Открийте ни и в

Български истории

От Хамбург за децата на отец Иван: Христо Алексиев с любов (СНИМКИ)

Филантропът организира поликлиника в приюта в Якимово
bgvoice

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„В лекарската професия е много важно да си сърдечен, да съчувстваш на болния – казва д-р Алексиев. – Когато той се чувства добре, мобилизира всичките си сили за оздравяване. Важно е да усети, че го разбираш, да му внушиш доверие и позитивизъм, да потърси надежда в малките неща…“. Д-р Христо Алексиев не прилича на типичните хирурзи с каменни лица. Запазил е хладнокръвието за миговете в операционната. Излъчва доброта, дружелюбност, позитивизъм, сърдечност и любов към хората.

Той е от хирурзите, за които не е достатъчно да спасяват човешки живот в операционната. Приел е като лична кауза да помага на безпомощните и слабите. От 1979-та с малки изключения живее в Германия. За един от най-успелите наши медици в Германия успехът се постига с много всекидневен труд, търпение, постоянство, коректност. Работи в Хамбург в условията на зверска конкуренция на здравни заведения от Германия и Европа. Оперира и е съдружник във „Фахарцт Клиник Хамбург“, ръководи и собствен здравен център с 3 отделения – обща хирургия, ортопедия и вътрешни болести и обща медицина. Сърцето му обаче нито за ден не е спряло да тупти за България, а умът му – да мисли как да помага на приюта на отец Иван от Нови хан.

Своята коледна приказка той пише не само по празниците, а непрекъснато, ден след ден, вече повече от 12 години. Тихо и без медиен шум. През 2007-ма жестока катастрофа преобръща живота на семейството му.

Кола помита съпругата му Роза

След няколко месеца борба между живота и смъртта Бог му връща любимата жена, а той се зарича, че ще върне доброто, дадено му свише. Силно впечатлен е от мисията на отец Иван и приема хуманното му дело като лична кауза. В Нови хан пък среща германския журналист Клаус-Петер Лийкфелд, който прави репортаж за отеца. Двамата филантропи събират в Германия кръг от почитатели на социалния проект на отец Иван – българи и германци от Мюнхен, Берлин и Хамбург. Оттогава за сиротите души на отеца д-р Алексиев е като ангел, слязъл от небето.

През 2015 г. заедно със свои съмишленици той регистрира дружеството „Арс унд Хуманитас“, което организира благотворителни изложби, концерти и филми в помощ на приюта. В красивата огледална зала на „Museum für Kunst und Gewerbe“ – един от най-значимите в Хамбург музеи – вече са проведени 7 благотворителни концерта за каузата „Якимово“ – втория социален проект на отец Иван. За личните средства, които влага при организирането на благотворителните акции, д-р Алексиев не желае да се споменава. „По-добре пишете за отеца, той е важният“, казва филантропът.

Д-р Алексиев се вълнува, че миналата година е привлякъл и един германски аристократ за каузата – Макс Граф фон Шверин, който е от една от най-старите благороднически фамилии в Германия. „Смисълът на изложбата му беше да се даде публичност на каузата на отеца“, казва докторът. В хуманното му дело много помага и проф. Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Хамбург, който от години лично се ангажира с каузата му.

През 2015 г. д-р Алексиев чува, че отец Иван е купил с дарения къщи в монтанското село Якимово, където настанява 250 свои питомци, като в Нови хан остават по-безпомощните – майки с деца. Когато децата пораснат, отец Иван ги премества в къщи в Якимово и им осигурява поминък.

Проектът в Якимово е изключителен!

В едно запустяващо село в най-бедния район на Европейския съюз изведнъж отиват 250 млади хора – това е като топъл дъжд!“, въодушевява се докторът. Силно впечатлен, той решава да съсредоточи усилията си в Якимово. Води група германски журналисти в България и режисьорът Теес Клан прави пълнометражен документален филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван“, а публицистът Клаус-Петер Лийкфелд публикува в германско списание репортаж за Якимово. Вълнуващият филм и репортаж докосват сърцата на германците и те събират дарения за приюта.

Докторът е привлякъл съмишленици и от настоятелството на българския православен храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Хамбург, който от месец май миналата година има вече собствена сграда. Те заедно натоварват един тир с мебели, медицинско и болнично оборудване, битова техника и всякакви предмети от бита за Якимово. Д-р Алексиев е възхитен от отец Кръстин и хората от църковното настоятелство. „Не минава наша акция за Якимово без тях! Тези млади и много енергични хора на по 30-35 години са неуморни! Събират мебели, бяла техника, всичко, необходимо за Якимово, а когато им звънна, че трябва да се товари нещо, винаги са насреща“, хвали ги докторът.

От няколко години е станало традиция всяко лято или есен д-р Алексиев заедно със свой приятел, бизнесмена Волфганг Брийст, да идва в България, за да разбере от какво имат нужда в приюта. А Брийст с цялото си сърце е посветен на каузата на своя приятел. От посещенията в Якимово германската група разбира, че най-големият проблем е липсата на качествена медицинска помощ в района. Затова през 2015 г. се захващат с изключително смел проект –

здравен център в запустелия Северозапад.

 В Якимово е ремонтирана една от най-големите сгради, собственост на приюта, за здравен център със средства от Хамбург. Монтирани са климатици и е осигурена нужната апаратура. „На 28 октомври миналата година прерязахме лентата. Предадохме сградата на стопаните й – кмета на Якимово Георги Георгиев и директора на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ – Лом, д-р Георги Савков, тъй като поликлиниката в Якимово ще е филиал на тази болница“, казва д-р Алексиев.

Това е обаче само първият етап от амбициозния проект на д-р Алексиев. В по-далечно бъдеще се планира дневна клиника с операционна зала. Миналата година от Хамбург е изпратен в Якимово тир с медицинска апаратура и всякакви други пособия – дарения, които докторът осигурява от „Фахарцт Клиник“. Следващият етап е рентген, а после – хирургичното отделение да прерасне в болница за активно лечение. „За някои това може да звучи нереално, в този затънтен край да се правят сложни операции, но ще го направим стъпка по стъпка“, убеден е филантропът.

„Решихме най-големия проблем“, вълнува се благодетелят. Той е организирал много ценно сътрудничество между „Фахарцт Клиник“ и МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ в Лом. Доволен е, че вече е в близки приятелски отношения с д-р Георги Савков. „Той е много енергичен човек, ангажиран е лично с проекта на отец Иван, и пое грижата за поликлиниката в Якимово и осигуряването на специалисти от ломската болница, които веднъж-два пъти седмично да правят прегледи в селото. Сега сме една сговорна дружинка – ние помагаме на болницата в Лом, а от там ще пращат специалисти да преглеждат хората в Якимово“, доволен е д-р Алексиев. Миналата година той организира дарение за болницата в Лом – 24 модерни легла с дистанционно управление, специализирани за следоперационно лечение. От приюта на отец Иван пък в ломската болница е прехвърлена част от качествената операционна техника, дарена от Хамбург. „Сега големият ни проблем е, че трябва да осигурим от Хамбург постоянен поток от средства за хонорари на лекарите, които ще преглеждат в Якимово, тъй като много от хората там не са здравноосигурени“, казва д-р Алексиев.

60-годишният

Христо Алексиев е второ поколение лекар

наследил е любовта към хирургията от баща си д-р Георги Алексиев. Майка му д-р Виржиния Алексиева и брат му д-р Александър Алексиев също са лекари. В края на 50-те години родителите му работят в малко градче до Гьотинген, Германия, а 5-годишният Христо попива миризмата на болница. На 8 години вече мечтае да стане хирург като баща си.

Когато семейството му се връща в България, Христо завършва Софийската математическа гимназия, а после следва медицина в Хале. Специализира коремна хирургия и травматология. За православния християнин не е пречка да работи в германски католически и протестантски болници. „В условията на комунистическия режим в Германия тези здравни заведения даваха много по-голяма свобода на медиците“, казва докторът. Той е от първото поколение лекари в Германия, въвели и разпространили лапароскопските (безкръвни) операции още през далечната 1991 г. Кандидат е на медицинските науки по висцерална (коремна) хирургия, автор е на десетки научни публикации в медицински издания.

От много години д-р Алексиев е в щастлив брак с чилийката Роза, в която се влюбва още като студент в Хале. Споделя, че тя е променила изцяло живота му. Заедно решават и проблемите в работата му, като Роза е сърцето на собствената му клиника. Семейството има две дъщери. Голямата, Виржиния, е германист и работи в Хамбург, където се влюбва и се омъжва за колега на доктора – ортопед. Д-р Алексиев е щастлив дядо на момченце Янис Христо. Малката дъщеря Виктория завършва магистратура по мениджмънт в университета „Луиджи Бокони“ в Милано. Семейството е посветено на каузата на отец Иван и всеки помага с каквото може. Роза и малката му дъщеря са католици, а той и голямата – православни християни, но това не ги разделя, а всеки уважава традициите на другия.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Български истории

Виолета Иванова – с мотор през САЩ, Канада и света (СНИМКИ)

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимки: meteo-ride

Българка е на път да стане първата жена в света, обиколила света с мотор. Виолета Иванова, известна сред мотористите като „желязната лейди на пътя“, потегля за следващия си етап – 22 хил. километра през Южна Америка, САЩ, Канада, и после отново към Европа през Мароко. Новото приключение на българката започва на 29 януари.

Виолета няма за цел постави рекорд на Гинес, но това не е изключено, защото тя е първата жена в света, която обикаля света с Harley-Davidson. За приключението си българката казва, че е вдъхновена от жаждата за свобода и от стремежа да покаже на дъщерите си и на всички жени по света, че могат да постигнат всичко, за което си мечтаят, стига да се опитат.

Пътешествието на Виолета започва през април 2019 година

с любимия Fat Bob или „Дебелия Боб“

модел, произведен през 2015 година, наричан така заради дебелата си предна гума. По български желязната лейди го нарича галено Борис.

През юни миналата година Виолета претърпя инцидент – тя си счупи китката и челюстта на три места по време на инцидент в Индия. Оперираха я и след три месеца тя отново се върна на пътя, за да продължи обиколката си.

В приключенския пъзел на българката досега има 19 хил. километра път на бързи обороти през 16 държави и няколко континента – от Азия, през Австралия, Нова Зеландия, Хималаите и Близкия изток. Сменяла е сняг, дъжд, градушки, тропически дъждове, жега, редувала е падания и ставания и с крехката си физика е вдигала 320-килограмовия мотор. Возила се е в индийска линейка, преминала е през пожарите на Австралия и е станала звезда в Тайланд и принцеса в Малайзия. И всичко това на мотор. За тези и други истории Виолета обещава да разкаже на феновете си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Администрации в САЩ и Канада ползват софтуера на BG компания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Радослав Георгиев, Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Администрации в САЩ и Канада използват софтуера на българска компания. И не само. Правителства и бизнеси по целия свят също са се доверили на създадената в България Gtmhub. С нейния софтуер работят и в Обединеното Кралство и Германия. Тя има клиенти и в Азия, Африка, Южна Америка. Също и в България, макар и малко. След

Общината в Сиатъл и канадската столица Отава например използват услугите на компанията, за да направят разходването на публични средства по-прозрачно.

„Персоналът в администрацията на Сиатъл използва нашия продукт, за да постига една по-голяма прозрачност за това как се разходват публичните средства. Отава е първият град, започнал да ползва продукта ни“, каза съоснователят на Gtmhub Радослав Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Софтуерът, създаден от компанията, предоставя услуга през

уеб браузър и мобилно приложение

„Всяка една компания може да си създаде акаунт, в който да качи своите цели, да напише какъв резултат иска, и оттам нататък платформата се грижи за всичко останало“, обясни Георгиев. Софтуерът автоматизира измерването на ключовите резултати и предоставя обратна връзка на хората как се движат спрямо своите цели и дали не трябва да предприемат други действия, за да ги постигнат. Той се предлага на абонаментен принцип.

Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub, Снимка: Gtmhub

Gtmhub стартира 2015 г. и помага на бизнесите да постигат целите си по по-продуктивен и бърз начин.

В началото са започнали със собствени спестявания. През 2017 г. фирмата се присъединява към ускорител за стартиращи компании в Берлин. През 2018 г. те получават първата си инвестиция, а през 2019 г. привличат инвестиция от един от най-старите фондове за рисков капитал в САЩ CRV в размер на малко над 9 млн. долара.

В блог публикация в Medium от фонда CRV коментират, че една от причините да инвестират в българската фирма е, че нейното решение може да се използва в широк брой сектори и независимо от бизнес модела на потенциалния клиент. „Проблемът е в детайлите – интегрирането на информация в цяла организация, обновяването в реално време. Това са бизнес процеси, които изискват автоматизация, и смятаме, че няма по-подходяща компания за трансформация на този сектор от Gtmhub“, пише Рийд Крисчън, партньор в CRV.

Средствата, които компанията е набрала последно, ще бъдат използвани за наемане на нови хора и

разрастване на екипа

Георгиев и колегите му планират да разширят офисите в София, Берлин и Денвър. Офисът в София е най-големият и в него е съсредоточена развойната дейност.

В момента в Gtmhub работят 65 души, като 40 процента от служителите са в София. Компанията има офиси в четири държави в света, сред които и Денвър и Берлин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българка поиска да лети до Луната с японски милиардер

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българка може да бъде първият лунен турист и да лети до Луната в компанията на японски милиардер, а след това да стане негова съпруга. Диана Маринова от Велико Търново се записа в конкурса на богаташа Юсаку Маезава, който той обяви, за да намери спътница до Луната и в живота. Първото туристическо пътуване до спътника на Земята ще се проведе през 2023 г., а Маезава вече изкупи всичките билети за него.

Диана обича предизвикателствата и затова решила да кандидатства, още повече, че вярва, че нестандартните запознанства като това биха могли да прераснат в истинска любов. 21-годишната българка е категорична, че

парите не са водещият й мотив

и че в живота те могат да бъдат само бонус в една сериозна връзка. Тя не се притеснява от възрастовата разлика с 44-годишния японец, защото историята помнела много големи любови между двойки с такива, а и по-големи разлики.

Момичето от Велико Търново не мислило много преди да се втурне в лунното приключение. Само преди дни тя видяла обявата на Маезава в Туитър и веднага се регистрирала. Попълнила нужните данни в официалния сайт на милиардера и веднага станала част от официалната селекция за негова приятелка. Диана вярва, че мoжe дa бъдe идеалната жена за Маезава, а нейната сила са рaзнoрoдните интeрecи. Момичето не знае японски, но има перфектен английски и вярва, че ще се разберат.

Майката и бащата на Диана обаче не споделят ентусиазма й, а са

шокирани от желанието й

И все пак те предпочитат да приемат извършеното от нея като шега. Но момичето гледа съвсем сериозно на състезанието.

„Eднo oт изиcквaниятa e жeнaтa дa бъдe пoзитивнa, a aз винaги cъм уcмихнaтa и глeдaм нa живoтa c рoзoви oчилa. Гoтoвa cъм вeднaгa дa зaпoчнa дa ce пoдгoтвям зa пътeшecтвиeтo дo Лунaтa и дa ce прeмecтя в Япoния. В публикaциятa нa Юcaку тoй гoвoри зa пocтигaнe нa cвeтoвeн мир и aз cпoдeлям нeгoвитe възглeди“, кoмeнтирa Диaнa пред великотърновския в. „Борба“.

Сред качествата, които могат да натежат в нейна полза, тя нарежда и това, че може да готви перфектно и ако бъде избрана за половинка на милиардера, той ще може да разчита винаги на вкусна храна. Тя дори имала идея да му представи българската национална кухня и така да го убеди да инвестира в България.

„Изцялo в cъoтвeтcтвиe c нeгoвoтo жeлaниe зa cвeтoвeн мир e и cъздaвaнeтo нa приюти зa бeздoмни и бoлници зa coциaлнo cлaби хoрa. Cмятaм, чe тaкивa мecтa в Бългaрия липcвaт и тoй би финaнcирaл изгрaждaнeтo и пoддържaнeтo им“, дoпълвa младата жена.

Финaлният кръг oт ceлeкциятa нa извecтния чуждeнeц

щe ce извърши чрeз риaлити прeдaвaнe

пo eднa oт япoнcкитe нaциoнaлни тeлeвизии. Крaйният cрoк зa кaндидaтcтвaнe в нaдпрeвaрaтa зa дaмa нa cърцeтo нa 44-гoдишния мъж приключи на 17 януaри.

Бoгaтcтвoтo нa Юcaку Мaeзaвa e нa cтoйнocт 3,6 млрд. дoлaрa. Тoй e coбcтвeник нa музикaлнa бизнec импeрия в рoдинaтa cи и фирмa зa eлeктрoннa търгoвия нa дрeхи. Минaлaтa гoдинa oтнoвo ce прoчу c eкcцeнтричeн кoнкурc, в рaмкитe нa кoйтo рaздaдe 1 млн. йeни нa 100 души. Лятoтo пък бe избрaн зa първия търгoвcки клиeнт, плaтил учacтиe в туриcтичecки пoлeт c кocмичecкия кoрaб Stаrship нa SpасеX дo Лунaтa прeз 2023 г. Бeзпрeцeдeнтнoтo cъбитиe щe бъдe увeкoвeчeнo c дoкумeнтaлeн филм.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada