Открийте ни и в

България

ОТ РЕДАКТОРА: Обиски в домовете на Тръмп и Борисов – прилики и разлики

Изборната есен ще бъде интересна, гореща и драматична от двете страни на Океана и ще зададе посоката на България и на света в следващите месеци и години.

публикувано

на

ОТ РЕДАКТОРА: Всички ги е страх да управляват. Какво следва?

It’s Election Year. Ако живеете в САЩ, чувате това от миналата година. Но това е и положението в България – четвърти парламентарен вот за година и половина. Това е рекорд в най-новата ни история, но все още има да гоним израелците.

Има нещо общо в контекста на изборите в САЩ и България. През март домът на бившия премиер Бойко Борисов беше претърсен, а той самият задържан за 24 часа. Дали нещо, представляващо интерес, беше иззето, не стана ясно. От всичко това, разбира се, нищо не последва. Дори напротив – любезният български съд обяви ареста на Борисов за незаконен.

Преди седмица ФБР претърси дома на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида. Това стана след разрешението на съда, който е видял достатъчно доказателства, за да даде зелена светлина на такова безпрецедентно действие.

Агентите на ФБР са иззели кашони с документи, включително „Различни класифицирани/TS/SCI документи“, съкращение, което се отнася до строго секретна/чувствителна информация. Някои от документите могат да се разглеждат само в специални защитени помещения и никога да не бъдат изнасяни от тях. Сред класифицираните документи има такива, свързани с ядрени оръжия, президента на Франция и други. Да припомним, че тези наистина секретни документи са открити в дома на човека, който през цялата си кампания за президент през 2016 г. не спираше да мрънка за частния имейл сървър на опонента си Хилари Клинтън. А тя беше разследвана от ФБР и не бяха открити нарушения.

Съмнения: Тръмп е бил предаден от своя зет

Междувременно, публичните изслушвания в Конгреса за щурма от 6 януари ясно показаха, че Тръмп е знаел много добре, че няма изборни измами и е загубил (по думите на дъщеря му, министъра на правосъдието му и мнозина негови съветници). Той е бил и наясно, че някои от поддръжниците му са били въоръжени, преди да ги насъска да тръгнат към Капитолия. Разследването на Комисията ясно показва, че щурмът, завършил с девет жертви и множество ранени, не е бил просто спонтанен протест, а „опит за преврат“, провокиран и организиран от Доналд Тръмп и хора от неговото обкръжение.

Дали ще има правосъдие за Тръмп, е трудно да предвидим. Никой друг американски президент не е имал толкова легални проблеми – от граждански и данъчни дела до разследвания за опит за въздействие върху изборния резултат (в Джорджия) до опит за преврат. Но това, което прави Америка велика наистина, е, че правосъдието важи за всеки с еднаква сила.

Превратът в България не беше толкова драматичен. Но беше очакван, методичен и като цяло лишен от фантазия и размах, като този от 6 януари във Вашингтон. И за разлика от него беше успешен.

Съдът реши: Незаконно са арестували Борисов. Той благодари на магистратите

След като 7 месеца новото правителство със странна четворна конструкция беше подложено на натиск, атаки и клатене от вътре и вън, се стигна до логичното – предсрочни избори. И не, не е заради „Маке-дооо-нниияяяя“. Разбира се, че е за пари. И за посоката на България – на Запад или отново към руския ботуш, под който така умело живуркаме. Това ще са съдбовни избори и ще покажат готови ли сме да платим цената за тази неизвоювана от нас, все още, свобода. Епична битка с епично нисък интерес, ако съдя по разговорите си с познати и приятели. А изборите са след по-малко от два месеца.

ЦИК вече обяви, че където е имало секции в чужбина, пак ще има. Това важи за САЩ и Канада също. Има опции да се отворят и нови, а сроковете за това са много кратки.

Демокрацията работи само когато всички участваме в процеса – дори и ако само гласуваме. Изборната есен ще бъде интересна, гореща и драматична от двете страни на Океана и ще зададе посоката на България и на света в следващите месеци и години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено