Открийте ни и в

България

От 1 юли: Нов режим за влизане в България (СНИМКИ)

Гърция обеща да облекчи трафика с България

публикувано

на

Сн.: БТА

Нов режим за влизане в България влиза в сила в четвъртък, 1 юли, съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

“Новото в случая е, че разделяме страните на червена, оранжева и зелена зона, на базата на броя заболели и на процента положителни тестове”, обясни той при проверка на граничен пункт Калотина.

Сн.: БТА

Списъкът ще се обновява всяка седмица, така че пътуващите да има предвидимост, каза още Кацаров.

На граничните пунктове ще бъдат разположени още хора, закупуват се и нови устройства за разчитане на сертификати и карантиниране, които ще четат QR кодове, съобщи служебният здравен министър.

Сн.: БТА

По думите му целта е здравният контрол по границите да не става причина за образуването на опашки.

В същото време служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Геори Тодоров обсъди с посланика на Гърция в България Димитрос Хронопулос възможностите за намаляването на трафика и свободното придвижване на хора и стоки през граничните пунктове между двете държави.

Тодоров заяви, че от опашките по границите страда не само бизнесът, който губи реални средства, но и хората, които трябва да стоят в автомобилите и камионите при тези температурни условия.

Сн.: МТИТС

Посланикът увери, че гръцката страна е предприела необходимите действия за облекчаване на преминаването през границите, като очакванията са до началото на следващата седмица трафикът да се нормализира.

От четвъртък на граничен пункт Кулата – Промахон ще има разположени 3 мобилни екип а и 34 допълнителни служители на реда, увери гръцкият посланик. Ще бъде отоврен и пунктът Илинден-Екзохи.

Хронопулос съобщи още, че Гърция отваря два пункта със Северна Македония, което също ще допринесе за намаляване на трафика през Кулата-Промахон.

Тодоров постави въпросът за увеличаване на работното време за граничен пункт Маказа-Нимфея от 7 на 24 часа. Очаква се тази възможност да бъде разгледана от гръцка страна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено