Открийте ни и в

Канада

Очаквана нестабилност в САЩ? Канада се готви за няколко сценария

Ако няма нито гражданска война, нито автокрация, какво можем да очакваме? 

публикувано

на

След първата годишнина от бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. имаше много дискусии в медиите за това какво може да предвещават следващите няколко години за американската демокрация, като някои предричат ​​гражданска война или възход на автокрацията. По-вероятно ще видим влошаване на политическата безизходица, нарастващо политическо насилие и страна, която ще гледа към себе си и ще е по-малко фокусирана върху проектирането си на влиянието си в чужбина. Това е бъдещето, което трябва да тревожи Канада, пише за National Post, Балкан Девлен, старши сътрудник в Института Макдоналд-Лорие, където ръководи Трансатлантическата програма. Той също така е професор по научни изследвания в NPSIA, Университета Карлтън и консултант за Good Judgment, базирана в Ню Йорк компания за геополитически прогнози.

Нека да видим защо на хоризонта няма нито гражданска война, нито американска диктатура. Дебатът около гражданската война има два недостатъка. Първо, не е ясно какво имат предвид хората, когато казват, че Съединените щати са на ръба на гражданска война, тъй като това може да означава всичко – от увеличаване на ниско ниво на политическо насилие (напр. насилствени сблъсъци между съперничещи групи) до военни сблъсъци между паравоенни формирования и сили за сигурност, лоялни към съперничещи си власти.

Второ, в тези предупреждения липсва усещане за вероятността от възникване на подобни събития. Без да се знае какви вероятности са свързани с тези предупреждения, човек не може да реши какви ресурси трябва да бъдат разпределени за такъв непредвиден случай и до каква степен трябва да бъдат приоритизирани. В крайна сметка стратегията е за приоритизиране сред конкуриращите се интереси и съпоставянето на ограничени ресурси с тях.

Моите собствени груби изчисления предполагат не повече от няколко процента вероятност за гражданска война в САЩ (както принципно изглежда едно такова събитие) през следващите три години. САЩ са преживели една гражданска война за 246 години (макар и с многобройни случаи на политически сътресения) и почти никоя страна с толкова напреднала икономика като Съединените щати не е била потопена в гражданска война. Високата степен на политическа поляризация в САЩ е малко вероятно да надвие тези исторически прецеденти.

През следващите три до пет години вероятността САЩ да изпаднат в автокрация или „нелиберална демокрация“, като Унгария на Виктор Орбан или Турция на Реджеп Тайип Ердоган, също е доста ниска. И Орбан, и Ердоган им трябваше около десетилетие, за да консолидират властта си в страни с крехки демократични традиции, слаби институции и силно централизирани политически системи. И двамата първоначално дойдоха на власт със силна обществена подкрепа и без ясна социална поляризация. За разлика от тях, САЩ са федерална система със силно разделение на властите, стара демократична традиция и понастоящем високи нива на политическа и социална поляризация.

Нека бъдем откровени тук: това, за което повечето хора се тревожат е бившият президент Доналд Тръмп или фигура, подобна на Тръмп, която печели президентските избори през 2024 г. и Тръмпистка републиканска партия, която получава и запазва контрола над двете камари на Конгреса. Но вероятността от такава последователност от събития все още е малка. Приемането на вероятност 50/50 за всяко от трите събития да се случи ни дава вероятност от 12,5% и трите да се случат и дори това няма да е достатъчно, за да се превърне САЩ в автокрация. Следователно действителната вероятност е още по-ниска.

Ако няма нито гражданска война, нито автокрация, какво можем да очакваме? САЩ преминават през политическа криза, която се случва веднъж на поколение, която ще се задълбочава през следващите няколко години. Високите нива на демографски и географски концентрирана поляризация, съчетани с проверките и балансите на американската политическа система, означават, че сегашната политическа безизходица и сътресения ще продължат неотслабващо. Това само ще доведе до допълнително разочарование сред силно поляризираната общественост.

Индивидите и групите ще започнат да виждат насилието като единствен начин да се прекъсне този порочен кръг. Вероятно ще видим нарастване на насилието на ниско ниво в политическия спектър, особено срещу политици, местни служители и съдии, както и насилствени сблъсъци между противоположни групи.

Резултатът е, че ръководството на страната – независимо от партията на власт – вероятно ще бъде насочено навътре, тъй като ще бъде погълнато от усилия за гасене на вътрешни пожари. САЩ също ще бъдат все по-транзакционни във външната си политика, приемайки тясно дефиниран национален интерес.

Как Канада може да се подготви за такова бъдеще? Въпреки че Канада е ограничена в способността си да промени посоката на САЩ, тя може да се възползва от някои мерки, за да се подготви по-добре за този сценарий.

Първо, федералното правителство трябва да предприеме изчерпателен и приобщаващ преглед на външната политика, който излага интересите на Канада, как трябва да ги приоритизираме и какви ресурси трябва да бъдат разпределени, за да ги защитаваме и насърчаваме.

Второ, имаме нужда от по-големи инвестиции в канадската отбрана, за да се справим с предизвикателствата пред сигурността в свят, в който САЩ са все вглъбени в себе си и отдалечени от своите съюзници. Необходими са стабилни отбранителни способности, за да се защитят основните интереси на Канада в областта на сигурността (без да се разчита прекомерно на САЩ) и да се даде смислен принос към нуждите от сигурност на нашите съюзници.

Трето, Канада трябва да изгради подобрени и задълбочени многостранни и двустранни отношения със своите демократични съюзници и партньори по целия свят. Това не само ще осигури по-голямо влияние в отношенията със САЩ, но и ще намали прекомерното ни разчитане на американците в защитата и насърчаването на канадските интереси в чужбина.

И накрая, Канада трябва да предприеме проактивен и изпреварващ подход към отношенията със Съединените щати. Канада трябва да идентифицира ключови въпроси и жизненоважни интереси по отношение на САЩ, да наблюдава развитието на изпълнителната, законодателната и съдебната власт и да поддържа работни отношения с политици от целия политически спектър.

Макар че е малко вероятно да има гражданска война или да се превърне в диктатура, отклоняването на САЩ е достатъчно опасно и ние трябва да сме готови за това.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

„Конвой на свободата“: Хиляди шофьори на камиони в Канада протестират срещу ваксините (ВИДЕО)

Български шофьори, живеещи в Канада, също ще се включат в протеста

публикувано

на

Виж цялата статия

Конвой от камиони и загрижени граждани се отправят към Отава, за да се включат в протеста срещу задължителната ваксинация за шофьорите на камиони, които преминават границата със САЩ.

Очаква се протестът да се проведе в Отава в събота.

Хиляди камиони се струпаха по магистралите около столицата.

Сн.: Facebook

„Има хора, които искрено вярват, че правителството превишава правомощията си“, каза Кърт Филипс, основател и бивш писател за  Anti-Rasist Canada.

Организаторите на конвоя настояват, че спазват законите и възнамеряват да проведат мирен митинг в Отава този уикенд.

Мнозина обаче очакват, че конвоят може да се превърне в канадския еквивалент на щурма на Капитолия на 6 януари 2021г.

Български шофьори, живеещи в Канада, също ще се включат в протеста. Те се организират в социалните мрежи. На 29 януари, в допълнение към конвоя, протести ще има в Торонто и други големи градове в Канада.

Сн.: Facebook

А междувременно GoFundMe замрази достъпа до повече от 4,7 милиона долара, събрани от конвоя, който сега върви през цялата страна към Отава в знак на протест срещу ваксинацията.

„Искаме събраните средства да се изразходят прозрачно, затова ще се свържем с организатора, за да проверим тази информация“, каза говорител на компанията.

Към вторник следобед 61 100 души са дарили пари, според страницата на GoFundMe на „Конвой на свободата“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

В Квебек: Ресторантите отварят врати в понеделник 

Те бяха затворени в края на декември 2021 г.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Квебек ще позволи на ресторантите да работят с 50% капацитет от понеделник. Причината за това е разхлабването на мерките. 

Според новите мерки на една маса ще могат да седят максимум четирима души. Всички в ресторантите ще трябва да със сертификат за ваксинация. 

Баровете и казината остават затворени за момента.

Квебек разхлаби мерките след спад на пациентите с COVID в болниците

Извънкласните спортове също ще бъдат разрешени, но само за тези до 18 години с максимум 25 души. 

Ски хижите също ще могат да се отварят на половин капацитет.

На 7 февруари местата, кината и арените ще могат да отворят отново при 50% капацитет или с максимум 500 души.

Погребенията ще са възможни до 50 души. 

Фитнес залите, спа центровете и спортните зали за възрастни ще останат затворени.

Ресторантите бяха затворени в края на декември миналата година. 

От Министерството на здравеопазването на Квебек съобщиха във вторник, че в болниците в провинцията има 3278 пациенти с COVID-19, включително и 263 в интензивни отделения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Присъдата на тройния убиец на българи в Торонто отложена заради COVID-19 (ВИДЕО)

„Беше като момента от „Магьосникът от Оз“, където ходят по златната пътека. Ако само имах мозък – аз нямах“, каза пред съда Кори Фен, който иска да бъде признат за невинен

публикувано

на

Виж цялата статия
Полицията откри телата на Красимира Пейчиновски (в средата), 15-годишния й син Рой и 13-годишната й дъщеря Веналия в дома им в Айджакс, Онтарио

Обвиненият за тройното убийство на българка и двете й деца през 2018 г. в предградие на Торонто ще чуе присъдата си най-рано на 10 февруари. Кори Фен пледира невинен по обвиненията в убийствата на 39-годишната Красимира Пейчиновски, 15-годишния й син Рой и 13-годишната й дъщеря Веналия. Присъдата трябваше да бъде обявена в петък след множество отлагания на процеса заради пандемията от COVID-19. Вирусът обаче отложи и това решение поне до 10 февруари заради COVID локдаун в затвора, където е Фен. Съдията е запазил и още една дата за присъда в седмицата след това, ако локдаунът продължи.

Срещу 33-годишния Фен има общо три обвинения за предумишлено убийство от втора степен за смъртта на българката и двете й деца на 14 март 2018 г. в Ейджакс, Онтарио – на около час от Торонто. Според аутопсията две от жертвите са били намушкани, а третата е починала от задушаване. Пред съда той пледира невинен и поиска да бъде освободен с мотива, че не е „имал мозък“ по време на убийствата. Той твърди, че в ареста се е променил и е нов човек.

Красимира Пейчиновски и обвиненият Кори Фен

„Аз съм невинен, свободен човек. Нямах мозък“, каза той пред съда.

„Беше като момента от „Магьосникът от Оз“, където ходят по златната пътека. Ако само имах мозък – аз нямах“, добави Фен.

Той се защитава сам, без адвокат, след като се раздели със служебния си защитник миналия септември. По време на процеса в края на октомври м.г. Фен не привика свои свидетели и не разпита тези на обвинението. Многократно обаче поиска от съда да си смени името, защото смята, че вече е нов човек.

„Ето защо ви казах за смяната на името си… Сега съм крал, суверен съм, сега съм със синя кръв, аз съм с кралска кръв“, каза той на съда.

Бившата адвокатка на Фен, Мари Кремър, също даде свои заключителни пледоарии пред съда, въпреки че той я уволни. По решение на съдията обаче Кремър остана да помага по делото. Според нея обвиненията трябва да се редуцират до обикновени убийства, защото Фен е бил интоксикиран. Пред полицията Фен е заявил, че е бил в „кокаинова психоза“ и помнел само определени моменти от злополучния ден. Доказателства за това обаче не бяха предоставени пред съда. Според адвокат Кремър Фен не е имал нужното по закон намерение да убие, нито е бил в ментално състояние, за да вземе решение за предумишлено убийство. Ето защо, според защитата, обвиненията трябва да се редуцират до убийство по непредпазливост.

Според прокурора Майк Нюел „чистата бруталност“, която показва състоянието на телата на жертвите, дава основание да се смята, че Фен е знаел какво е вършил. Според него Красимира поискала да приключи отношенията си с Фен, след като най-голямата й дъщеря й Виктория открила наркотици в мазето на къщата, където живеели. Той признал за убийствата пред полицията, след като бил арестуван. Видеото с признанието показва симптоми на абстиненция от кокаин, които защитата поиска от съда да вземе под внимание.

Кори Фен

Кори Фен

Полицията в града открива телата на българката и децата й в дома им на 14 март 2018 г. след сигнал на шефката на Красимира, Шери Робинсън. Жената отишла за провери защо Красимира не се появила на работа, което не било типично за нея.

Робинсън разказва, че когато почукала на вратата, отворил приятелят на Красимира – Кори Фен. По думите на Робинсън той бил гол до кръста, с анцуг и боси крака. „Попитах го: „Вкъщи ли е Криси?“, а той каза: „Тя е болна.“ Разговорът продължава кратко, но през това време Шери Робинсън забелязва кръв по крака на Фен. Въпреки молбата й да говори с Краси мъжът я отпраща. Робинсън се качва в колата си и кара до края на улицата, където спира, за да се обади на неин приятел в полицията и докато той изпраща патрулна кола, тя забелязва черен пикап да напуска къщата на Красимира.
Бащата от тройното убийство на българи в Канада: „Простил съм на убиеца“ (ВИДЕО) Силно разтревожена и все още на телефона с полицията, Робинсън се връща в къщата. „Позвъних на вратата, но никой не отвори. Тогава започнах да чукам силно и вратата се отвори“, казва Шери. „Тогава бях на телефона с полицая и му казах, че вратата се отвори, а той ме попита: „Виждаш ли нещо? Виждаш ли кръв?“ Отговорих му – не. Влязох вътре и виках: „Криси, Криси, добре ли си?“ Но отговор така и нямало. Тогава Робинсън излязла от къщата и изчакала полицията да дойде на мястото. Минути по-късно полицията намира телата на Красимира, Рой и Веналия, която е откарана до болница, където умира от раните си по-късно вечерта същия ден.

Часове по-късно полицията в Ейджакс арестува Фен в съседно предградие.

Шефката на убитата Красимира: “Имаше обезпокоителни сигнали” (ВИДЕО, СНИМКИ)

Бившата шефка на Красимира Пейчиновски разкри в интервю след тройното убийство, че колегите са забелязали “обезпокоителни сигнали” по време на връзката на българката с 10 години по-младия Кори Фен. Съседи разказват, че той ходил всеки ден на фитнес и може да е взимал стероиди и други стимулиращи субстанции. “Тя се е опитала да се раздели с този човек, връзката не е вървяла. Тя не е искала да бъде във връзка с него. Той просто не й е давал този шанс”, разказва позната на Красимира Пейчиновски.

Фен има предишна присъда за нападение над полицай през 2009 г. и за унищожаване на чужда собственост през 2011 г. И в двата случая присъдата е била 12 месеца пробация.

Семейството беше много обичано и уважавано в градчето Ейджакс, разказват хората там. Синът на Красимира, Рей Пейчиновски, е бил една от звездите на ученическия отбор по хокей в града. Тройното убийство на семейството остави жителите на градчето в шок и печал. Стотици отидоха на погребението в гръцката ортодоксална църква в града преди 4 години.

Бащата на децата Вас Пейчиновски е македонец. Сега той е единствен попечител на най-голямата дъщеря в семейството – Виктория, която останала при приятелка в нощта преди убийството.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА