Открийте ни и в

Твоят глас 2021

ОТ РЕДАКТОРА: Ще върне ли Слави Борисов на бял кон?

Ако искаше прозрачност, Слави можеше да излъчва преговорите с другите партии в интернет, а не да свежда проектокабинет, сякаш е шеф на другите партии или избирателите

публикувано

на

Концепцията на много избиратели – „той ще е добър политик, защото е добър бизнесмен“ – много рядко се оказва вярна. Поради простата причина, че успешните бизнесмени имат силен характер и взимат еднолични решения, за които сами носят лична отговорност и лично понасят последствията. В политиката не е точно така – там трябва да се съобразяваш с другите партии (особено ако нямаш пълно мнозинство), синдикати, различни организации, да се отчиташ на медиите и дори да отговаряш на тъпи въпроси – така работи демократичната система. Много успешни бизнесмени трудно правят този преход, някои никога не успяват. Слави изглежда ще е от последните.

Да имаш (почти) равен резултат със следващата сила и да нямаш мнозинство не ти дава пълен мандат да управляваш. Дава ти правото първи да започнеш разговори с останалите партии за възможно управление съвместно. За втори път в рамките на три месеца избирателите дават ясен сигнал на политиците, че няма да дадат властта еднолично на никого и че искат компромис в рамките на парламента. И точно това трябва да се случи.

Да се караш от ефира на собствената си телевизия, да ръсиш поучителни слова във Facebook не е нов модел нито на общуване с избирателите, нито на управление. Да предложиш еднолично кабинет и програма на принципа – ако искате, подкрепяйте, ако искате – недейте, не е това, което се случва в нормалните парламентарни държави.

Всъщност ние забравихме, че България е такава. От над десетилетие тя е премиерска държава. Но всъщност Министерският съвет е изпълнителната власт – да изпълнява решенията на Народното събрание, а не да бъде просто утвърждаващ орган за решенията на премиера. А Слави Трифонов дори не е избран от нито един гражданин – той не е депутат и с оглед на това, също трябва да приеме една ограничена роля – освен парламентарна република, България е и представителна демокрация – а Слави не представлява никого, защото реши да не е кандидат за нищо.

Да обясниш, че проектокабинетът ти не е „реден в зайчарник или нечии сараи“, а да сложиш начело кандидат-премиер, бил министър в два кабинета със сериозното участие и влияние на ДПС, всъщност веднага поражда съмнения дали не е правен точно в този същия Сарай. А и да припомним, че по времето на Николай Василев като министър на икономиката 21-годишният тогава Делян Пеевски става член на борда на директорите на държавното Пристанище – Варна. Другите съмнения за корупционни подвизи може да намерите сами в интернет. Просто не отговаря на „Време е за друго“ – посланието на ИТН преди изборите. Това другото вече сме го гледали. И срещу него месеци наред хората протестираха. И няма никаква бройка добре образовани в САЩ и Западна Европа министри, говорещи чужди езици, които да могат да компенсират тези съмнения. Слави или бързо трябва да излезе от ролята, в която 20 години го гледаме в тв ефир на едноличен, деспотичен бизнес диктатор, или много бързо ще осъзнае, че времето му изтече – както се пее в една негова песен. Парламентарната демокрация изисква разговори, преговори и писмени гаранции между коалиционните партньори. И не е нужно това да се случва на тъмно – както направи с кастинга си за политици – Слави може да покани и да излъчват на живо преговорите между потенциалните му коалиционни партньори. Ако целта наистина е прозрачност.

А иначе цялата тази ситуация със сигурност много се харесва на ДПС и ГЕРБ. Първите от месеци говорят за „експертен кабинет на обединението“, а вторите се надяват да се повтори сценарият от 2013 година. Не го ли помните? ГЕРБ и Борисов връщат мандата, защото не могат да съставят кабинет. БСП го взима, правят Пламен Орешарски премиер. Той предлага Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Следват протести, оставка, а Борисов се завърна на бял кон на „Дондуков“ 1. Сега отново се надява на повторение. И Слави идеално му подава топката – както в онова злополучно тяхно телевизионно интервю, в което Борисов извади отговорите на въпросите на Слави от вътрешния джоб на сакото. Това всичкото вече сме го гледали. Кога ще се научим…

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

Официално от ЦИК: Избирателната активност на балотажа е 34,84%

Радев взе близо 67%, а Герджиков почти 32%

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

При обща избирателна активност 34,84% е приключил балотажът за президент и вицепрезидент в неделя, обобщи официално Централната избирателна комисия.

Избирателната активност е към 20:00 часа на 21 ноември.

От 6 632 375 избиратели до урните са отишли 2 310 903 души.

Социолог: В България е нямало избори с по-ниска избирателна активност

За Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 избиратели или 66.72% от упражнилите правото си на глас. За Анастас Герджиков и Невяна Митева са подадени 733 791 гласа или 31.80% от гласовете.

Опцията „Не подкрепям никого“ са избрали 34 169 избиратели или 1.48% от гласувалите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Радев срещу Герджиков: Как гласува Чикаго

Машините за вота пристигнаха часове преди изборите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сблъсъкът Румен Радев – Анастас Герджиков в Чикаго завърши в полза на досегашния президент, както и в България. Съотношението в разликата между двамата кандидати обаче е много по-голяма тук – настоящият държавен глава печели сблъсъка с почти 5 пъти повече гласове, отколкото опонента си, подкрепен от ГЕРБ.

Това става ясно от публикуваните протоколи от гласуването на 21 ноември в секциите в Чикаго. Данните показват, че общо в тях са гласували 1552 души, недействителните бюлетини са били 8. За Румен Радев са били 1252, а за Герджиков – 272. 20 души са зачеркнали квадратчето „Не подкрепям никого“.

В секцията в консулството в Чикаго са гласували 94 души. От тях 65 са били за Радев, а 25 за Герджиков. Две са недействителните бюлетини тук и двама са гласували с

Не подкрепям никого“

В трите секции в Дес Плейн съотношението се запазва. В секция с номер 325200525 са гласували 407 българи от Чикаго, 312 от гласовете са били за настоящия президент, а 91 за опонента му. Четирима са отбелязали „Не подкрепям никого“. В секция 325200526 гласа си са подали 198 души, 161 от тях са били за Радев, 34 за Герджиков. Тук недействителните бюлетини са 2, а един е избрал опцията „Не подкрепям никого“. В секция номер 325200527 са гласували 208 души, 173-ма са били за Радев, а 28 – за Герджиков. В нея недействителните бюлетини са 4, а гласувалите с „Не подкрепям никого“ – трима.

В Арлингтън Хайтс (325200513) са гласували 352 души, 291 от тях са били за Румен Радев, 55 за Герджиков, а 6-има са отбелязали „Не подкрепям никого“. В Маунт Проспект (325200534) правото си на вот са упражнили 293-има, от тях за Радев са били 250, за Герджиков 39, а „Не подкрепям никого“ е отбелязан от четирима.

В Чикаго всички секции отвориха навреме за началото на изборния ден. Единственото място в Съединените щати, където бяха разкрити две секции, се намираше в Център „Малката България“.

Машините за изборите за президент и вицепрезидент пристигнаха в града

няколко часа преди самия вот

До последно всички наши сънародници във Ветровития град бяха в очакване на изборните книжа и машини, след като DHL изпрати съобщение до получателите, че машините ще пристигнат в понеделник, ден след изборите. За Австралия и Нова Зеландия пък очакваната дата била 30 ноември.

Бюлетините пристигнаха още в петък.

Съгласно решението на ЦИК с машини се гласува само в три секции в района на Чикаго – в Дес Плейнс (325200525), в Арлингтън Хайтс (325200513) и в Маунт Проспект (325200534).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

ЦИК обяви окончателните резултати от изборите за президент

Ето резултатите на всички участвали във вота

публикувано

на

от

Виж цялата статия

С решение от днешното си открито заседание Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от втория тур на изборите за президент и вицепрезидент от 21 ноември.

Победител на втория тур е кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет и получили 1 539 650 действителни гласове, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Втори, с резултат от 733 791 действителни гласове, са Анастас Герджиков и Невяна Митева – Матеева, издигнати от Инициативен комитет. С „не подкрепям никого“ на втория тур са гласували 34 169 избиратели.

Предстои решението да се обнародва в Държавен вестник.

Ето резултатите на всички участвали в изборите:

№1 Йоло Димитров Денев и Марио Цанков Филев, Инициативен комитет – 5394 действителни гласове

№2 Николай Симеонов Малинов и Светлана Петрова Косева, РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО – 8213 действителни гласове

№3 Росен Пламенов Миленов и Иван Стефанов Иванов, Инициативен комитет – 12 644 действителни гласове

№4 Валери Симеонов Симеонов и Цветан Венциславов Манчев, ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ – НФСБ, БДС РАДИКАЛИ и БНДС ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРИЯ – 8568 действителни гласове

№5 Костадин Тодоров Костадинов и Елена Цонева Гунчева, ВЪЗРАЖДАНЕ – 104 832 действителни гласове

№6 Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, Инициативен комитет – 1 322 385 действителни гласове

№7 Горан Тасев Благоев и Ивелина Колева Георгиева-Стойнова, НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА – 12 323 действителни гласове

№8 Благой Боянов Петревски и Севина Краснодарова Хаджийска, БСДД – Български Съюз за Директна Демокрация – 5518 действителни гласове

№9 Марина Орфей Малчева и Савина Веселинова Луканова, Инициативен комитет – 6315 действителни гласове

№10 Александър Трифонов Томов и Лъчезар Аспарухов Аврамов, БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА – 7235 действителни гласове

№11 Волен Николов Сидеров и Магдалена Ламбова Ташева, АТАКА – 14 792 действителни гласове

№12 Боян Боянов Станков-Расате и Елена Кирилова Ваташка, Инициативен комитет – 6798 действителни гласове

№13 Жельо Николов Желев и Калин Димитров Крулев, ПП ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ – 6154 действителни гласове

№14 Светослав Емилов Витков и Веселин Асенов Белоконски, ПП ГЛАС НАРОДЕН – 13 972 действителни гласове

№15 Анастас Георгиев Герджиков и Невяна Михайлова Митева-Матеева, Инициативен комитет – 610 862 действителни гласове

№16 Луна Йорданова Йорданова и Иглена Димитрова Илиева, Инициативен комитет – 21 733 действителни гласове

№ 17 Мустафа Сали Карадайъ и Искра Димитрова Михайлова-Копарова, Движение за права и свободи – ДПС – 309 681 действителни гласове

№18 Цвета Кирилова Кирилова и Георги Атанасов Тутанов, Инициативен комитет – 7706 действителни гласове

№19 Лозан Йорданов Панов и Мария Хиндова Касимова-Моасе, Инициативен комитет – 98 488 действителни гласове

№20 Мария Петрова Колева и Ганчо Иванов Попов, ПП ПРАВОТО – 4666 действителни гласове

№21 Милен Василев Михов и Мария Йорданова Цветкова, ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ – 13 376 действителни гласове

№22 Георги Венелинов Георгиев и Стоян Андреев Цветков, БНО – 2958 действителни гласове

№23 Веселин Найденов Марешки и Полина Цветославова Цанкова-Христова, ВОЛЯ – 10 536 действителни гласове
„Не подкрепям никого“ – 60 786 действителни гласове

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА