Открийте ни и в

Български истории

От Хамбург за децата на отец Иван: Христо Алексиев с любов (СНИМКИ)

Филантропът организира поликлиника в приюта в Якимово

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„В лекарската професия е много важно да си сърдечен, да съчувстваш на болния – казва д-р Алексиев. – Когато той се чувства добре, мобилизира всичките си сили за оздравяване. Важно е да усети, че го разбираш, да му внушиш доверие и позитивизъм, да потърси надежда в малките неща…“. Д-р Христо Алексиев не прилича на типичните хирурзи с каменни лица. Запазил е хладнокръвието за миговете в операционната. Излъчва доброта, дружелюбност, позитивизъм, сърдечност и любов към хората.

Той е от хирурзите, за които не е достатъчно да спасяват човешки живот в операционната. Приел е като лична кауза да помага на безпомощните и слабите. От 1979-та с малки изключения живее в Германия. За един от най-успелите наши медици в Германия успехът се постига с много всекидневен труд, търпение, постоянство, коректност. Работи в Хамбург в условията на зверска конкуренция на здравни заведения от Германия и Европа. Оперира и е съдружник във „Фахарцт Клиник Хамбург“, ръководи и собствен здравен център с 3 отделения – обща хирургия, ортопедия и вътрешни болести и обща медицина. Сърцето му обаче нито за ден не е спряло да тупти за България, а умът му – да мисли как да помага на приюта на отец Иван от Нови хан.

Своята коледна приказка той пише не само по празниците, а непрекъснато, ден след ден, вече повече от 12 години. Тихо и без медиен шум. През 2007-ма жестока катастрофа преобръща живота на семейството му.

Кола помита съпругата му Роза

След няколко месеца борба между живота и смъртта Бог му връща любимата жена, а той се зарича, че ще върне доброто, дадено му свише. Силно впечатлен е от мисията на отец Иван и приема хуманното му дело като лична кауза. В Нови хан пък среща германския журналист Клаус-Петер Лийкфелд, който прави репортаж за отеца. Двамата филантропи събират в Германия кръг от почитатели на социалния проект на отец Иван – българи и германци от Мюнхен, Берлин и Хамбург. Оттогава за сиротите души на отеца д-р Алексиев е като ангел, слязъл от небето.

През 2015 г. заедно със свои съмишленици той регистрира дружеството „Арс унд Хуманитас“, което организира благотворителни изложби, концерти и филми в помощ на приюта. В красивата огледална зала на „Museum für Kunst und Gewerbe“ – един от най-значимите в Хамбург музеи – вече са проведени 7 благотворителни концерта за каузата „Якимово“ – втория социален проект на отец Иван. За личните средства, които влага при организирането на благотворителните акции, д-р Алексиев не желае да се споменава. „По-добре пишете за отеца, той е важният“, казва филантропът.

Д-р Алексиев се вълнува, че миналата година е привлякъл и един германски аристократ за каузата – Макс Граф фон Шверин, който е от една от най-старите благороднически фамилии в Германия. „Смисълът на изложбата му беше да се даде публичност на каузата на отеца“, казва докторът. В хуманното му дело много помага и проф. Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Хамбург, който от години лично се ангажира с каузата му.

През 2015 г. д-р Алексиев чува, че отец Иван е купил с дарения къщи в монтанското село Якимово, където настанява 250 свои питомци, като в Нови хан остават по-безпомощните – майки с деца. Когато децата пораснат, отец Иван ги премества в къщи в Якимово и им осигурява поминък.

Проектът в Якимово е изключителен!

В едно запустяващо село в най-бедния район на Европейския съюз изведнъж отиват 250 млади хора – това е като топъл дъжд!“, въодушевява се докторът. Силно впечатлен, той решава да съсредоточи усилията си в Якимово. Води група германски журналисти в България и режисьорът Теес Клан прави пълнометражен документален филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван“, а публицистът Клаус-Петер Лийкфелд публикува в германско списание репортаж за Якимово. Вълнуващият филм и репортаж докосват сърцата на германците и те събират дарения за приюта.

Докторът е привлякъл съмишленици и от настоятелството на българския православен храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Хамбург, който от месец май миналата година има вече собствена сграда. Те заедно натоварват един тир с мебели, медицинско и болнично оборудване, битова техника и всякакви предмети от бита за Якимово. Д-р Алексиев е възхитен от отец Кръстин и хората от църковното настоятелство. „Не минава наша акция за Якимово без тях! Тези млади и много енергични хора на по 30-35 години са неуморни! Събират мебели, бяла техника, всичко, необходимо за Якимово, а когато им звънна, че трябва да се товари нещо, винаги са насреща“, хвали ги докторът.

От няколко години е станало традиция всяко лято или есен д-р Алексиев заедно със свой приятел, бизнесмена Волфганг Брийст, да идва в България, за да разбере от какво имат нужда в приюта. А Брийст с цялото си сърце е посветен на каузата на своя приятел. От посещенията в Якимово германската група разбира, че най-големият проблем е липсата на качествена медицинска помощ в района. Затова през 2015 г. се захващат с изключително смел проект –

здравен център в запустелия Северозапад.

 В Якимово е ремонтирана една от най-големите сгради, собственост на приюта, за здравен център със средства от Хамбург. Монтирани са климатици и е осигурена нужната апаратура. „На 28 октомври миналата година прерязахме лентата. Предадохме сградата на стопаните й – кмета на Якимово Георги Георгиев и директора на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ – Лом, д-р Георги Савков, тъй като поликлиниката в Якимово ще е филиал на тази болница“, казва д-р Алексиев.

Това е обаче само първият етап от амбициозния проект на д-р Алексиев. В по-далечно бъдеще се планира дневна клиника с операционна зала. Миналата година от Хамбург е изпратен в Якимово тир с медицинска апаратура и всякакви други пособия – дарения, които докторът осигурява от „Фахарцт Клиник“. Следващият етап е рентген, а после – хирургичното отделение да прерасне в болница за активно лечение. „За някои това може да звучи нереално, в този затънтен край да се правят сложни операции, но ще го направим стъпка по стъпка“, убеден е филантропът.

„Решихме най-големия проблем“, вълнува се благодетелят. Той е организирал много ценно сътрудничество между „Фахарцт Клиник“ и МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ в Лом. Доволен е, че вече е в близки приятелски отношения с д-р Георги Савков. „Той е много енергичен човек, ангажиран е лично с проекта на отец Иван, и пое грижата за поликлиниката в Якимово и осигуряването на специалисти от ломската болница, които веднъж-два пъти седмично да правят прегледи в селото. Сега сме една сговорна дружинка – ние помагаме на болницата в Лом, а от там ще пращат специалисти да преглеждат хората в Якимово“, доволен е д-р Алексиев. Миналата година той организира дарение за болницата в Лом – 24 модерни легла с дистанционно управление, специализирани за следоперационно лечение. От приюта на отец Иван пък в ломската болница е прехвърлена част от качествената операционна техника, дарена от Хамбург. „Сега големият ни проблем е, че трябва да осигурим от Хамбург постоянен поток от средства за хонорари на лекарите, които ще преглеждат в Якимово, тъй като много от хората там не са здравноосигурени“, казва д-р Алексиев.

60-годишният

Христо Алексиев е второ поколение лекар

наследил е любовта към хирургията от баща си д-р Георги Алексиев. Майка му д-р Виржиния Алексиева и брат му д-р Александър Алексиев също са лекари. В края на 50-те години родителите му работят в малко градче до Гьотинген, Германия, а 5-годишният Христо попива миризмата на болница. На 8 години вече мечтае да стане хирург като баща си.

Когато семейството му се връща в България, Христо завършва Софийската математическа гимназия, а после следва медицина в Хале. Специализира коремна хирургия и травматология. За православния християнин не е пречка да работи в германски католически и протестантски болници. „В условията на комунистическия режим в Германия тези здравни заведения даваха много по-голяма свобода на медиците“, казва докторът. Той е от първото поколение лекари в Германия, въвели и разпространили лапароскопските (безкръвни) операции още през далечната 1991 г. Кандидат е на медицинските науки по висцерална (коремна) хирургия, автор е на десетки научни публикации в медицински издания.

От много години д-р Алексиев е в щастлив брак с чилийката Роза, в която се влюбва още като студент в Хале. Споделя, че тя е променила изцяло живота му. Заедно решават и проблемите в работата му, като Роза е сърцето на собствената му клиника. Семейството има две дъщери. Голямата, Виржиния, е германист и работи в Хамбург, където се влюбва и се омъжва за колега на доктора – ортопед. Д-р Алексиев е щастлив дядо на момченце Янис Христо. Малката дъщеря Виктория завършва магистратура по мениджмънт в университета „Луиджи Бокони“ в Милано. Семейството е посветено на каузата на отец Иван и всеки помага с каквото може. Роза и малката му дъщеря са католици, а той и голямата – православни християни, но това не ги разделя, а всеки уважава традициите на другия.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Българче – №1 в математическата лига на САЩ

Още две деца от България триумфираха на финала във Флорида.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Димана Праматарова, сн. Фондация „Димитър Бербатов“

13-годишно българско момиче впечатли света от Флорида, където преди дни се проведе Международният финал на Американската математическа лига. Димана Праматарова от Пловдив стана абсолютен шампион в надпреварата с впечатляващо постижение – тя успя да реши 80 задачи за по-малко от 10 минути.

Представянето на България във Флорида бе още по-бляскаво, защото второ и трето място отново са заети от български ученици – Сияна Павлова и Васил Стойков. Заради пандемията от коронавирус състезанието се провежда онлайн, но това не пречи на българските таланти да оставят конкуренцията назад в класирането и да спечелят първо място и в отборното класиране по държави.

Димана е шестокласничка в Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив.

Младата математичка се бори в четири изключително трудни кръга, а накрая й се налага да участва в допълнителен рунд за определянето на големия победител. Ученичката успява да реши сложна задача за 45 секунди и с лекота преборва деца от Индонезия и Казахстан.

Трите българчета се обучават в „Академия ХХI век“, а преподавателите им са във възхита от успеха им.

Цялото състезание продължава около четири часа, през които Димана била толкова напрегната, че дори

не хапнала залък хляб

и не пила вода, тъй като искала да е максимално концентрирана. Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел да се организира турнир между най-изявените ученици по математика в националните гимназии по целия свят. Прави се много сериозен подбор, преди да се стигне до финалния кръг, а победата е символ на престиж.

Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно състезание. Годишно ARML провежда повече от 400 състезания, в които участват повече от 30 000 ученици от САЩ, Филипините, Индонезия, Индия, Грузия, Хавай, Ботсвана, Намибия и др.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват задачи от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия и др

Димана е едно от талантливите

деца на фондацията на Димитър Бербатов

и печели всяко състезание, на която се явява. През 2019 година няма състезание, в което да е участвала и да не е спечелила призово място. Само за изминалата година става първа на ММО на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO), квалификацията за Хонконгската ММО (HIKMO), квалификацията за Тайландската ММО (TIMO). Печели с максимален резултат за нейната възрастова група ОМТ „Румен Грозданов“, І НС по финансова математика. Единствена в Пловдивска област до V клас, в областния кръг на НС „Европейско кенгуру“ получава максималния резултат от 100 възможни точки. Заема първите места в XXVI Великденско НС, финалното състезание на клуб „Математически таланти 2019“, XXVIII НМТ „Черноризец Храбър“, XXVII НМТ „Иван Салабашев“, ОМТ „Димо Малешков“, XXVII Коледно НМС.

За поредна година Димана беше наградена с еднократна стипендия от Община Пловдив за постигнати високи резултати в областта на математиката.

Талантът й обаче не се изчерпва само с високите постижения в точната наука.

Тя обожава да прави миниатюрни скулптурки и цели сюжети от цветна полимерна глина. Умее да рисува прекрасни картини с различна техника. В свободното си време създава и уникални 3D макети от картон и пластелин. Обича да чете енциклопедии и да гледа филми за планетите и звездите. Кара ски, обича да плува, да играе футбол и народна топка.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

„Чудната градина“ в Добрич дава хляб и сбъдва мечти (ВИДЕО)

Научете повече за чудесата, които прави едно от първите социални предприятия в България.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Станислав Колев

Достоен живот – това осигурява едно от първите социални предприятия в България, намиращо се в сърцето на Добруджа. Създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и наречено „Чудната градина“, защото превръща един пуст терен в Добрич в китна градина с оранжерии за зеленчуци. Там млади хора с увреждания сами вдигнаха 4 оранжерии и днес вече изкарват прехраната си с произведеното.

„Чудната градина“ дава не само препитание на младежи, които трудно се интегрират в обществото, но и в условията на пандемия сбъдва мечти.

„Как да не сме чудни, след като наистина

чудесата следват едно след друго

още от първия ден на създаването на градината“, с усмивка казва Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

„Чудната градина“ дава шанс на 22-ма младежи да живеят пълноценно. Те получават заплати и осигуровки и плащат данъци. Получават и още нещо – чувството за лично достойнство. Започват дейността си преди две години, когато отглеждат първите си цветя на покрива на сградата на Дирекцията за социално подпомагане. „Тогава беше много колоритно да се види как се отглеждат цветя на покрив и как се катерихме като маймуни, за да можем да ги отгледаме. Продадохме ги по пазарите и тогава спечелихме първите средства на социалното предприятие“, спомня си Мария Методиева.

Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

 

С получените средства вдигат първата оранжерия. Днес вече са четири и един разсадник. В тях се отглеждат домати и краставици, а на открито – тиквички и зеле.

Пътят от идеята до реализацията на социалното предприятие е дълъг и труден. Минават години, докато Мария успее да види мечтите си осъществени.

„Всички хора, които работят в градината, са хора с увреждания. Ние направихме предприятието не просто като хоби и да имаме какво да правим, а просто за да намерим възможност именно на хората с интелектуални затруднения да работят“, разказва за начинанието си тя.

А чудесата там продължават. Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор. С първата заплата сбъдва стара своя мечта.

Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор.

Купува си камера, с която

поддържа свой YouTube канал

Здравка Атанасова пък обзавежда стаята си с първите си заплати. Сашка още с първите спечелени пари преди повече от година се сдобива с нов гардероб и телефон.

Здравка Атанасова обзавежда стаята си с първите си заплати.

Работата в оранжериите е денонощна. Сериозно изпитание се оказва извънредното положение заради COVID-19. „В градината няма почивен ден, камо ли извънредно положение, най-малко защото няма никакъв вариант зеленчуци да се отглеждат дистанционно и да не се пипнат с ръка“. Вратите на „Чудната градина“ се затварят, но работата продължава. С общи усилия всички залагат новата реколта. Но проблемите идват: оскъдните доходи на оранжериите спадат, тъй като продукцията се продава само на цени на едро. В началото няма средства за заплати и осигуровки, спомня си Мария.

Една от идеите за изход от трудната ситуация е за ваучери за гарантирани продажби. Осигуряват ги със средства, получени от Фонд „Обединени срещу COVID-19“.

Ваучери са раздадени на целия персонал

медицински и немедицински, както и на социалните работници, с които работят, и на всички семейства с член – човек с увреждане. Те получават ваучери на стойност 20 лева. „Знам, че 20 лева не е нищо, но решихме да помогнем на повече хора. Броят на раздадените ваучери е 500. Може би ефектът щеше да е по-голям, ако бяхме раздали по-големи суми, но пък тогава нямаше да можем да раздадем голям брой ваучери. Така гарантирано имаме и продажба на нашата продукция“, обяснява Мария.

Цялата продукция на „Чудната градина“ се реализира както на място, така и по фермерски пазари и след споразумения с малки магазини. Качеството е най-важно за производителите, категорична е Мария.

Ежедневието в „Чудната градина“ е трудно. Но оплаквания няма, има само усмивки, светлина в очите и нови планове.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Все по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Повече или по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада – какво показват цифрите?

публикувано

на

Виж цялата статия

Колко български деца се раждат в чужбина? И колко тук – в Съединените щати и Канада. Отговорът на този въпрос е труден, а статистиката непълна. И все пак дава добра картина.

Блогърът Боян Юруков получи справка от българските власти за последните 30 години – т.е. от началото на прехода и масовата емиграция в чужбина. Числата ни показват дали българската общност от тази страна на Океана расте, подмладява се или старае.

Как да получите BG гражданство за роденото в САЩ дете - по пощата (ВИДЕО)

От 1990-а до 2019 година досега извън България са родени близо 300 хиляди деца. Според данните на Боян Юруков – още около 32 хиляди трябва да бъдат вписани – т.е. общо малко над 331 хиляди.

33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония

“Интересното за Турция е, че броят на децата с българско гражданство, родени там, расте относително постоянно до 2010-та, след което се стабилизира около 5000 на година”, казва Юруков- – Като общ брой следват Германия, Испания и Великобритания.”

Официално от TSA: До България с US паспорт и BG лична карта? Може!

183 460 са българчетата, родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.

За същия период в Съединените щати са родени малко над 14 279 деца, а в Канада – 3 569.

Според Юруков обаче 

данните за Северна Америка не дават пълната картина 

“През годините виждаме стабилен брой регистрации от САЩ, който обаче е подценен, тъй като административната тежест заради разстоянието и недостатъчното консулско обслужване прави много трудно за доста хора да вадят български паспорт, освен когато не е крайно наложително”, казва той.

Интересна е тенденцията по години – тя показва кога българската общност тук се е разраствала най-много и кога това започва да се забавя.

Последна информация: Как се пътува от САЩ до България

Веднага след промените новородените и регистрирани българчета тук се удвояват почти всяка година – от 19 през 1990 година, на 44 през следващата – 1991-ва. През 1996-а са вече 110, а през 1999-а – 243.

Тази тенденция се запазва през следващото десетилетие и достига пик през 2008 година – с 881родени и регистрирани деца. След което цифрите започват да падат – през 2017-а вече са регистрирани едва 601 българчета, през 2018-а – 419, а за миналата година – 116. 

Разбира се, има много българчета, родени в чужбина и особено в САЩ, които не са регистрирани, но тенденцията е ясна.

Данните са подобни и за Канада – 33 през 1990 г. и с пик през 2008-а, когато са регистрирани 247 българчета. След това започва и спадът – 112 през 2017-а, 68 през 2018-а и едва 19 българчета през миналата година.

Преди 2008-ма Испания и Гърция също са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно. След 2010-та обаче се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания, отчита в анализа си Юруков.

Нещо важно, което блогърът уточнява за тези данни, е, че увеличението на родените в чужбина деца не означава, че повече българи напускат Родината. От други източници виждаме обръщане на тенденцията. “Пикът на българчетата, родени в няколко страни, се дължи на редица фактори. Основният е български студенти и емигрирали за работа преди над десетилетие, които вече имат стабилни доходи и са се решили да имат деца. Затова промяната в данните тук са по-скоро ехо от миграционни ефекти години по-рано”, казва Юруков.

Според него обаче малкото регистрирани деца се дължи на 

бюрократични пречки и тромава администрация 

Въпреки че по закон регистрирането на новородено в чужбина българче може да стане административно, от това са се възползвали много малко родители. 

Удължиха срока за издаване на REAL ID за вътрешни полети в САЩ

От събраната информация става ясно, че 4550 акта за раждане са били препратени от консулствата на МВнР между 2015-та и декември 2019-та. По същия начин са минали още 4102 акта за брак и 3247 – за смърт. Това е на фона на 79471 раждания, регистрирани в ГРАО за същия период. Следователно за 94.3% от българите зад граница им е било по-лесно да пътуват до България за акт на детето си, отколкото да го направят в близкото консулство. От това лесно може да предположим, че още доста не им се занимава с процедурата, когато детето ще получи по-лесно чуждо гражданство.

В Щатите има учудващо малко такива актове – едва 2.7% от всички регистрирани деца.

За тези 30 години, които проследяват данните, много от родените в чужбина българчета вече имат свои деца. Интересно е дали те са ги регистрирали като българчета. Данни за това обаче няма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено