Здравният департамент на Чикаго извади Флорида, Хаваи и федералния окръг Колумбия от предупредителния си списък с нежелателни дестинации заради разпространение на коронавируса.

Сега в списъка остават 45 щата и две територии.

С новите изключения щатите и териториите, които имат средна заболеваемост по-малка от 15 на 100 000 души население дневно в продължение на две седмици и са извадени от списъка, станаха шест.

Те са Калифорния, Кънектикът, окръг Колумбия, Флорида, Хаваи и Пуерто Рико.

Още 4 щата – Мериленд, Джорджия, Мисисипи и Луизиана, които вече отговарят на посочения критерий, може да отпаднат от предупредителния списък на Чикаго през следващата седмица.

Здравните служители на Чикаго препоръчват неваксинираните пътници за щети и територии в предупредителния списък, да се тестват 1 до 3 дни преди заминаване, както и 3-5 дни след завръщане. Препоръчва им се да влязат в самоналожена карантина за 7 дни след завръщането дори тестът им да е отрицателен. Ако не искат да се тестват, препоръчителната карантина е от 10 дни след пътуване, а в продължение на 14 дни да избягват уязвими за COVID-19 хора.

Средната дневна заболеваемост на седмична база в САЩ започна да спада – тя е 20,4 на 100 000 жители, миналата седмица бе 25,7, а преди 4 седмици бе дори 35,8.

За Илинойс стойността по този показател е 13, 6, а за Чикаго – 10,7.