дом. Във вторник вечерта Доналд Тръмп излезе от своя балон на поддръжници и клакьори, които непрестанно го хвалят, подкрепят конспиративните му теории и предлагат „алтернативни факти“ и всевъзможни защити на неговите действия или думи. Но във вторник Тръмп се изправи пред избиратели, които не са решили за кого да гласуват, в телевизионна среща от вида town hall. И той се провали.

Тръмп не успя да даде адекватни и задоволителни отговори по въпроси като справянето с коронавируса, икономиката и расовите отношения в страната на тези избиратели. Заучените му опорни точки, които предизвикват опиянението на тълпите на неговите митинги, сега звучаха кухо. А водещият Джордж Стефанополис многократно трябваше да припомня на зрителите, че нещата, които говори, нямат общо с фактите.

Като много президенти, но може би много повече от всеки преди него, Тръмп е шокиран да разбере, че извън Белия дом хората не работят за него (а обратното) и думите му са поставяни постоянно под въпрос и съмнение. Обама беше шокиран от това разкритие при първия си дебат с Мит Ромни през 2012 г. Но Тръмп живее повече от всеки свой предшественик в ехокамерата на собственото си усещане за правота и величие. По време на тази тв среща с избиратели една от тях трябваше да каже на президента да не я прекъсва и да слуша, докато тя му задаваше въпрос, свързан със здравната реформа и т.нар. pre-existing състояния. Администрацията на Тръмп атакува в съда Обамакеър, който гарантира здравно покритие за хора с такива състояния. Президентът и републиканците обаче от над 10 години искат премахването на Обамакеър, без да предложат своя алтернатива. Водещият Стефанополис припомни няколко интервюта на Тръмп от последните години, в които той обещава, че ще представи здравна реформа до „две-три седмици“, но такъв план все още няма. А в условията на пандемия темата за здравеопазването е водеща.

Въпреки че беше шокиран, Тръмп изглеждаше умерен и подходи с уважение към тези избиратели, които са малка група, но може да обърнат резултата за единия или другия кандидат в оспорвани щати, където разликите ще са между 1 и 2 процента.

В ден, когато САЩ регистрираха над 1,400 нови смъртни случая от COVID-19, Тръмп каза, че е свършил „изключителна“ работа по кризата, и продължи да твърди, отново без доказателства, че вирусът „ще изчезне“ и че много хора „мислят, че маските не са добри“. Кои са тези хора според Тръмп? Сервитьорите.

Но както стана ясно през седмицата, президентът още в края на януари и февруари е знаел колко опасен е вирусът и че едва ли ще изчезне ей така. Разкритието дойде от новата книга на ветерана журналист Боб Удуърд (чиито разследвания по аферата „Уотъргейт“ доведоха до оставката на президента Ричърд Никсън).

„Това ще бъде най-голямата заплаха за националната сигурност, с която се сблъсквате в президентството си“, казал на 28 януари съветникът по националната сигурност Робърт С. О’Брайън на Доналд Тръмп за новия коронавирус. – Това ще бъде най-трудното нещо, с което се сблъсквате.“

Заместник-съветникът по националната сигурност Матю Потингер се съгласил с О’Брайън и казал на президента, че според неговите контакти в Китай е очевидно, че светът е изправен пред здравна криза, сравнима само с грипната пандемия от 1918 г., при която загиват около 50 милиона души по целия свят.

Десет дни по-късно Тръмп се обадил на Удуърд и му казал, че смята, че ситуацията е далеч по-ужасна от това, което той казваше публично тогава.

„Просто вдишвате въздуха и така се предава“, каза Тръмп в телефонен разговор на 7 февруари. „И така, това е много сложно. Това е много деликатно. Освен това е по-смъртоносно дори от вашия тежък грип.“ „Това са смъртоносни неща“, повторил президентът, за да подчертае казаното.

Но по това време Тръмп казваше на нацията, че вирусът не е по-лош от сезонния грип, като предсказваше, че скоро ще изчезне, и настояваше, че неговата администрация го контролира напълно. Ще минат няколко седмици, преди той публично да признае, че вирусът не е обикновен грип и че може да се предава по въздуха.

Тръмп признал пред Удуърд на 19 март, че умишлено е свел до минимум информацията.

Извинението – да не всява паника – е повече от безумно. Тръмп просто реши да лъже с надеждата, че може и да се размине. В моменти на изпитания американската нация, водена от честни лидери, се е обединявала пред всяка заплаха и са я преодолявали. Не защото са се паникьосвали от информацията, а точно защото са знаели срещу какво се изправят. А коронавирусът е „най-голямата заплаха за националната сигурност, с която се сблъсквате в президентството си“, според съветника на Тръмп. Изглежда, че президентът е този, който се е паникьосал. И резултатът е виден – над 200 хиляди смъртни случая, срината икономика и краят не се вижда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА