Открийте ни и в

България

ОТ РЕДАКТОРА: Успял зад граница. Повод за гордост или не

Изминалите няколко дни отново ни дадоха повод да поразсъждаваме групово върху темата за българската национална гордост. Дава ли повод за такава Кубрат Пулев или не? Актрисата Мария Бакалова? Развятото знаме на Оскарите на Димитър Маринов?

Ясен Дараков

публикувано

на

Изминалите няколко дни отново ни дадоха повод да поразсъждаваме групово върху темата за българската национална гордост. Дава ли повод за такава Кубрат Пулев или не? Актрисата Мария Бакалова? Развятото знаме на Оскарите на Димитър Маринов?

Пулев разбуни отново страстите, след като най-после се докопа до мечтания мач срещу Кличко. Никой не може да му отнеме това – амбицията, упоритостта, добрият мениджмънт и познаване на системата на професионалния бокс с избиране на подходящи съперници, труд и доза талант, които за втори път заведоха Пулев на най-големия ринг. Но това си е лично негов успех и държавата няма нищо общо с нея. България, и ние като общество, не е осигурила на своите спортисти условия за тяхното развитие – от детски школи за откриване на таланти до професионалното им развитие и израстване. Както каза един коментатор във Facebook – българските спортисти са мъченици.

Кубрат Пулев е постигнал всичко това сам. Така, че горд с успехите си заслужава да бъде само Пулев, а за всички останали е въпрос на личен избор. Дали подкрепяш или не Пулев не е въпрос на национална гордост или предателство. Лични са провалите и скандалите му по света – индивидуални, а не национални. С тази особеност, че всеки път, когато се пише за Пулев – добро или лошо – изречението започва с Bulgarian boxer Kubrat Pulev. Така беше в скандала с Джени Суши и после когато го депортираха от САЩ. Така беше и преди, и след мача с Кличко в немските и австрийските вестници, които остро критикуваха думите и поведението на Пулев. Така е и сега – 6 години по-късно, когато той каза, че е научил много от загубата си тогава. Не пролича да е научил каквото и да е на ринга или извън него.

Липсата на уважение към противника е отвратителен пример за всички, които гледат спорт. Да видиш Роналдо и Меси един до друг, когато чакат да разберат кой ще получи „Златната топка“. Или пък Джошуа срещу мексиканеца Анди Руиз – и след загубата, и след последвалата победа на реванша. Или пък Кличко и Джошуа – 1 година след техния мач, при който по-младият успя да отнеме титлите на украинеца. Въпрос на класа, възпитание, спортменство и добър пример.

Личният бранд на Кубрат Пулев е показният национализъм – аз съм българин, гордейте се с моите успехи и ме подкрепяйте дори когато греша, защото всички така или иначе са срещу нас. Истината е, че постиженията на Пулев са си само негови – строго индивидуални успехи на амбициозен и талантлив спортист, успял сам да стигне до задължителен претендент за пояса в тежката категория, два пъти. България като държава и ние като общество нямаме никакви заслуги за тези негови успехи. Съжалявам, ако си мислите друго. Да избираш кого да подкрепиш на етнически принцип е лично право. Аз си мисля, че спортистите, които подкрепяме, трябва да са вдъхновение, пример за подражание и възпитание за подрастващите. Защото децата в България може да се вдъхновят от успехите на Пулев и упоритата му работа, но и да му подражават в поведението на биткаджия от чалготека. “Запомни ме добре”, каза той на Джошуа накрая. Истината е, че нито той, нито световната боксова история ще запомнят Пулев. Той ще остане продукт за вътрешна употреба.

Поведението на Пулев определено не е добре за имиджа на България в чужбина, където малцина знаят нещо повече за Родината ни освен от проявите на хора като Пулев. И това е в ярък контраст със самопромотирания от него бранд на национален патриотизъм и внушението колко много прави той, за да прослави България по света. За съжаление скандалите му засенчват и задминават всичките му спортни успехи на ринга, а славата е скандална.

 

А човек трябва да има и реална представа за себе си – не може да кажеш, че Джошуа го е било страх от теб. Или сме гледали различни мачове, или наистина нямаш представа какво точно ти се е случило.

Гайди, шевици по робата и други “патриотични” символи въобще дори не искам да ги коментирам. Да видяхте нигерийски припеви и шевици около Джошуа? Не. На ринга излезе световен спортист с глобално послание за аудитория, потисната от COVID ограничения. И огромна усмивка.

Пулев е вероятно прав, че му правеха всякакви врътки, за да отлагат и евентуално да не се стигне до този мач. Но не защото някой се страхува от него, а защото е ясно, че мястото му не е на тази най-голяма арена в неговия спорт. Няма какво да покаже – нито като спорт, нито като личен пример. Още по-малко като пари, защото идва държава, в която подкрепата за него е много силна във Facebook, но не и когато трябва да се платят 3 лева, за да се гледа мачът му.

Същата е и драмата с актрисата Мария Бакалова, изиграла дъщерята на Борат във втория филм от поредицата. Дебатът “за” и “против” нейното изпълнение се разви преди месец, когато излезе филмът. На някой не му харесало, че използвала българси език за ролята си. Други, тръмписти и пулевци предимно, не одобриха ролята й, която подиграваше консервативните идеи и постави Руди Джулиани в изключително неудобна позиция в залеза на неговата кариера и живот. Но това е изкуството. Аз лично се изненадах, че филмът ми хареса. А Бакалова игра повече от блестящо. Талант е да можеш да седиш в тази роля в продължение на дни. Бургазлийката е явление и ще продължи напред успешно. Но това си е нейно лично постижение, благодарение на талант, работа, мениджмънт и повод за нейна лична гордост. Хубавото е, че с последвалите интервюта и публични изяви тя е пример за поведение, морал, послание и думи. Тя е добър посланик на България зад граница. Но това е мое мнение. Ако не сте съгласни, е ОК. Нито е повод за национална гордост, нито за срам.

Крайно време е да надскочим това провинциално отношение към успелите българи в чужбина. То издава само комплекс за малоценност на малка нация. Време е да се отърсим от него.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Над 500 фирми фалираха по време на пандемията в България

Сексшоп, цех за торти и частно училище не успяха да преодолеят икономическите последици от пандемията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Над 500 са търговците, обявили несъстоятелност през 2020 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията, дадени на в-к „Монитор”. Според тях през изминалата първа година от пандемията от коронавирус 544 фирми са обявили несъстоятелност. Това означава, че средно по 45 компании на месец са затваряли след фалити.

Техният брой расте значително спрямо предходните две години. През 2018 г. броят фалиралите е 448, докато през 2019 г. той е 486.

През януари в несъстоятелност са обявени 49 фирми, през февруари – 44, а през март техният брой пада на 23. През април спадът продължава, а в петия месец има най-малък брой фалирали – едва 12 фирми. През юни и юли е отчетен най-голям брой фалирали – съответно 62 и 68 фирми. Иначе за периода от март до 21 декември 2020 г. броят на обявените в несъстоятелност търговци е 396.

Предходните две години показателят се запазва на близко равнище, като не пада под 350. От 1 март до 21 декември 2018 г. има 368 търговци, обявени в несъстоятелност, а на следващата година – 379. Най-голям ръст в броя има през 2020 г., когато той е нагоре с едва 4,3%, или със 17 търговци спрямо 11 в периода 2018-2019 г. Това отново показва, че пандемията все пак не е успяла да изхвърли толкова много предприятия извън борда, но намали значително приходите на повечето.

Трудно е да се посочи реално кой сектор е най-силно засегнат в България, тъй като при самото си вписване в Търговския регистър търговците обикновено изброяват няколко икономически дейности в своята декларация, а не се ограничават само до една. Така например една от фирмите, фалирали през юни, посочва производството на пластмасови опаковки като своя първа дейност. В следващите редове обаче има посочени „превоз на пътници и товари в страната и чужбина“, „търговия на едро и дребно“, както и „хотелиерска, ресторантьорска, туристическа и рекламна дейност“. В такъв случай счетоводители съветват, че за основна икономическа дейност е редно да се счита тази, при която има най-голям брой лица, работещи по трудово правоотношение или като цяло тази дейност, при която има най-много заети, дори в бройката да влизат хора на непълно работно време.

От друга страна, може да се каже, че най-силно ударени са търговците на дребно и хората с по-малък бизнес, които разчитат на местната клиентела и на продажби, извършени на място. При затварянето на магазините и заведенията не всеки собственик успя да създаде организация за доставки за вкъщи. Това са обикновено магазини за дрехи, обувки, малки ресторанти или кафенета. Засегнати са и тези бизнеси с по-необичайна дейност. Това са търговци, предлагащи услуги, които изискват присъствието на клиента, малки образователни центрове, студиа за йога или зали за обучение на танци.

В тази група попадат и ресторантите с конкретен тип кухня, например индийска, японска, корейска, тайландска и пр., тъй като обикновено те не се посещават от масовия потребител.

Докато се стигне до окончателния фалит на дадена фирма, изминават поне 6 месеца, което е и причината да виждаме ефекта от двата локдауна, въведенив България заради COVID-19, едва половин година по-късно. Така например според Търговския регистър по време на извънредното положение – от 13 март до 13 май 2020 г., са фалирали общо 101 фирми. За това можем да съдим от наличните данни за месеците септември и октомври миналата година. Сред фирмите, обявили крах на дейността си, са туристическа агенция, сексшоп на столичната улица „Цар Самуил“, дружество за търговия с петрол, а също и частна детска градина и училище в богат квартал в София.

Вторият локдаун в страната бе въведен на 27 ноември и продължи до 21 декември. Бърза справка за резултатите от него сочи, че от 1 до 19 май 2021 г. са фалирали 30 фирми, сред които цех за производство на сладкарски изделия и козметична компания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Джипката“ на Бойко Борисов не е една, а са четири

Марката на джиповете е „Тойота“, а информацията за колите е оскъдна, защото макар и купени с държавни пари, употребата им винаги е била тайна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Джипката“, която караше бившият премиер Бойко Борисов се оказаха четири коли, показва разследване на „Свободна Европа“. 

Марката на джиповете е „Тойота“, а информацията за колите е оскъдна, защото макар и купени с държавни пари, употребата им винаги е била тайна.

Националната служба за охрана (НСО) ползва четири такива автомобила, които са предоставени от държавните горски предприятия. 

Борисов пред джипката: Мили мои опоненти, аз ви предлагам мир (ВИДЕО)

Единият от автомобилите е „Тойота Тундра Крю“, а другите три са „Тойота Секвоя“. 

Джипът бе неразделен атрибут от изявленията на Борисов. Показвани бяха магистрали, заводи, тунели. Миналото лято по време на антиправителствените протести дори заседанията на правителството бяха без присъствието на медиите, а премиерът тогава правеше голяма част от своите изявления именно от неговата „джипка“. 

„През джипа на министър-председателя Бойко Борисов светът се вижда по друг начин, не с онзи хейт и негативизъм. Виждаме позитивните неща, не само негативните“, каза през януари бившият заместник-министър на регионалното развитие и пътник от задната седалка на джипа Николай Нанков.

Георги Марков от ГЕРБ: Бойко е роден под щастлива звезда, джипката е символ на направеното

По-внимателните са забелязали, че Бойко Борисов е ползвал повече от един джип, защото на кадрите от последните години се виждат коли с различни регистрационни номера.

Първият автомобил е предоставен на НСО още през 2013 г. Другите три са купени две години по-късно. През 2015 г. държавните горски предприятия в Благоевград, Смолян и Сливен се сдобиват с такива автомобили, за да ги използват за т.нар. „скъп ловен туризъм“. 

В изискванията на обществената поръчка за джиповете бяха заложени редица екстри, сред които кожен салон с климатизирани седалки за предните места, както и монитор за задните места. Цената за един автомобил беше близо 200 хил. лв., което още тогава направи впечатление като прекалено висока цена за кола за ловни цели.

Христо Иванов от АМ "Тракия": "Борисов, ела с джипката и обясни как цената скочи двойно" (ВИДЕО)

Сделката беше защитена от управляващите като целесъобразна. Джиповете за по 200 хил. лева трябваше да возят „милионери от САЩ и Европа, както и шейхове. Те ще са за превоз от летището до ловното стопанство в гората“ – така тогавашният заместник-министър на земеделието Георги Костов защити инвестицията.

Оказа се, че луксозните коли, закупени „за милионери“, не се използват нито от американци, нито от шейхове. 

В края на 2016 г. разследване на bTV показа, че джиповете на държавните горски предприятия возят Бойко Борисов и други политици. Те никога не са ползвани за нуждите на богати чуждестранни ловци, а веднага след като са били купени, са били предоставени на НСО за безвъзмездно ползване.

Всичко за джипката на Борисов – строго пазена тайна

След излъчването на репортажа Борисов (тогава премиер в оставка – б.р.) каза, че е поискал НСО да върне джиповете на горските предприятия.

„Имам няколко смъртни присъди от международни терористи, които съм залавял и екстрадирал. Ако искате аз да съм пушено месо, ме оставете в незащитени коли да се возя. Ще се возя в „Лада Нива“, ще говоря с президента Путин, за да се возя в небронирана кола и да сте доволни“, каза тогава Борисов.

Оказва се обаче, че тогава Националната служба за охрана е върнала джиповете, но за малко.

Мая Манолова подгони по магистралата джипката на Борисов (ВИДЕО)

Връщането е било само за времето, в което Борисов не е бил премиер – между оставката му през 2016 г. и изборите през 2017 г.

„И трите договора са прекратени през февруари 2017 г. През юни 2017 г. е инициирано ново писмо от началника на НСО на основание предстоящото към онзи момент Председателство на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“, пише в отговора на МЗХ. На базата на това писмо са подписани нови договори, които след това са анексирани и са в сила до 2022 г.

Дори и в момента джиповете, които караше Борисов, са на разположение на НСО.

Борисов пак подкара джипката и поиска: Оздравелите бързо пак на работа (ВИДЕО)

Така председателството си минава, но колите остават на разположение на политиците. От службата обаче отказват информация дали Борисов продължава да ползва един или повече от тези автомобили.

„Данни за специалната техника, в това число и за моторните превозни средства, използвани за специализиран транспорт, и други данни относно оперативната дейност на службите за сигурност представляват класифицирана информация“, казаха от НСО.

По закон премиерът и председателят на Народното събрание могат да ползват „специализиран транспорт на НСО“ до 4 години след напускане на заеманата длъжност. 

Борисов кара джипката без сключена гражданска отговорност?

Услугата включва служител на НСО и „автомобил с оборудване“. Поддръжката и горивото на автомобила са за сметка на държавата.

От НСО обясниха, че охраняваните лица нямат право на избор на автомобил. Решенията се взимат от специална комисия, но са тайна. От своя страна охраняваните лица могат да се откажат от услугите на НСО с декларация.

Все още от ГЕРБ не са дали отговор за това дали лидерът на партията Бойко Борисов все още управлява джипа „Тойота“, от която излъчваше в социалните мрежи, както и подал ли е декларация, с която да се откаже от автомобила. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Доходоносен бизнес: Между 100 и 300 лева за фалшив сертификат за ваксинация

Български медицински служители вече въртят далавера с ваксинационни сертификати и ги продават срещу твърда сума

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Български медицински служители вече въртят далавера с ваксинационни сертификати и ги продават срещу твърда сума. Първите далавери вече са факт, пише Монитор.

За фалшивите сертификати, които удостоверяват, че притежателят им е ваксиниран срещу коронавирус и може да пътува спокойно по света, има твърда цена.

Всички сертификати за ваксина срещу COVID-19 трябва да бъдат преиздадени

Тарифата варирала между 100 и 300 лева.

Доходоносният бизнес се развива ударно и все повече граждани решавали да си спестят ваксината.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС започва на 27-29 декември

Високопоставен служител на ЕС заяви в сряда, че блокът може да даде окончателното си одобрение за ваксината, разработена от Pfizer...

Затвори