Открийте ни и в

СВЯТ

ОТ РЕДАКТОРА: С надежда и оптимизъм за новата година

2021-а свали маските на всички (макар да трябваше да носим други), видяхме истинските си лица

публикувано

на

Отминава още една година, която в историята ще остане със своите странности, пандемия и неочаквани обрати. В САЩ тя започна с опит да бъде открадната демокрацията, когато тълпа привърженици на бившия президент щурмуваха Капитолия в опит да спрат сертифицирането на изборната победа на новия. Гледките бяха сюрреалистични, като филм. И нещата не се подобриха значително в следващите 349 дни до края.

Пандемията беляза и тази година, но вече има светлина в тунела. Но както казват американците – най-тъмно е преди изгрева. Докато ваксинацията срещу COVID-19 продължава по целия свят, насред спекулации, фалшиви новини и конспирации в социалните мрежи, се появи нов, по-заразен щам на коронавируса и невиждан досега бум на заразените. Но с по-леки симптоми, засега. Надеждата на учените е, че това е началото на края на пандемията – когато вирусът стане по-заразен, но много по-малко опасен.

И въпреки мрачните моменти през изминалите 12 месеца – надежда остава ключовата дума на 2022-ва. От смяната в Белия дом, през трите избора в България, които донесоха странна коалиция, обещаваща промяна след 12-годишно мафиотско управление.

Да, 2021-ва беше трудна, преломна година за човечеството. Едва ли има някой, който не е бил докоснат от кошмара на всичко, което ни се случи колективно. Но всъщност 2021-а ни показа още веднъж, че само когато сме заедно, обединени, е възможно да преодолеем всяко препятствие – огромното сътрудничество между отделните държави, бизнеси и отделни личности, всеки от нас, направиха възможно намирането на сравнително бързо решение с кризата. Мисля, че това е посланието на изминаващите 12 месеца – светът отдавна е едно голямо цяло. И независимо от писъците на антиглобалистите за стени, разделения, ограничения в пътуването и миграцията, 2021-а още веднъж показа, че това не може да е печеливша стратегия за нашия свят. Обединени в разнообразието си на традиции, обичаи, култури, език и народност, е пътят към просперитет за всички.

2021-а свали маските на всички (макар да трябваше да носим други), видяхме истинските си лица. Сигурен съм, че всеки е направил изводите за себе си, за хората около него, за нещата, на които отделя време и внимание, за приоритетите си. Човечеството има нужда от големи катаклизми от време на време, за да преосмисли посоката си. През вековете това са били религиозни гонения, войни и по-рядко пандемии. На нашето поколение пък се падна да преживее толкова много – смяна на един режим с друг, масова емиграция, войни и шокиращи политически обрати, сега и пандемия. Да се надяваме, че всичко това ни е направило не само по-силни, но по-мъдри и по-добри. И че предстоят десетилетия на спокойствие, растеж и просперитет за всички. Така обикновено е ставало в човешката история и от нас зависи да потвърдим правилото, а не да бъдем отново изключение. Но сигурен съм, че 2022-а ще ни донесе още повече надежда и оптимизъм. И ново начало.

От името на целия екип на BG VOICE ви желая да бъдете най-вече здрави, сплотени и единни – със семействата си, с общността си и хората по целия свят. Да изпратим 2021-а и да погледнем с надежда към новата година. Сигурен съм, че тя ще бъде много по-добра, успешна и благосклонна за всички нас!

Още веднъж – бъдете здрави, щастливи, обичайте се и си помагайте!

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА