Открийте ни и в

Интересно

От “Шифърът на Леонардо” до “Дон Кихот”

bgvoice

публикувано

на

Класациите, основани на продажби, са един от най-обективните критерии за това доколко дадена творба на изкуството е добра. Макар масовият вкус винаги да крие риск от популяризиране на пошлото, все пак в повечето случаи, ако едно произведение е заинтригувало голяма публика, то вероятно има своите качества.

Всичко това в пълна степен важи и за романите. Ето кои са най-продаваните световни романи:

Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун – повече от 80 милиона

Тази книга си има собствена страница в Уикипедия, посветена на единствената цел да бъде критикувана. В нея се разглежда всичко – от исторически и религиозни неточности до стила на писане. Въпреки това изглежда доста хора са харесали „Шифърът на Леонардо“, тъй като книгата е продала над 80 милиона копия от публикуването си през 2003 г., а поредицата, от която е част, е вдъхновила не един, а три филма.

Книгата започва с убийство в Лувъра, след което Робърт Лангдън, специалист по символите, е повикан, защото жертвата е изписала кодирано съобщение с кръвта си. Скоро Лангдън и криптологът Софи Ейбрахам тръгват по следите на уликите и разкриват тайна, която е била пазена 2000 години.

Лъвът, Вещицата и дрешникът“ от К.С. Луис – повече от 85 милиона

Роденият в Ирландия Клайв Стейпъл Луис е учил в Оксфорд литература и философия. След като завършва, получава преподавателско място в колежа „Магдален“, част от Оксфорд. Докато е там, Луис се включва в литературна група, в която членува и друг автор от този списък. Луис пише много, но днес е най-известен с поредицата си „Хрониките на Нарния“. Най-известната книга от нея и най-продаваната е „Лъвът, Вещицата и дрешникът“, издадена през 1950 г. Действието в „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ се развива през 40-те и разказва за четирима братя и сестри, които са изпратени на село заради немските бомбардировки. Там те откриват вълшебен гардероб, който е портал към света на Нарния, пълен с говорещи животни. Когато децата пристигат, светът е скован от зима, защото Бялата вещица е омагьосала Нарния. За да помогнат на приятелите си, децата трябва да обединят сили, за да победят Вещицата и да развалят магията.

Първоначално критиците не харесват „Лъвът, Вещицата и дрешникът“, но читателите я обожават. Смята се, че са продадени около 100 милиона копия.

Сън в червения павилион“ от Цао Сюецин – повече от 100 милиона

Един от четирите класически романа на Китай, написан от Цао Сюецин, бездомен писател и художник, който прекалявал с пиенето. Пише книгата на глави през 1750 г., които разменя с роднини и приятели за храна или вино. Умира, преди да навърши 50. Сборник от главите, събрани в книга, е публикуван чак през 1791 г. Дори днес обаче се водят дебати относно истинската версия на историята. Има различни версии за края, които са оцелели до днес, а се появяват и напълно различни ръкописи. Често сравнявана с „Отнесени от вихъра“, „Сън в червения павилион“ е обширна сага за упадъка на богата фамилия и е пълна с проницателни наблюдения върху живота в Китай през XVIII век. Книгата е голяма, като английското издание е повече от 2500 страници и съдържа над 400 персонажа и няколко различни истории. Една от най-известните е за мъж, който се влюбва в една от братовчедките си, но е принуден да се ожени за друга братовчедка и това води до ужасна трагедия. Книгата е огромен хит в Китай, особено след като през 1987 г. излиза сериал по нея.

Десет малки негърчета” от Агата Кристи – повече от 100 милиона

Най-известният автор на криминална литература Агата Кристи е смятана и за най-продавания автор изобщо. Общо тя е написала 66 романа и 14 сборника с кратки истории, като е продала над 200 милиарда от тях; това са по 28 книги на всеки човек. Най-продаваното й произведение обаче е „Десет малки негърчета“, чиято история е толкова известна, че вероятно сте гледали десетки вариации във филмите и сериалите. В книгата 10 непознати са примамени на остров с фалшиви обещания. Единственото общо помежду им е, че са замесени в смъртта на друг човек, но са останали ненаказани. Тогава по време на вечерята те са обвинени в престъпленията си и им е казано, че ще бъдат избити един по един. Скоро персонажите започват да измират по начини, които наподобяват съдържанието на детската песничка „Десет малки индианеца“. Убиецът и начинът, по който са извършени убийствата, са разкрити в послеписа.

Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин – повече от 100 милиона

Като професор по лингвистика в Оксфорд Джон Роналд Руел Толкин оценява есета, когато пише нещо за създание, наречено „хобит“. Оттам се ражда книгата „Хобит“, която е издадена през 1937 г. Първоначално „Хобит“ е считана за детска книга, но това се променя след издаването на „Властелинът на пръстените“, като трилогията е продала над 150 милиона копия.

Хари Потър и флософският камък“ от Джоан Роулинг – повече от 107 милиона

Историята на Джоан Роулинг е като на Пепеляшка. Тя е самотна майка, живееща на помощи в Единбург, Шотландия, когато пише историята на пишеща машина. Когато завършва книгата през 1995 г., тя търси издател, но получава десетки откази. Един от големите проблеми с „Хари Потър и философският камък“ е, че е два пъти по-голяма от повечето детски книги. Нещата поемат обрат за Роулинг, когато директорът на малка издателска къща на име Bloomsbury дава на 8-годишната си племенница Алис да прочете първата глава. След като я прочита, тя настоява да получи цялата книга. Bloomsbury се съгласява да издаде книгата и дава на Роулинг $2400 в аванс. Освен това й казват да си намери работа, защото хората не можели да преживяват само с писане на детски книжки. Днес състоянието на Роулинг се оценява на близо $1 милиард. Останалите книги от поредицата също са бестселъри и до 2013 г. са отпечатани повече от 450 милиона книги.

Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери – повече от 140 милиона

Антоан дьо Сент-Екзюпери бил френски аристократ, писател и пилот. След падането на Франция, той отива в изгнание и се озовава в Ню Йорк сити, където продължава да пише. През втората половина на 1942 г. пише и илюстрира своя най-голям хит „Малкият принц“. Книгата е издадена през 1943 г. в Северна Америка, макар да е написана на френски. Стига до Франция чак през 1946 г., когато Сент-Екзюпери вече не е жив. През 1943 г. той става пилот и на следващата година изчезва по време на разузнавателна мисия над Германия. Идентификационната му гривна е открита 50 години по-късно в рибарска мрежа край Марсилия. „Малкият принц“ прилича на детска книжка, но всъщност е доста задълбочен поглед върху човешката природа и взаимоотношения. Книгата разказва за пилот, който се разбива в пустинята Сахара и там среща малко момче с къдрава руса коса. Момчето му разказва за принц, паднал от малка планета на име Астероид 325. Принцът напуснал дома си, след като се влюбил в роза и я хванал в лъжа, затова тръгнал да обикаля Вселената, за да излекува сърцето си. Макар историята и рисунките да се семпли, те имат комплексен емоционален ефект върху читателите от десетилетия. Книгата е преведена на 250 езика и всяка година се продава в 2 милиона копия.

Алхимикът“ от Паулу Коелю – повече от 150 милиона

Най-известната книга на бразилския автор Паулу Коелю е издадена през 1988 г. В нея се разказва за Сантяго, младо испанско момче с мечта, която го отвежда в Египет. Преди да тръгне, той научава за Личната легенда – нещо, което всеки винаги е искал да направи с живота си. Ако някой реши да следва Личната си легенда, тогава Вселената ще се опита да му помогне. А Вселената е могъщ съюзник. Ако тя е на твоя страна, тогава невъзможното става възможно, също като при алхимията, която се опитва да превърне оловото в злато.

Книгата и историята за преследването на мечтите са любими на много хора. За по-малко от 30 години са продадени 150 милиона копия.

Повест за два града“ от Чарлз Дикенс – повече от 200 милиона

Дикенс е роден в бедно английско семейство през 1812 г. Когато е едва на 12 г, баща му е вкаран в затвора заради дългове и Дикенс напуска училище, за да работи в мизерна фабрика, където лепи етикети на консерви. На 15 г. успява да се върне в училище, но само за кратко, понеже се налага отново да работи, за да издържа семейството си. Година по-късно Дикенс започва работа като репортер на свободна практика. Става и известен карикатурист, който рисува под псевдонима Боз. Работата му като автор и карикатурист води до първия му роман „Посмъртните записки на клуба Пикуик“, издаден през 1837 г.

22 години по-късно Дикенс издава книга, която влиза в историята като една от най-продаваната. „Повест за два града“ разказва за времето преди и по време на Френската революция в Англия и Франция. Проследява историята на дузина персонажи – както бедни, така и богати.

Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес – повече от 500 милиона

„Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес има голямо предимство пред останалите книги в списъка предимно защото е по-стара от тях. „Дон Кихот“ е считан за първия модерен роман и е издаден през 1605 г. Проследява историята на испанския идалго Алонсо Кихот, старец, живеещ в Ла Манша, Испания. Губейки разсъдъка си, той чете книги за рицарство и решава да стане рицар. Обявява се за Дон Кихот Ламаншки и поема на приключения със стария си кон Росинант и верния си помощник Санчо Панса. Още от самото начало обаче нищо не върви по план и следват много забавни сцени. Книгата е хит, когато излиза, но Сервантес не печели от нея и умира беден през 1616 г. След смъртта му романът става още по-популярен и остава такъв до днес. През 2005 г., когато романът навършва 400 години, 10 издателски къщи пускат версия на книгата. Една от версиите от Кралската испанска академия продава всичките 600 000 копия само за два месеца.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

19-годишната дъщеря на Синди Крауфорд се снима полугола за списание

На снимка Гербер позира по къси панталонки и черна полупрозрачна рокля

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Дъщерята на американския супермодел Синди Крауфорд, Кая Гербер, участва в откровена снимка за модното списание iD и стана героиня на корицата му.

Поредица от снимки се появи на нейната страница в Instagram.

19-годишна знаменитост позира на бял фон в няколко полуголи изображения. В първия кадър тя е заловена в черен комплект бельо, а във втория тя лежи топлес в шорти под много мъниста и верижки. Снимана е и в черен плътен връх с процепи отстрани.

На друга снимка Гербер позира по къси панталонки и черна полупрозрачна рокля, през която се виждат гърдите й. Публикацията получи повече от 211 хиляди харесвания.

Автор на снимките е американската фотографка Зоуи Гертнер, която многократно е сътрудничила на списания като Vogue, Dazed, AnOther Magazine, а също така е снимала рекламни кампании за популярни модни къщи.

Феновете оцениха външния вид на моделката в коментарите. „Перфектно“, „Много си красива!“, „Зашеметяващи кадри“, „Влюбих се“, „Боже, най-горещата“, казаха те.

През юли 2020 г. Кая Гербер се появи разголена на корицата на Vogue. Знаменитостта позира без дрехи, коленичила настрани пред камерата и покрила гърдите си с ръце. Заснемането е направено от дуета на фотографите Луиджи и Янго.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Гълфстрийм отслабва: Носи наводнения в Америка и екстремни явления в Европа

Предишни изследвания по темата сочеха, че от средата на 20 век силата на Гълфстрийм намалява с около 15 процента

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Данните от различни океанографски изследователски проекти сочат, че Атлантическата меридионална циркулация, по-известна под името Гълфстрийм – значително е отслабнала. Мощното течение в Атлантическия океан пренася топли водни маси на север към Нормандските острови, Ирландия, Великобритания и по-нататък към Нидерландия, Германия и Скандинавия, съобщи Deutsche Welle.

„Системата Гълфстрийм пренася близо 20 милиона кубически метра вода в секунда, което е 100 пъти повече, отколкото река Амазонка“, обяснява значението на тази климатична система Щефан Рамсторф. Ученият от Института за изследване на климатичните последици в Потсдам е инициатор и съавтор на изследване, което беше публикувано тези дни в специализираното издание „Nature Geoscience“.

Ако Гълфстрийм изчезне, това ще доведе до промяна и във втория по значение климатичен феномен – северноатлантическото дълбочинно течение. То започва там, където отслабва силата на Гълфстрийм – край Исландия. Сега то пренася студени водни маси на голяма дълбочина в обратна посока – покрай двата американски материка чак до Антарктическия океан на юг.

Какво ще стане, ако двете течения се променят?

От Потсдамския Институт за изследване на последиците за климата отдавна предупреждават, че разрушаването на тази система, заради промените в климата, може да има непредвидими последици за природата и човека. Топенето на глетчерите в Гренландия и валежите, които ще зачестяват, ще причинят приток на сладка вода към Арктическия океан. А с това ще отслабва и силата на американското дълбочинно течение.

Как ще се отрази това на сегашната климатична система? Какво ще означава за животинския и растителния свят една толкова масивна промяна на морските течения, които транспортират също хранителни вещества и кислород? Ще промени ли това регионалните климатични зони – къде ще се стане по-топло, къде по-студено или по-сухо? И ще успеят ли човекът и природата достатъчно бързо да се приспособят към новите условия?

Всички тези въпроси учените си задават още отсега. Те се опасяват, че в бъдеще ще зачестят наводненията по северното американско крайбрежие, а Европа трябва да се подготви за повече екстремни климатични явления. Предишни изследвания по темата сочеха, че от средата на 20 век силата на Гълфстрийм намалява с около 15 процента. А новото проучване потвърждава връзката с глобалното затопляне, причинено от човешката дейност.

Безпрецедентни промени

„Резултатите от нашите проучвания сочат, че докъм края на 19 век Гълфстрийм е бил сравнително стабилен. В края на малкия ледников период (към 1850 година) течението започва постепенно да отслабва, а към средата на 20 век тенденцията се засилва.

Някои от данните, с които са боравили учените, не са достатъчно пълни, посочва Левке Цезар от групата ирландски изследователи, включени в изследването. Но въпреки това проучването дава достатъчно показателна картина. А тя сочи, че отслабването на Гълфстрийм е безпрецедентно от повече от хиляда години насам.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

През 2025 г. започва строителството на първия орбитален хотел (ВИДЕО, СНИМКИ)

Станцията Voyager може да заработи още през 2027 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Voyager Station

През 2025 г. трябва да започне работата по първия „космически хотел“ в ниската земна орбита. Той ще бъде оборудван с ресторанти, кино, спа център и стаи за 400 души.

Според проекта, разработен от Orbital Assembly Corporation (OAC), станцията Voyager може да заработи още през 2027 г., с изградената инфраструктура в орбита около Земята. Космическата станция ще бъде голям кръг и ще се върти, за да генерира изкуствена гравитация, която ще бъде настроена на ниво, подобно на гравитацията, открита на повърхността на Луната.

Хотелът на Voyager Station ще включва много от функциите, които бихте очаквали на круизен кораб, включително тематични ресторанти, здравен център и кино. Той ще включва поредица от каюти, прикрепени към външната страна на въртящия се пръстен и някои от тях могат да бъдат продадени на подобни на НАСА или Европейската агенция за космически изследвания.

Все още не се разкриват подробности за разходите за изграждане на космическата станция или разходите за нощувка в хотела, въпреки че се очаква да стават по-евтини благодарение на многократно използваемите ракети носители като SpaceX Falcon 9 и бъдещия Starship.

Космическата станция Voyager Class ще бъде съставена от поредица от пръстени, с множество „модули“, прикрепени към най-външната част от пръстените. Някои от тези 24 модула ще се управляват от Gateway Foundation и ще бъдат предназначени за екипаж, въздух, вода и енергия.

Сн.: Voyager Station

В хотела ще има фитнес зала, кухня, ресторант, бар и други важни съоръжения за хората, които трябва да бъдат на гарата по-дълго.

Останалите модули ще бъдат отдадени под наем или продадени на частни компании и правителства. Например, хората биха могли да закупят един от модулите 20×12 метра за частна вила или множество модули, за да създадат хотел със спа център, кино и др.

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Правителствените агенции биха могли да използват станцията за помещение на собствен научен модул или като център за обучение на астронавти, които се готвят да отидат на Марс.

Идеята за орбитална космическа станция, изградена около централно кръгло колело, се връща към най-ранните дни на космическите пътувания, по идея на Вернхер фон Браун. Той беше един от архитектите на програмата на НАСА „Аполон“ и през 50-те години предложи колелообразно местообитание, което се върти, за да създаде изкуствена гравитация.

Концепцията за станцията Voyager, която е подобна идея, но в много по-голям мащаб, възниква за първи път през 2012 г. с пускането на Gateway Foundation. OAC, фирмата, създадена от фондацията, за да реализира визията на орбитална станция, е създадена през 2018 г. с цел тя да заработи до 2027 г.

Лунната гравитация е около 1/6 от нивото на гравитацията, намерено на Земята, и това е нивото, предложено за станцията. Поради естеството на въртящия се диск, това може да се увеличи или намали чрез завъртане по-бързо или по-бавно.

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Лунната гравитация е 1,6 метра в секунда, на Земята тя е 9,8 метра в секунда – поради относителния размер на звездните тела.

Тестването на степента на гравитация, с което тялото ни може да се справи, ще помогне при бъдещи космически полети на дълги разстояния.

Екипът включва ветерани от НАСА, пилоти, инженери и архитекти, изграждащи система, която включва множество каюти за различни цели и високоскоростен „космически влак“.

Всеки от тези 24 интегрирани модула за обитаване ще бъде с дължина 20 метра и ширина 12 метра и ще има различна функция – от хотелските стаи до киносалоните. Фирмата също така очаква техният пръстен да включва фоайета, концертни зали, барове, библиотеки, фитнес зали и спа център – всички неща, които бихте видели на круизен кораб, но този ще обикаля целия свят на всеки 90 минути.

Първоначално екипът планира да тества концепцията с прототипна станция с много по-малък мащаб и свободно летящо съоръжение за микрогравитация, подобно на Международната космическа станция.

„Това ще бъде следващата индустриална революция“, обясни Джон Блинков, основател на Gateway Foundation, добавяйки, че ще създаде нова космическа индустрия.

Когато тестването приключи, робот на име STAR – Structure Truss Assembly Robot – ще изгради рамката за Voyager в орбита. Първата космическа конструкция ще бъде прототип 61-метров гравитационен пръстен в ниска земна орбита, който може да се завърти, за да създаде гравитация на нивото на Марс – 40% от гравитацията на Земята.

Изграждането му ще отнеме около две години и е наречено „демонстратор на краткосрочен план“ – докато в космоса сглобяването му ще отнеме три дни. Докато хотелът е първоначалната цел на космическата станция с изкуствена гравитация, компанията се надява в бъдеще да отдава пространство под шумове на агенции, включително НАСА и ЕКА.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
България – страната, в която много често се умира от инсулт

България беше последната страна в ЕС, която създаде т.нар. Stroke units – специализирани центрове за лечение на мозъчни удари (инсулти)....

Затвори