Открийте ни и в

България

От четвъртък намаляват изолацията при коронавирус от 10 на 7 дни

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни са преболедували COVID-19

публикувано

на

От четвъртък намаляват изолацията при коронавирус от 10 на 7 дни

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че от четвъртък, 18 август, лицата, при които лабораторно е доказан COVID-19, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с продължителност от 7 дни).

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни са преболедували COVID-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина.

„Промените влизат в сила след издаването на заповедта утре, т.е. от четвъртък. За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новият ред“, уточни доц. Кунчев.

“Решенията какви противоепидемични мерки да се въвеждат и съответно кога с оглед актуалната епидемична ситуация и тенденцията в показателите, които следим, ще се вземат ежеседмично от експертната група, сформирана към министъра. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. В тази връзка и днешното единодушно решение на експертите за намаляване продължителността на карантината и изолацията”, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг във втроник, 16 август.

По думите му всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове.

Родителите с право на болничен за деца под карантина

“Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу COVID-19, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин гарантираме навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира”, каза министър Асен Меджидиев.

Той посоче, че решението дали човек да се ваксинира или не, е лично, а задължението на Министерството на здравеопазването е да осигури възможност за ваксинация и тестване на всички граждани.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено