Открийте ни и в

Имиграционни новини

Още едно дете почина в имигрантски лагер в Тексас

публикувано

на

Вместо в приемно семейство или болница детето е откарано в този граничен център в Уеслако, Тексас Сн.: АП/БТА

16-годишно момче от Гватемала е починало в понеделник в арест за имигранти в Южен Тексас. Момчето е било задържано близо до Идалго, Тексас, на 13 май и прехвърлено в граничната станция Уеслако в неделя. Тийнейджърът е открит безжизнен в понеделник сутринта.

Правителството на Гватемала е уведомено, се казва в изявление на американските гранични служби. Оттам казват още, че  са загрижени за „здравето, безопасността и хуманното отношение” към онези, които са под опеката им.

Рано в неделя сутринта момчето е заявило, че не се чувства добре, и е диагностицирано с  грип от медицинска сестра. Тя му е предписала тамифлу. Тогава момчето все още се е намирало в лагера в Макалън, Тексас, където първо отиват много от задържаните в долината Рио Гранде. За това място стана вече ясно, че е преобразуван склад на фирмата Walmart, където стотици възрастни и

деца се държат в големи оградени клетки

и спят на рогозки на земята, без одеяла и други минимални удобства.

Заради състоянието на младежа е взето решение да бъде прехвърлен в станцията за граничен патрул в Уеслако, Тексас, с което да се предотврати разпространението на грипа към други задържани. Карлос, както се е казвал тиийнейджърът, е бил проверен за последен път час преди смъртта му. Не е бил изпратен в болница, защото станцията е разполагала с медицински персонал, който да следи състоянието на болните, и се е смятало, че всичко е под контрол.

Карлос е бил  едно от непълнолетните деца, влезли в САЩ, непридружавани от родител или законен настойник. Федералните закони задължават граничните служители да прехвърлят непълнолетни мигранти в съоръжение, управлявано от Министерството на здравеопазването и социалните грижи в рамките на три дни след задържането им. От четвъртък, 16 май, Карлос е чакал за такова прехвърляне, но вместо това заради болестта си се е оказал в друго място за държане на мигранти.

Момчето е

петото дете мигрант, което умира от декември миналата година

в ръцете на имиграционните власти. Той е задържан вследствие на политиката на нулева толерантност, която президентът Доналд Тръмп въведе спрямо пресичащите южната граница мигранти. Всички починали деца бяха от Гватемала. Те са част от огромния поток мигранти, предимно деца от Централна Америка, които пресичат нелегално границата, бягайки от насилието и бедността в своите родни места.

ФБР разследва случая на Карлос, както и местната полиция, а също и главният инспектор на Министерството на националната сигурност. “Опасно и жестоко е да се задържат хора, особено деца, в претъпкани и нехигиенични условия под предлог, че така се защитава населението”, казаха от организацията „Амнести интернешънъл“ по повод смъртта на момчето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено