Открийте ни и в

Твоят глас 2021

ОТ РЕДАКТОРА: Само дистанционният вот ще увеличи гласуващите българи в чужбина

В BG VOICE традиционно правим мащабно отразяване на изборите. Ще покрием вота в Северна Америка и чужбина с десетки камери и екипи. Ще имаме и студио в НДК и над 30 живи връзки

Ясен Дараков

публикувано

на

Тази година предварителният интерес към изборите в България е повишен, но е малко вероятно да произведе по-голяма от обичайната активност в самия изборен ден. По-големият интерес изглежда идва от големия брой подадени заявления предимно във Великобритания, които вече не са в Европейския съюз и там ще има ограничения. Но не само там.

Две седмици преди края на срока заявления за гласуване са подали повече наши сънародници тук, отколкото на предишните избори. В САЩ, както и в другите държави извън ЕС, има ограничения от закона до 35 секции и ако това не се промени, българските власти ще трябва да избират къде да разположат секциите.

САЩ вече имат опит с избори по време на пандемия, и то в най-големия й пик, така че тук има практики, които българските власти могат да приложат. Но най-активната група избиратели, по-възрастната част от емигрантите, все още се страхуват от COVID-19, независимо че намаляват случаите и между 1,4 и 1,8 милиона души се ваксинират всеки ден.

Рекордната активност на българските гласоподаватели в САЩ досега е била близо 10 хиляди подадени бюлетини при общност, която по проучвания на BG VOICE е около 400 хиляди души. Новите играчи сред партиите, например Слави Трифонов, будят допълнителен интерес към темата парламентарни избори в България като цяло. На референдума, който той инициира обаче, имаше огромни опашки пред избирателните секции в Чикаго и на други места, но в края на деня общият брой подадени бюлетини беше толкова, колкото и предишни години. Единственият вариант повече българи в САЩ и в чужбина да участват в изборния процес в България, е някаква форма на дистанционно гласуване – електронно или по пощата. Това са възможности, за които мнозинството от българите в чужбина настояват от години. Още повече, че дистанционното гласуване има дълги традиции в САЩ, независимо че беше поставено под съмнение на последните американски избори от поддръжниците на Доналд Тръмп (според всички институции и съдилища в страната без никакво основание).

Българите, които отидат до урните в САЩ, традиционно гласуват почти наравно за управляващата партия (на местата с повече работещи в производствения сектор и услугите) и за различните десни обединения (в районите със служители в големи компании, ИТ сектора и финансовите институции). БСП и ДПС са много далеч назад в предпочитанията им.

Ще следим с интерес вота за партията на Слави Трифонов, която, също като ГЕРБ, се налага като лидерска партия, както и новата „Републиканци за България“ – със силно чикагско присъствие и заявка за реформи, които пряко касаят българите в чужбина.

В BG VOICE традиционно правим мащабно отразяване на изборите още отреди 10 години. Ще покрием вота в Северна Америка и чужбина с десетки камери и екипи в най-големите избирателни секции. Ще имаме и студио в НДК. Благодарение на технологии като виртуална реалност, тъч скрийн и много други, ще имаме възможност за над 30 живи връзки и ще ги използваме, за да включим и български политолози, които работят в американски университети и изследват политическите процеси в Родината и на Балканите – техният поглед ще бъде наистина различен и интересен. Ще се чуе и гласът на нашите сънародници от различни социални групи в Америка – защо са отделили от времето си, за да гласуват, каква промяна търсят и кое би ги върнало в България. Несъмнено след очакванията им ще чуем вече до болка познати неща – да се създадат правила, които да важат за всички и за чието спазване да има свободни институции, които да следят – полиция, прокуратура, съд. Видяхме в САЩ как, когато институциите работят, те са способни да спрат дори и президент, който иска да подмени изборния резултат. Когато съдебната система работи, това не е възможно. Затова и основните надежди са насочени към установяването на работеща правосъдна система и еднакви правила за всички.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

ЦИК определи избраните народни представители

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ЦИК определи избраните народни представители в 45-ото Народно събрание. Това се случи на заседание на специализирания орган, което се излъчва онлайн.

Окончателният списък на новите 240 лица се очаква да бъде готов в неделя, защото водачите на две листи трябва да изберат от кой район да станат депутати и имат срок от един ден да заявят пред ЦИК от коя листа желаят да останат избрани. Срокът започва да тече от второто поред публикуване на решението на ЦИК на страницата на специализирания орган. Заявлението трябва да е писмено и да постъпи в ЦИК.

В 45-ия парламент ГЕРБ – СДС ще имат 75 народни представители, „Има такъв народ“ – 51, а БСП – 43. ДПС са получили 30 мандата, „Демократична България“ – 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Близо 7000 бяха кандидатите за народни представители, които се състезаваха за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г. кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.

Коалиция ГЕРБ-СДС води в 24-и района на страната. Първенци по резултат са от ГЕРБ – Хасково, но най-голям брой депутати ГЕРБ ще имат във Варна.

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна.

БСП печели по проценти в 31-ви МИР Ямбол, но там получава 1 депутатско място. Социалистите ще бъдат представени с най-много депутати от Пловдив област, които за разлика от останалите места в страната са на второ място по проценти след ГЕРБ.

ДПС е първа политическа сила в Кърджали, Разград и Търговище, а най-много депутати ще имат от Кърджали.

„Демократична България“ печелят вота в 23-ти МИР и в 24-ти МИР София град. Най-голям брой депутати ще имат от 23-ти МИР София град.

„Изправи се! Мутри вън!“ не са първа политическа сила в нито един район. Те ще имат най-голям брой депутати от коалицията в Бургас и 25-ти МИР София град.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента

От Народното събрание се отказват кандидатите от две партии – ДПС и ГЕРБ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента. Те вече са 11.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официалната информация за мандатите, които получава всяка партия.

От Народното събрание се отказват кандидатите от две партии – ДПС и ГЕРБ.

Следизборни размествания - кой от къде ще е депутат

От движението са общо 9 души, сред които кметът на Кърджали Хасан Азис. От ГЕРБ са двама, единият е лидерът на партията Бойко Борисов, който заяви отказа си с аргумент, че имунитет не му е необходим.

Ето и окончателното разпределение на депутатските кресла:

ГЕРБ-СДС – 75

Втори са „Има такъв народ“ – 51

БСП с 43

„Демократична България“ – 27

„Изправи се. Мутри вън!“ – 14

В урните са били подадени над 2,544 млн. бюлетини.

Почти всеки четвърти е дал вота си, използвайки машина. Или общо – 790 хил. са гласували машинно
Недействителните бюлетини са над 86 хиляди.

Депутатите, избрани от 2 района, имат 24 часа, за да посочат откъде ще влязат в Народното събрание.

„ЦИК ще изпрати съобщение на тези кандидати, които са в два изборни района. Ако не заявят своето желание, Изборният кодекс разпорежда че ЦИК служебно заличава втората по време регистрация на съответния кандидат“, уточни говорителят на комисията Таня Цанева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Следизборни размествания – кой от къде ще е депутат

В неделя ЦИК трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще е депутат от Велико Търново. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна, съобщи „24 часа“.

Желание в ЦИК да бъде избран за депутат от 24-и МИР в София е изразил транспортният министър Росен Желязков. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ в Благоевград.

Настоящият спортен министър Красен Кралев е заявил желание да бъде депутат от Русе. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна.

ЦИК съобщи мандатите: колко депутата и в кой район има от всяка партия

Сегашният министър на образованието Красимир Вълчев е заявил желание да е депутат от Шумен. Той освобождава място в Стара Загора от листата на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очаквано е избрала да е депутат от 25-и МИР  в София. Така тя освобождава място в Пловдив. В четвъртък третият в листата на БСП в Пловдив Иван Петков – Бебето благодари за подкрепата във Facebook, след като стана ясно, че става депутат.

По-рано в петъй стана ясно и, че Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ ще е депутат от 25-и МИР в София. Той отстъпва мястото си в Пловдив на председателя на Единна Народна партия Мария Капон.

Избраните от два избирателни района имат срок до един ден от узнаването да заявят пред ЦИК от къде искат да са депутати. В неделя ЦИК трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Нови COVID ограничения в България – само по области

Националният оперативен щаб и Здравното министерство ще обсъждат прилагането на локален подход

Затвори