Открийте ни и в

СВЯТ

Официално е обявено за приключило изригването на вулкана Кумбре Виеха

Кумбре Виеха отново е в летаргия – потоците от лава са почернели, втвърдени и сбръчкани

публикувано

на

Сн: БТА

Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за да заспи отново – днес бе обявено официално, че изригването на испанския канарски остров Палма, причинило съществени щети, е приключило.

“Днес научната комисия може да заяви, че изригването свърши”, заяви на пресконференция Хулио Перес, директор на аварийния план за действия при събития, свързани с вулканична дейност.

“Няма лава, няма значителни изхвърляния на газ, няма значителни сеизмични трусове”, изброи той и припомни, че това изригване, започнало на 19 септември, продължи “85 дни и 18 часа”.

Вулканът Кумбре Виеха постави рекорд по най-дълго изргиване

Бяха необходими 10 последователни дни без видима вулканична активност – срок, изискван от учените – за да може да се твърди, че случаят е приключил. През последните три месеца неведнъж имаше предчувствия за спиране на изригването, но след няколко дни то се подновяваше, внасяйки смут в живота на острова.

Кумбре Виеха отново е в летаргия – потоците от лава са почернели, втвърдени, сбръчкани и слой от черен пясък – всъщност пепел, покрива местността като с воал.

Ще са нужни години, дори десетилетие, за да се разчисти, изравни и възстанови този обезобразен терен, смятат специалисти.

Експертите вече предупредиха: известно време зоната ще остане опасна, защото продължават емисиите на токсични газове, а и лавата няма да изстине веднага. Без да се забравя рискът от свличания на почвата.

Също като останалите 6 острова от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, близо до северозападните брегове на Африка, Палма е от вулканичен произход и в историята му има немалко подобни явления.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено