Открийте ни и в

САЩ

От юли вдигат цената на бензина и цигарите в Илинойс

публикувано

на

Законодателите на Илинойс одобриха плана на губернатора Джей Би Прицкър, с който, в следващите шест години, от бюджета ще се отделят допълнителни 41,5 млрд. долара и ще се използват за инфраструктурни проекти. Одобрението дойде на 1 юни. Част от тези пари ще дойдат в хазната под формата на увеличени данъци и други нови налози. Така

жителите на Илинойс ще плащат повече за бензин, регистрация на превозни средства, цигари и паркинг.

С плана си Прицкър искаше двойно вдигане на налога върху горивата от 19 цента на галон на 38 цента. Той предложи и увеличение на данъка върху алкохола и хазарта, както и въвеждане на нови данъци за услугите за кабелна телевизия (7% налог), интернет и тези за споделено пътуване, каквито предлагат „Юбър“ и „Лифт“. В плана на губернатора нямаше увеличение да данъците върху продажбите на цигари, но сега законодателите въвеждат такова.

Увеличението на данъка върху бензина беше гласувано така, както го предложи Прицкър и влиза в сила от 1 юли. Този данък не е променян от 1990 г. и с вдигането му

щатът ще стане втория в страната по най-високи данъци върху горивата.

Налогът ще е обвързан и с инфлацията, което означава, че ще нарасне автоматично през следващите години без одобрение от страна на законодателите. Промяната

ще струва на обикновения шофьор около 100 долара повече през първата година. Очаква се, че още в началото на юли бензиностанциите в района на най-големия окръг Кук ще начисляват и още един данък от 3 цента на галон (увеличение, разрешено в новия закон), а предградията в околните окръзи ще добавят по 8 цента. Данъкът върху продажбите на дизел също скача повече от два пъти – от 21,5 цента на 45,5 цента за галон.

Законодателите решиха регистрацията за автомобили да струва 151 долара, по-малко от предложението на Прицкър. Той искаше тя да стане да бъде 199 долара. По-високата цена ще започне да се събира за регистрациите за 2020 г. Разрешителното за  управление на електрически автомобил ще струва 248 долара за година, а досега беше само 35 долара за две години. Увеличението влиза в сила от 1 януари догодина.

Данъкът върху цигарите се увеличава с долар повече от досегашните 1.98 долара на кутия.

Илинойс вече има най-високия данък в страната върху тютюневите продукти.

Електронните цигари ще се облагат с допълнителни 15%. И двете увеличения влизат в сила от 1 юли.

Ще има и нови данъци за паркинг и ползване на гараж. Налогът ще е 9% на месец и ще е в сила от 1 януари догодина.

Скача и данъкът върху продажбите от интернет. Така жителите на Илинойс ще плащат повече за покупки от Amazon, Wayfair или Etsy. Данъкът е в размер на 6.25% и влиза в сила от догодина. Досега потребителите от този щат в много случай не плащаха допълнителни данъци за онлайн покупки, но сега например един диван от Wayfair , който е струвал 100 долара, ще им излезе с 10,25% по-скъп или 110,25 долара.

 

САЩ

Шефът на затворите в САЩ си замина след самоубийството на Епстайн

публикувано

на

от

Американският министър на правосъдието Уилям Бар обяви, че и.д. директор на Федералното бюро на затворите Хю Хъруиз е отстранен от поста и назначен на друга длъжност.

По-рано Бар изрази тревога заради “сериозни нередности” в нюйоркския федерален затвор, където финансистът Джефри Епстaйн, обвинен в трафик на деца с цел сексуална експлоатация, беше открит мъртъв на 10 август. Миналата седмица аутопсия установи, че той се е самоубил.

Отстраниха директора на затвора, в който лежеше Джефри Епстайн

Министерството на правосъдието е подложено на политически натиск от Конгреса заради смъртта на Епстaйн, след като се надигна обществено възмущение, че затворническите власти не са могли да осигурят изправянето на финансиста пред съда.

Бар каза, че ще назначи Катлийн Хок Сойър на мястото на Хъруиз, който се премества на друга длъжност във ФБЗ. Сойър е оглавявала ФБЗ от 1992 до 2003 г.

В своето изявление, с което обяви тези ходове, Бар не спомена Епстaйн.

Там, където умират парите – по $6 млн. всеки ден

Назначаването на ръководител на ФБЗ не изисква утвърждаване от Сената.

 

Продължете по-нататък

САЩ

Бури удрят Масачузец, Бостън и Род Айлънд, ветровете ги носят към Мисисипи

публикувано

на

от

Гръмотевични бури ще ударят тези дни Масачузец, Бостън, Род Айлънд, Ню Хемпшир и Кънектикът. Заедно с бурите още преди средатата на седмицата се очакват и силни ветрове, придружени с градушки.

Във вторник фронтът ще се пренесе към Небраска и Айова до части от Масури, Илинойс и Индиана. Там също се очакват серизни градушки и силни ветрове.

В сряда се очаква лошо време и на североизток, когато студеният фронт ще се премести към региона. Синоптиците предупреждават, че Мисисипи също ще бъде ударен от силни гръмотевични бури, дъждове и ураганни ветрове.

Продължете по-нататък

САЩ

САЩ тества ракета, поразяваща цели на 500 км.

публикувано

на

от

Съединените щати обявиха в понеделник, че са извършили успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране и с обсег над 500 км.

Тестът на ракета с подобен обсег би бил невъзможен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който Вашингтон се оттегли в началото на месеца, след като обвини Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвинението.

САЩ се оттеглят окончателно от Договора за ракетите, подписан от Рейгън

Ракетата, изстреляна мобилна пускова установка на остров Сан Никълъс край Калифорния, успешно порази целта си след полет от над 500 км, се казва в комюнике на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Събраните в хода на това изпитание данни и направените изводи ще бъдат използвани при разработването от министерството на отбраната на САЩ на бъдещия ракетен потенциал със среден обсег, според комюникето.

Представители на САЩ нееднократно са заявявали за възможен тест на крилата ракета с наземно базиране в край на август. В средата на март служители на Пентагона обясниха, че става дума за изпитание на ракета “Томакох” с обсег от хиляда километра.

Русия окончателно се оттегли от договора със САЩ за ядрените ракети

Освен това, през ноември американското министерство на отбраната планира да извърши изпитание на балистична ракета с наземно базиране с междинен обсег.

Според Пентагона ще бъде тествана “съвършено нова ракета”, подобна на “Пършинг-2”. Американските ракети “Пършинг-2”, бяха унищожени до 1991 г. в рамките на изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама