Ръководителят на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова изпрати писмо до председателя на Народното събрание и министър-председателя Кирил Петков. То е по повод “изявление на висш държавен ръководител, с което се оказва недопустим политически натиск и влияние върху работата на прокурори от Специализирана прокуратура”, посочват от там.

“На 23 март министър-председателят направи следното изявление в Министерски съвет по повод разпространена информация, че е образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление от действащ министър: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“, цитира Валентина Маджарова.

“Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение:

Бойко Рашков: Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически акт

„Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт остават съмнение, че има личности, които са над закона”, посочва ръководителят на Специализираната прокуратура.

Същият абзац присъстваше и в съобщението, с което от структурата потвърдиха за досъдебно производство срещу действащ министър по-рано в четвъртък.

“Наясно съм, че според НПК Специализирана прокуратура е компетентна да разследва престъпления от лимитативно посочените лица, заемащи висши публични длъжности. Наясно съм също така, че според Правилника за администрацията на ПРБ и Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в качеството си на административен ръководител съм длъжна да осигуря надлежно регистриране и администриране на всеки един постъпил сигнал. Наясно съм и че до закриването на специализираните органи на съдебната власт магистратите в Специализирана прокуратура са превърнати в „политически мишени“, пише Валентина Маджарова.

Иван Гешев: Бойко Рашков размахва листове - или ги е придобил незаконно, или не са истински

Тя отправя молба да й бъде предоставен списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности, имат право да работят.

„Моля да ни информирате за критериите, които според Вас характеризират едно досъдебно производство като безобразие“, завършва Маджарова.