Открийте ни и в

Анализи и коментари

ОТ РЕДАКТОРА: „Фермата“, патриотизмът на маса и правото на вот в чужбина

От патриотизма за маса се правят не само телевизионни предавания, но и партии, политици градят образа си върху това. Някои партии първо започват именно като тв предавания

публикувано

на

ОТ РЕДАКТОРА: Всички ги е страх да управляват. Какво следва?

„Фермата“ е едно от гледаните предавания в България. Въпреки че определям продуцентите му за мои приятели, а в един от сезоните участва един от най-близките ми приятели, намирам побългарената концепция на шоуто за ужасна. В оригинал то изкарва хора от големия град и ги сблъсква с живота във ферма. В България няма такива градове и хора. Затова шоуто залага на друго – патриотизъм за маса. Това е вървежен бранд в България. От него се правят не само телевизионни предавания, но и партии, политици градят образа си върху това. Някои партии първо започват именно като тв предавания, използвайки патриотизма за маса – малко Македония, малко народни песнички, истории за славно вековно минало и хоп – референдум за смяна на политическата система. После втори, с друга идея за нова политическа система.

Патриотизмът на маса води до тъпи въпроси като – „Какво ни интересува нас смъртта на Кралицата. Нас ни интересува България.“ Мнозина го задаваха последните дни.

В един от епизодите в този сезон на „Фермата“ се провела дискусия дали българите зад граница да имат правото да гласуват. Реших да го гледам. Дискусия за 3 минути. Резултат от вота – общо 13 души, 3 против правото на глас, 5 твърдо „за“, двама поставят условие – да не си напуснал България преди повече от 10 години, а трима се въздържаха (макар че в дискусията единият от тях да обясни, че е против). Резултатите затвърждават позицията ми срещу референдумите в България.

Доклад на ЦРУ: Руски войници са били избити от извънземни преди почти 30 години

Един от фермерите обясняваше за лични карти, адресна регистрация и Конституция и правото на вот. Дано доенето на кравата и рязането с трион му се отдават повече.

Участничка с името Камелия, родена в Търново, но живееща във Флорида, обаче разказа как всеки път когато има избори, кара няколко часа до най-близката до нея секция, гласува за 5 минути и след това шофира наобратно. Припомни и че по време на турското робство двигателят за освобождението са били именно българите, които тогава са живеели в чужбина.

Правото на глас е безусловно. То не е привилегия. То се получава с раждането на всеки гражданин и не може да бъде отнето заради свободната воля на този гражданин да живее където и както намери за добре. Това е крайъгълният камък на демократичните общества и процес.

Да погледнем в по-практичен план обаче. „No taxation without representation“ е мотото на Американската революция в средата на XVIII век, с която тринайсетте колонии се отделят от Британската империя и поставят началото на Съединените щати. Протестът на първите заселници тук дошъл от това, че те не искали да плащат данъци на Англия, без да имат възможност да бъдат представлявани в техния парламент. Те смятали, че с това правата им на англичани са били нарушени, и решили да се отделят. Прословутото бостънско чаено парти е от този период.

Българите зад граница всяка година внасят близо един милиард долара, което ги прави най-големият чуждестранен инвеститор. Част от тези пари отиват за различни такси и данъци – като ДДС например. С всички вече въведени ограничения, липсата на дистанционно гласуване българите зад граница сме поставени точно в същата ситуация като първите американци – плащаме данъци, но не сме представени в парламента.

Ние обаче революции не правим. Масово не гласуваме в САЩ и Канада – рекордът е около 11 хиляди души. Това е срамно. И дава още един довод на тези псевдопатриоти по телевизията да говорят за ограничаване на правото ни на вот в чужбина.

Лично смятам, че патриотизмът не е да споделяте във Facebook ликовете на националните ни герои с някой техен цитат, изписан често с грешки (а понякога дори не е истински цитат). Нито да тропате хорца по всякакви безумно тъпи инициативи, да гледате „Фермата“ с възторг на надяналите носии участници, докато доят крави и коват пирони. Или да си слагате лепенки с трикольора на американските си автомобили.

Патриотично е да гласувате. Всеки път. Колкото и често да е това.

Тайните знаци на кралица Елизабет II: Какви сигнали е изпращала с чантата си

А като избирате за кого да гласувате, да помните и да търсите истината за историята ни и не забравяте думите на националните ни герои. „Всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що-годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.“ – Захари Стоянов (по повод руската съпротива срещу Съединението, което отбелязахме наскоро).

„Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни Българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!“ – Георги С. Раковски.

„Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ – Васил Левски в писмо до Любен Каравелов.

Така че на тези избори – отрежете им чепките, не им гласувайте доверие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено