Открийте ни и в

България

От 15 септември: Учебните часове на 5 и 7 клас ще са по-кратки

Ще олекоти ли това тази промяна децата обаче?

публикувано

на

От 15 септември: Учебните часове на 5 и 7 клас ще са по-кратки

От 15 септември учебните часове на 5 и 7 клас ще са по-кратки, а причината е: повече време за упражнение и преговор на наученото.

Началото на новата учебна година

ще започне с реформа. Часовете ща са по 40 минути, но прогимназистите ще учат повече. Седмичният престой на петокласниците в училище се увеличава с 60 минути (или 51 учебни часа повече годишно), на шестокласниците – с 40 минути (или 36 учебни часа повече на година) и на седмокласниците – с 20 минути (18 учебни часа повече годишно).

Това е записано в две наредби, публикувани в Държавен вестник.

Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ

Увеличават се часовете по български език и литература с половин учебен час седмично в 5 и 6 клас, по математика – също с половин час в 5, 6 и 7 клас. В 5 клас с половин час седмично се увеличават и часовете по география и икономика.

“Олекотяването” под формата

на намалени учебни часове от 45 на 40 минути засяга малка част от учениците, защото и без това да на 40-минутни часове заради двусменния режим на учене. Министерството цели с реформата децата да получат време за упражнения и преговор с по-малко натоварване без да се променя учебната програма и без да се удължава учебната година.

МВР залавя по 1000 мигранти на денонощие

Промяната обаче предизвика дебати. Според някои тя не само няма да реши проблема, а ще натовари допълнително децата. 

Според директорите

“при толкова дълъг учебен ден децата от прогимназията ще завършват деня в 19:10 часа, ако учат втора смяна, освен това не е подходящо въвеждането на повече часове, без да има направена съпътстваща редакция на учебното съдържание”.

Плачех, докато гледам: Баща видя онлайн как дъщеря му се дави в Онтарио (ВИДЕО)

От МОН обаче смятат, че няма основание да се говори за повишаване на престоя на учениците в училище. “Дори след увеличаване на часовете по български и математика те остават по-малко спрямо ситуацията, при която учебният час е 45 минути, а добрата организация на училищно ниво може да осигури приключване преди 19 часа”, казват от МОН.

Българските ученици имат най-кратко

задължително учебно време в Европа, допълват от ведомството. Общият брой на задължителните часове в класовете от 1 до 10 клас включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено